(19.10 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

Nyní se dostáváme k samotnému návrhu pana předsedy Jakoba. Jde o to pevné zařazení hlasování a přikázání k projednání garančnímu výboru, popřípadě dalším výborům, na čtvrtek 25. ledna 2024 na 15.00 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování číslo 42 bylo přihlášeno 111 poslanců a poslankyň, pro 94, proti 17. Konstatuji, že tento pevný čas hlasování byl přijat.

 

Ještě jednou připomínám usnesení z 26. února 1997.

Nyní se vracíme do rozpravy, kde vnímám přihlášeného s faktickou poznámkou pana předsedu Fialu. Dovolte mi ale nejdřív vypořádat omluvy, protože je třeba, aby bylo v pořádku zaznamenáno, kdo se jak účastnil hlasování. Vrátíme se k tomu. Je zde omluva Andreje Babiše, který bere zpět omluvu z celého jednacího dne z pracovních důvodů. Pan poslanec Roman Bělor se omlouvá od 19 do 21 hodin z pracovních důvodů. Z členů vlády pan ministr Pavel Blažek bere zpět svou omluvu z pracovních důvodů a omlouvá se do 18.45 hodin z pracovních důvodů.

Nyní tedy skutečně ty faktické, protože ty jsou první na řadě. Jako první je s faktickou přihlášen pan předseda Radim Fiala. Prosím tedy, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radim Fiala: Dámy a pánové, i já chápu vaše pevné hlasování zítra v 15 hodin jako reakci na rozsudek Ústavního soudu. Mám pocit, že zákony platí v této zemi už jenom pro privilegované. Ústavní soud roztrhal Ústavu České republiky jako docela nedávno zrzavý mesiáš na Václavském náměstí. Vládnou tady přátelé, ať už v Poslanecké sněmovně, v Senátu, nebo na Hradě a neziskovky financované kdoví kým a kdoví v jakém zájmu, jenom ne v zájmu obyčejných lidí. Takže dámy a pánové, já to prostě neberu. My budeme bojovat, budeme bojovat dál, nevzdáváme to.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je tam s faktickou přihlášen k průběhu rozpravy pan poslanec David Kasal. To se zda...? Nějaký omyl. Dále pan předseda Tomio Okamura, posléze se může připravit v řadě faktických pan ministr Marian Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tomio Okamura: Neschopná Fialova vláda nám teď předvedla svoji pravou tvář. Platí, že se korespondenčními hlasy ze zahraničí snažíte udržet u moci za každou cenu, místo abyste pracovali pozitivně pro občany. Podle české ústavy mají být volby tajné, rovné a přímé, což vládními poslanci navržená korespondenční volba prostě neumožňuje, takže je v rozporu s českou ústavou. SPD nikdy neutíká a budeme všemi zákonnými prostředky bojovat proti zavedení korespondenční volby. Za nás znovu zopakuji. Dal jsem tady návrh na zamítnutí, o tom se bude hlasovat. A samozřejmě zásadně nesouhlasíme s tím omezením toho času, aby se mohli vyjádřit všichni poslanci. Ono se říká, jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. Abyste si potom, pakliže občané rozhodnou v příštím volebním období, nestěžovali.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášen k faktické pan vicepremiér Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobrý večer, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Já jsem teď slyšel slova paní předsedkyně Aleny Schillerové a musím v jedné věci na ni navázat. Poprosil bych, kdybychom se vzájemně poslouchali. Já jsem v této Sněmovně zažil to, kdy jsem tady byl v koalici, opozici a znovu v koalici. Myslím si, že to dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, ten nález, bychom si měli v klidu, těch 62 stran, přečíst všichni, protože ty role se mohou různě v tom čase měnit. Myslím si, že před tím nálezem bychom měli mít všichni určitou míru pokory a soudnosti a zamyslet se, jak tady vzájemně fungujeme. Třeba na sebe nepokřikovat, kolegové vlevo, prostřednictvím paní předsedající. Myslím si, že Ústavní soud - já tady reaguji na to, co bylo řečeno přede mnou, proto reaguji ve faktické poznámce - nám dal spoustu návodů, jakým způsobem kultivovat chod Sněmovny. Já bych byl rád, abychom společně k tomu tu cestu hledali. Děkuju. (Potlesk z řad vládní koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Mám zde přihlášeného dalšího řečníka k faktické poznámce, a sice pana poslance Bělicu. Chci upozornit, naprosto vnímám tento okamžik, že prostě bylo potřeba okomentovat (hlasy z pléna) to, co tady proběhlo. Chci ale jenom apelovat, abychom se vraceli k projednávané věci. Mohu na to apelovat a tak činím. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Bělica: Vážené dámy, vážení pánové, já tady často nevystupuji, ale pane ministře Jurečko, vy jste mě k tomu dneska namotivoval. Haleluja, haleluja, slyšeli jste slovo Boží od člověka, který plesal v době, kdy se střílelo na filozofické fakultě. Lhal o tom, nedokázal to přijmout, nedokázal se k tomu postavit jako chlap, a bude nám tady kázat! To je super! Děkuju. (Výkřiky a potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opravdu prosím o návrat k projednávanému tématu, kterým je novela zákona o správě voleb. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, děkuji. Ke korespondenčnímu hlasování chci říct samozřejmě to, jak tady hovořil teď pan ministr Jurečka. Já vám to, pane ministře, za dva roky připomenu, tu kultivaci toho dialogu mezi opozicí a koalicí. Až to bude opačně, až si budete brát šestkrát dvě hodiny přestávky, až nebudeme schopni zvolit lidi do dozorčích rad během roku a půl, až budete rok a půl blokovat další zákony, tak já vám tu kultivaci připomenou.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Pastuchová. Ještě řeknu pořadí. Dále se hlásí pan předseda Dufek a pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych se trošku ohradila proti tomu, protože můj kolega i já chceme reagovat na faktickou poznámku pana ministra a to snad můžeme. Tak nás nevracejte zpátky ke korespondenční volbě, když chceme reagovat na faktickou pana ministra. To můžeme snad? Takže nás neokřikujte za to, že děláme něco správně, nebo si přečtěte jednací řád.

Já jsem si dneska vyslechla ten rozsudek celý, koukala jsem na to a pak jsem se hodně dlouho dívala i na různé debaty v různých pořadech, ať to byli ústavní právníci, já to respektuji, já to respektuji. Ale dozvěděla jsem se například od pana docenta Koudelky, který velice krásně... Prosím, přehrajte si CNN Prima News, rozhovor s ním a vyjádření k tomu, jak to dopadlo. Já to respektuji, my s tím nic neuděláme. Ale ta pachuť, co se dneska stalo vůči těm seniorům, ve mně opravdu zůstane. A přeju vám, aby se vám to za ty dva roky sakra vrátilo! (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Prosím, pan předseda Dufek.

 

Poslanec Aleš Dufek: Prosím vás, několik věcí. Já si myslím, že jsme tady v politické Poslanecké sněmovně, že nejsme na fotbalovém stadionu bezprostředně po skončení nějakého zápasu, kdy ty emoce jsou obrovské. Já bych moc prosil o to, abychom se už dneska nevraceli k tomu, jak ten Ústavní soud rozhodl, protože se v tom budeme nějakým způsobem nimrat. V klidu se vyspěme, přečtěme si to zítra. Je úplně zbytečné to takhle hrotit jako pan kolega poslanec, prostřednictvím paní předsedající. To je fakt reakce člověka, co prohraje nějaký fotbalový zápas a odchází z hřiště. Zkusme to nechat a komentovat to až zítra a pojďme dál jednat o korespondenční volbě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP