(21.00 hodin)

 

Poslanec Roman Kubíček: Já děkuji. Ano, pan poslanec Benda má pravdu. Děkuji, že jsem vzbudil pozornost koaličních poslanců, a proto opravuji svůj návrh na 22.00.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, 22.00. Ještě někdo se hlásí s protinávrhem? Prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Já děkuji za slovo. Já budu velmi rychlý. Můj protinávrh je 21.03.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: 21.03, ano. Nyní tedy budeme hlasovat o návrzích tak, jak byly načteny. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, a počkáme, až se nám ustálí počet přihlášených.

Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Kubíčka, který navrhl přerušit... Pardon, omlouvám se.

 

První byl návrh pana poslance Zuny, aby se tento bod přerušil do 21.03 minut.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 43, přihlášeno 129 poslanců a poslankyň, pro 32, proti 66. Návrh byl zamítnut.

 

Prosím o chvilku strpení. Omlouvám se za zdržení.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Fleka na přerušení tohoto bodu do 21.21.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 44, přihlášeno 129 poslanců a poslankyň, pro 12, proti 87. Návrh byl zamítnut.

 

A jako poslední návrh budeme hlasovat návrh pana poslance Kubíčka, který navrhuje přerušení do 22.00.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, přihlášeno 131 poslanců a poslankyň, pro 39, proti 70. Návrh byl zamítnut. Budeme tedy pokračovat v projednávání.

 

Mám zde jednu omluvu. Paní předsedkyně Schillerová se... Prosím o klid. Paní předsedkyně Schillerová se omlouvá od 21.30 hodin až do 24. hodiny a vzhledem k tomu, že se omlouvá i první místopředseda klubu ANO, tak ji bude zastupovat paní poslankyně Pastuchová.

Pokračujeme tedy v projednávání. Mám zde nějaké faktické poznámky - pan poslanec Haas - asi omyl, paní poslankyně Decroix - také, čili odmazávám. Paní poslankyně Lesenská si vyčerpala svá dvě vystoupení. A nyní je přihlášen pan poslanec Sládeček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážení spoluobčané...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Kolegové, kolegyně, vidím, že se zajímáte o projednávání. Prosím na obou stranách sálu o ztišení, též uprostřed. (Hluk trvá.)

 

Poslanec Karel Sládeček: Korespondenční volby jsou pro mě z mnoha důvodů nepřijatelné. Jedním z důvodů je fakt, že mi nepřipadá normální...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, omlouvám se, že vás přerušuji. Kolegové, pokud máte nějaká jednání, přesuňte je do předsálí... Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji. Jedním z důvodů tedy je fakt, že mi nepřipadá normální, aby občané, kteří u nás nežijí, měli možnost mluvit do toho, jak chceme žít my. Malý příklad. Pokud k někomu přijdu na návštěvu a on bude mít uprostřed obýváku nasazený strom, tak je to jenom jeho věc a já mu do toho nemohu mluvit, protože tam nebydlím a neplatím a tak dále. (V sále stále není klid.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se ještě jednou. Kolegové a kolegyně, taky by se vám nelíbilo, kdyby někdo hlučel, když budete vystupovat. Kýváte hlavami, tak prosím ještě tedy nejen kývat hlavami, ale také se ztišit. Děkuji vám. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Karel Sládeček: To mi připadá normální, logické a slušné. Ale čeští občané v zahraničí možnost volit mají a argument, že musí cestovat do volebních místností několik set kilometrů, mi připadá lichý. Koneckonců volby nejsou každý měsíc, že ano? Argument vládních stran, že jsme jednou z mála zemí, kde ještě není zavedena korespondenční volba, je úplně mimo. Chtějí snad říct, že když se může podvádět jinde, tak musíme podvádět i my? Argument opozice (koalice?), že se hnutí SPD či ANO bojí, že nedostanou ze zahraničí mnoho hlasů, je dle mého názoru postavený na hlavu. Je to totiž přesně naopak. Strany koalice jsou si vědomy, že v dalších volbách nedostanou od našich voličů dostatečný počet hlasů, a aby mohly pokračovat v destrukci České republiky a plnění si vlastních kapes, tak si potřebný počet musí zajistit korespondenční volbou, u které lze dělat velké čachry, neboli která se dá lehce zmanipulovat.

Nejhorší ovšem na tom všem je fakt, že zavedením korespondenční volby končí i ty poslední zbytky demokracie, kterou v naší zemi ještě máme. To opravdu chcete? Já tedy ne, a proto spolu s kolegy děláme vše, co můžeme, aby k tomu nedošlo. Dovolím si zde doporučit českým, moravským a slezským spoluobčanům, aby pečlivě sledovali, jak bude kdo hlasovat k tomuto zákonu, a u příštích voleb si to vyhodnotili.

Pro volební právo v České republice platí následující zásady svobodných voleb. Volby musí být všeobecné, rovné, přímé a tajné. Několikrát už to zaznělo. Korespondenční hlasování ale tyto zásady nezaručuje. Nelze zajistit ústavně garantovanou tajnost hlasování, protože volič provádí hlasování v takzvaném nekontrolovatelném prostředí, mimo volební místnost. Není možné proto garantovat, že nehlasuje pod nátlakem jiné osoby nebo že se nejedná o kupčení s hlasy, a tedy že hlasování probíhá svobodně a tajně.***




Přihlásit/registrovat se do ISP