(16.00 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Anebo ano, počítalo s tím, že ho bude novelizovat, ale úplně jinou cestou než tou správnou, tou legislativní, přes ministra pro legislativu Šalomouna, který by nám jistě vysvětlil, jak to krásně prošlo přes Legislativní radu vlády a přes jednotlivé komise. Kdyby to tam tedy došlo. Já děkuji, že mi odpovíte, a stahuji se z těch faktických poznámek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová, Jiří Strýček a další. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Ty argumenty se postupně vrší u každého řečníka, nevyjímaje pana ministra. Já jsem poprvé tedy slyšel nějaký termín disproporční právo, které bychom měli mít. Já si myslím, že takový termín ani neexistuje. Každý to bude mít k volbám blíž nebo dál, ať již v České republice, nebo v zahraničí, někdo to má více do kopce, někdo z kopce. Ty volby nemohou být prostě pro všechny daleko úplně stejné. A věřme těm lidem, kteří se stěhují do zahraničí, že přemýšlejí i nad tím, jak budou volit, a že se původně rozhodli bydlet tam, kde bydlí, a že to budou mít k těm volbám třeba dál. Já znám lidi, kteří to mají skutečně letecky a vždycky si na ten víkend udělají volno, aby mohli na tu ambasádu přijít odvolit, a spojí to s nákupy nebo s návštěvou svých přátel. Ale to disproporční právo jsem tedy slyšel nějakým způsobem poprvé.

Mně vždycky vadí u té diskuse, že tady se vytváří nějaký problém u té opozice, který se potom automaticky u těch řečníků na tu opozici nálepkuje. Takže já tady prohlašuji, že my, nikdo z opozice, nemáme obavy z využití volebního práva. Nikdo se neobává toho, že by přišlo volit 200 nebo 300 000 lidí. Já říkám, nejlépe kdyby přišlo třeba volit 480 000 lidí třeba, a nikdo z toho prostě žádnou obavu nemáme. My tady řešíme pouze to, zdali to je skutečně ústavně konformní zákon - protože jednoduše není podle nás. Protože ta tajnost, která tam hraje důležitou roli, je porušována. A vy tady ještě řeknete, pane ministře, že u té osobní volby - cituji - se to stát nemůže, prý tam je člověk za plentou sám, to říkám já, protože vy říkáte, že i tam můžou být ti lidé ovlivňováni. Ne, za plentou je člověk sám a tam se ta osobní volba žádným způsobem donutit někým jiným nemůže. To prostě není možné.

Na závěr u té disproporce bych chtěl požádat vážené kolegy a kolegyně z vládní koalice, protože my tu nerovnoměrnost, kterou tady máme, tak zažívají i zaměstnanci této Sněmovny. A ta nerovnoměrnost z hlediska čerpání nějaké pracovní doby je skutečně natolik veliká, že i mně osobně vadí, že tady porušujeme jednoduše pracovní postupy, zákoník práce (Předsedající: Čas, pane poslanče.) a že neumožňujeme těm lidem dělat přestávky a tak dále. A je to vaše odpovědnost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová. Připraví se pan poslanec Strýček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já si dovolím, protože mohu přímo oslovovat ministra, já jsem poslouchala pečlivě a já si dovoluji poukázat na jednu věc: nerozšiřujeme počet lidí, kteří mohou volit. Je pravda, že touto normou ne. Ale tiskem 585, který byl necelý měsíc před tímto tiskem předložen skupinou koaličních poslanců, tento okruh rozšiřujete! A rozšiřujete tak, aby účinnost byla, já jsem si to poznamenala, k 1. 7. 2024. Byla bych ráda, kdybyste se k tomu vyjádřil. Nabytí státního občanství České republiky čestným prohlášením až do čtvrté generace.

Já chápu, měl jste pravdu, nelhal jste, když jste říkal, že touto normou nerozšiřujete, ale chcete tak učinit jinou normou! Já se domnívám, že tuto otázku jsem položila několikrát, a nejen já, ale pětikoalice se velmi vyhýbá odpovědi na tuto otázku. A pokud se nevyhýbá, tak pokud se pamatuju, tak to s tím nesouvisí, to tady neříkejte. Ale to s tím souvisí. Takže já bych byla ráda, protože pro mě to zní hezky, "nerozšiřujeme okruh", ale rozšiřujete. A pane ministře, pokud náhodou posloucháte a chcete si poznačit, je to tisk 585.

Já bych ráda slyšela konečně odpověď, jak to vidíte, když rozšiřujete počet osob, které budou moci volit v zahraničí. Prosím vás, neuvádějte lidi v omyl, když říkáte pouze "touto normou to nerozšiřujeme", ale nedodáváte, že tak chcete učinit normou jinou. Je to opravdu zavádějící. Když říkáte A, řekněte i B.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, paní poslankyně. Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Nacher, připraví se pan poslanec Zlínský. Vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já reaguji na pana ministra, který si sice dělal poznámky, ale musím říct, že celkem nepřesně. Protože tak jak on reagoval, když jsem ho poslouchal velmi pečlivě, tak to téměř vypadalo, jako že se ptají nějací hlupáci, a on to tady vysvětloval. Takhle to není. On tady mluvil o ovlivnění voleb. No my tady nekritizujeme, že se ovlivní volby, každý z nás ovlivní volby. My tady říkáme ovlivnění voleb z hlediska toho, že za tou plentou každý volí tak, jak chce, zatímco ten takzvaný family voting, to znamená, že jsou tady ti špatní a ti dobří, je tady nějaká atmosféra, je tady vytvářen tlak na ty lidi, a my jsme tady, i u nás, zažili to, aby prarodiče volili někoho, jinak jim nebudou ukazovat vnuky, to jsme tady zažili a to tady úplně to přitahujete.

Pár hlasů z Bruselu jsem já prý řekl. To jsem neřekl. Já jsem řekl, že se tady bavíme o zemích, kde jsou ty vzdálenosti velké - Spojené státy, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Rusko možná. Tam to zaveďme. Ale pak jsem řekl, že tam odsud je to pár hlasů v poměru k těm zemím, kde by se to zavádět nemuselo.

Mrtví - že jsem posměšně... Pane ministře, vy jste tady nebyl, já jsem to říkal i na tiskovce, já jsem neřekl posměšně. To je prostě disproporce. To mi tady nevyvrátíte. Když někdo zemře u nás den před volbami, nemá šanci hlasovat. Tady v momentě, kdy vy spustíte korespondenční hlasování, má někdo možnost hlasovat 35 dnů, kdy se spouští ten mechanismus před volbami. Když pošle ten hlas, mezitím zemře, ten jeho hlas se započítá. Pro mě je podstatný ten den voleb. Co kdyby někdo to měl v šuplíku v České republice, a když mezitím zemře, tak ten příbuzný to tam jako donese? Tak to by bylo srovnatelné.

A poslední - od 1. 1. 2025 - to jste také nevysvětlil. Já jsem tady kritizoval, že zákon o správě voleb platí od 1. 1. 2026, na který se tento zákon odvolává. A proč zrovna tahleta část je zrovna o rok dřív? Kvůli parlamentním volbám. To jsou jasná stanoviska.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Děkuji. Pan poslanec Zlínský, připraví se pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych měl dva dotazy na pana ministra vnitra Rakušana. Jednak první dotaz by zněl, jaká je predikce Ministerstva vnitra, co se týká počtu voličů ze zahraničí, kteří se účastní voleb v roce 2025? A nejvíce by mě zajímaly tyto státy: Velká Británie, Německo, Spojené státy americké, Kanada a Austrálie.

A pak bych měl na něho ještě jeden dotaz, on to tady zmínil, že je třeba vést volnou soutěž o voliče, tedy v tomto případě v zahraničí. Já bych se ho chtěl zeptat, jakým způsobem vést tuto volnou soutěž v systému, kde v zahraničí, hlavně v západních státech, jsou mimořádně etablované neziskové politické organizace, u kterých se dá očekávat, že nějakým způsobem budou forsírovat tu náležitou názorovou skupinu, já to tady zmíním, tu neoliberální nebo progresivistickou, a tuto volnou soutěž může nějakým způsobem ovlivnit ve prospěch těchto progresivistických sil. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo a za reakci pana ministra. Já se pokusím být maximálně stručný. Nejprve k tomu postupu. Já potvrzuji, že debata o těch volebních zákonech skutečně probíhala tak, že jsme řekli, že je to pro nás principiálně nepřípustné, z toho návrhu se to dalo pryč a díky tomu jsme přijali pro tuto republiku tři kvalitní volební zákony.***




Přihlásit/registrovat se do ISP