(11.40 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ano, děkuji. Takže mně jste neodpověděl, protože jsem vám jednoznačně řekla, že víme, že na tom pracovala ta ministerstva, takže sami jste to nezplodili. Proto jsem po vás chtěla vědět, jak daleko jste s tou vyhláškou. To znamená, ano, teze nemáte, takže kdy se vrhnete do toho paragrafového znění? Važte slova. Děkuji. (Ministr Lipavský z lavice: Tak mě neurážejte.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím, nepokřikujte na kolegyni. Kdyžtak na mikrofon, nebo dejte přednost třeba nějakému rozhovoru mezi čtyřma očima. Děkuji.

Paní Berenika Peštová přednesla svoji faktickou poznámku. Nyní pan poslanec Lang, poté paní poslankyně Ožanová, následuje pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Hubert Lang: Budu pokračovat k ministrovi zahraničí, panu Lipavskému. Já jsem si tady udělal poznámky. Estébacké šmírování opětovně. My jsme jenom reagovali na to, že vy jste prostě zmiňoval, jakým způsobem probíhá to, že v zahraničí někomu propadne pas, on si dojde na ten zastupitelský úřad, tam si požádá, ten pas je mu vydaný, že? Kdybyste to takhle řekl a skončil tu větu, ale vy jste tam dal ten přídomek, dal jste tam to estébácké šmírování. Tím prostě okamžitě nastartujete, jako když píchnete do vosího hnízda.

Vy jenom říkáte, to je zajímavé, kdo to tady říká. Prosím vás, obecně toto nemůžeme říkat, máme 34 let po revoluci. Prosím vás, kolik ještě let se tady bude nad námi vznášet duch té Státní bezpečnosti? Ještě 50 let, 80 let, než umře ve čtvrtém koleně někdo, kdo měl tatínka v StB, nebo to byl jeho dědeček, a pořád mu to budou předhazovat jako nějakou kolektivní vinu? Co to tady vůbec povídáte?

Mě tam zaujala jiná věc. Vy jste říkal, že na tom zastupitelském úřadě se ve své podstatě tedy nabere ta žádost a potom se ta data smažou. Nenapadlo vás náhodou v souvislosti se zaváděním korespondenční volby, když chceme získat jakési přehledy o těch našich občanech v tom zahraničí... Není to nic proti ničemu, protože když si půjdete vydat cestovní pas v České republice, tak v té policejní databázi, třeba cizinecké policie, ten pas tam visí těch deset let. Všechny pasy, které jste si prostě od 18 let udělali, tak tam máte. Jsou zneplatněné, ztracené a podobně. Je to součást úplně běžných evidencí, které stát o vás vede. To prostě není žádné estébácké šmírování. My prostě vlastně jenom chceme vidět nějakou tu evidenci. Nebylo by to potom jednodušší, když vám přijde nějaká ta žádost 25 nebo 30 dní, vlastně o tom, že jsem nějaký člověk v tom zahraničí, tak ten úředník by se podíval do té databáze, zjistil by ano, Franta Vopička má pas ještě platný čtyři roky, můžu mu tedy odeslat na nějakou jeho fiktivní adresu lístky a je to v pořádku. Je to úplně jednoduchá kontrola.

Vy si myslíte, že stát nemá informaci o občanských průkazech, které máte? Že nemá evidenci řidičských průkazů? Že nemá evidenci cestovních pasů? To jsou úplně běžné evidence, které normálně existují. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Nyní paní poslankyně Ožanová, poté pan poslanec Mašek. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já se pokusím reagovat naposledy, pokud to bude možné. Víte, Piráti jsou proslulí dodržováním pravidel. On se o tom přesvědčil předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek při vnitrostranickém hlasování, kdy mu bylo vyčteno nedodržování pravidel a byl odvolán z nějakého vašeho vrcholového orgánu. Když jste proslulí dodržováním pravidel, ukazujete tu různé věci, vyzdvihujete Pirátskou stranu, tak proč vám nevadí pošlapávání programového prohlášení vlády? Víte, dle mého názoru se Pirátská strana naučila také staré české i moravské, že účel světí prostředky. Takže někdy je programové prohlášení vlády důležité, jindy ne. Ono je dobré podívat se na ty věci v kontextu a nejenom úzce.

Co se týče přesných statistických údajů. Víte, počet přece nemůže být problém při statistice. Byl by problém, kdybyste dělali jmenné seznamy. Potom by byl problém s GDPR. Mimochodem, u toho jsem si vzpomněla, když v minulém volebním období jste se pokusili dát návrh na udělení státního vyznamenání člověku, který dával žádosti podle stošestky a vyhrál nějaký soud, protože mu někdo neposkytl informace. Teď když po vás chce někdo jenom počty beze jmen, je to problém pro Pirátskou stranu, která se pyšní tím, že chce transparentnost? Promiňte, to je divné.

Ještě jsem chtěla jenom poděkovat kolegyni Peštové, vaším prostřednictvím, paní předsedající, za připomenutí Newtonova zákona akce a reakce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Mašek vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Žáček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Já jsem chtěl reagovat samozřejmě na pana ministra Lipavského, se kterým jsme si teď stihli vyměnit vizuální kontakt a naznačoval mi, že má opravdu napilno a že musí Sněmovnu opustit. Nicméně já se skutečně musím ohradit. Vy dneska postupujete tím způsobem, že na začátku se nás pokusil rozstřelit poměrně úspěšně pan poslanec Bělobrádek s povídáním o fňukání opozice. Na to navázal a sám si myšlenku rozpracoval pan ministr Lipavský, když se bavil o StB šmírování. On odpověděl vlastně tím StB šmírováním na normální otázku, znovu ji zopakují. Dlouhodobě žijící cizinci v zahraničí rovná se ti, kteří tady neplatí zdravotní pojištění - to totiž odpovídá zákonu o zdravotním pojištění - a kolik z nich má platný pas? Jestli se tady opravdu dozvídám věci, a to navazují i na kolegu Langa, že tady ty všechny věci se evidují, staré propadlé pasy, řidičáky, o všem je evidence, a ministr zahraničních věcí nám řekne, že když je přímo žádost o pas, tak ten vydají a pak všechno smažou? To si snad dělá legraci? Buďto o tom vůbec nic neví, anebo pokud by to tak bylo, že my dáváme pas kdekomu, kdo si o to požádá, tak co na to naše bezpečnostní služby? My budeme dávat pasy nějakým islamistům a smažeme okamžitě veškeré stopy? Já už se musím ptát. Vždyť to ohrožuje bezpečnost nejen České republiky, ale náš pas je velmi dobře použitelný na cestování po celém světě. Takže my to dáme teroristovi a smažeme to? Vůbec po tom nebude žádná stopa? To tady pan Lipavský řekl, že se všechny údaje mažou, že nic neexistuje. Tak buďto je absolutně nekompetentní - rád bych mu to řekl do očí - nebo ať tady, v uvozovkách, prosím říká pravdu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Žáček s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Hubert Lang. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Mám jenom technickou poznámku, která by měla sloužit ke zklidnění situace. Já tomu rozumím, že když se tady u nás řekne estébáctví, že se to všechno personifikuje, vnímá se to tímto směrem, ale já to vnímám jako ryze technickou věc. Vzpomeňme si na výjezdní doložku. Co všechno stát potřeboval, komunistický stát před rokem 1989, jaké chtěl údaje, především údaje o tom, kam ten občan jezdí. Podle toho mu povoloval. A ta povolovací mašinérie byla poměrně veliká, dokonce orgány komunistické strany a tak dále. Čili dneska je to tak, že dostanete pas a stát se neptá, kam chcete jet, je to prostě na vaši zodpovědnost. Čili takhle to vnímám. Tím orgánem, který vlastně tyto informace soustřeďoval, byla Správa pasů a víz Sboru národní bezpečnosti, což po určitou dobu své existence, jak se různě jmenovala po dobu komunistického režimu, byla součást Státní bezpečnosti. Čili tady vnímám to estébáctví. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Lang s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Kettner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Vidím, kam až se můžeme dostat od správy voleb až do takovýchto věcí. Chtěl bych tady říct jednu věc. Uznávám pana kolegu Žáčka, protože je samozřejmě fundovaný v této věci, protože Ústav pro studium totalitních režimů zakládal a pohybuje se v tom celý život. Souhlasím s vámi, ano, v 70. letech se dostal pod správu Státní bezpečnosti odbor pasů a víz. Ale prosím vás, to se tady vracíme někam do historie. Vždyť to tady nikdo, pane kolego Žáčku, prostřednictvím paní předsedající, neřekl. Pan Lipavský si tady prostě naběhl, používá tady takové věci. Musíte uznat i vy sám, že kdybychom se dostali do nějaké odborné debaty, tak se budeme bavit, co byla výjezdní doložka. On neví, co je výjezdní doložka, protože nebyl na světě. On za to nemůže. On se narodil prostě až po roce 1989. Tak proč se vyjadřuje k těmto věcem? Jestliže někdo prosím vás, kdo je v silovém rezortu, ministr zahraničních věcí, to znamená nejvyšší diplomat naší země, povídá takové hlouposti, jakože se nabere žádost a potom se to okamžitě smaže, tak opravdu neví, o čem mluví. To je tedy tragédie.

Už mi začíná zapadat, proč minulý prezident pan Zeman nechtěl tohoto člověka jmenovat do čela toho rezortu. Protože prostě ať je pan Zeman makovej nebo takovej, tak prostě věděl, že tady něco není dobře. Pan ministr zahraničí tady povídá úplné bláboly prosím vás. To je vaše historie. Dokud neumřete, tak zůstanou po vás občanské průkazy, platné, neplatné, zneplatněné, odcizené. To samé, když je vám vydaný pas. Jak si myslíte, že by ty bezpečnostní složky státu to kontrolovaly vůbec? Protože my první, kam jsme vždycky šli, tak do databáze. Lang Hubert se narodil tehdy a tehdy, první pas mu byl vydaný tehdy a tehdy, potom nahlásil ztrátu. Je to tam všechno zaznamenané, protože pasy se zcizují, nahrazují se identifikační strany, ale ta pasová knížka jako celek se používá. Vymění se jenom ID strana. Já vám můžu udělat k tomu odborný seminář. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP