(14.00 hodin)
(pokračuje Jana Hanzlíková)

Lidé však kvůli tomu necestují a o volby je malý zájem. Hlasy hlasy ze zahraničí nemění volební výsledek. Korespondenční hlasování zjednoduší volby zahraničním voličům, a tak bude více těch, kteří rozhodnou o poslancích či prezidentovi, ale nežijí ve státě, o němž rozhodují, neponesou důsledky svého volebního rozhodnutí. Demokracie je však o tom, aby si občané zvolili ty, kteří o nich rozhodují. Zvolí-li jim je nikdo z ciziny, je tento princip porušen.

O rizicích, která jsem uváděla vlastně v úvodu v tom svém souhrnu, hovoří také další uznávaný právník Aleš Gerloch. Ten říká: "Korespondenční způsob hlasování ve volbách patří k distančním formám, kdy se volič neúčastní volebního aktu prezenčně ve volební místnosti, ale hlasuje na dálku."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já jsem omlouvám, paní poslankyně. Jak jsem avizoval, je 14 hodin. Nebude-li nikdo nic namítat, tak vzhledem k času, který vám zbývá, tak po skončení přestávky byste dostala ještě pět minut na svůj projev. (Poslankyně: Dobře, děkuji.) Nikdo nerozporuje tento postup, takže já vám děkuji. (Poslankyně: Já také děkuji.) Vypnu časomíru a na základě (dohody) předsedů poslaneckých klubů konstatuji, že přerušuji 88. schůzi do 15 hodin.

Současně připomínám členům organizačního výboru, že schůze organizačního výboru se bude konat za pět minut na obvyklém místě. Já vám děkuji a přeji pěkný den.

 

(Jednání přerušeno ve 14.01 hodin.) ***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP