(23.40 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

A já jsem jenom chtěla říct, že tento váš zákon, který tak strašně prosazujete všichni z koalice, nikdo z vás nás tady neposlouchá. Nikdo! Nereagujete na naše otázky, které z toho vyplývají, viz volební lístky zemřelých. Já jsem neslyšela, já jsem neslyšela odpověď, kolega Nacher se tady na to ptal, kdo nám na to odpoví. Vy to prostě chcete zítra natvrdo protlačit do druhého čtení. Bude pohoda, klid. Teď už to máte i od Ústavního soudu, že můžete si tady konce volebního období dělat, co chcete. Takže já jsem chtěla jenom vystoupit s přednostním právem, že vaše přítomnost je nedůstojná, děláte si z toho tady cirkus a doufám, že kdo vydržel se na přenosy dívat, tak si to zapamatuje. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuju. S přednostním právem pan předseda Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych jenom rád zareagoval na svoji ctěnou kolegyni, paní poslankyni Pastuchovou. Je jasné, že když se opozice rozhodne k obstrukcím, které trvají v tuto chvíli nějakou padesátou hodinu, tak že asi všichni poslanci nebudou sedět v sále. V každou vteřinu projednávání tady byl zástupce vlády, v každou vteřinu projednávání tady byl někdo z předkladatelů. Právě proto, že jsme tušili, co nám budete provádět, tak máme předkladatelů tolik. Každou vteřinu projednávání tady byl někdo z předsedů koaličních klubů.

Takže pokud se někdo rozhodne obstruovat - a tady bych doporučil, abychom si přečetli ten dnešní nález Ústavního soudu, který vychází z těch předchozích nálezů Ústavního soudu. Zvlášť když paní kolegyně Pastuchová ho teď tak citovala, bod 79: Právo poslanců či senátorů prezentovat stanovisko na parlamentní půdě ovšem není samoúčelné, neboť význam parlamentní diskuse spočívá v možnosti konfrontace názorů napříč politickým spektrem, jež je zárukou svobodné soutěže politických sil podle čl. 5 ústavy, nikoli v neomezeném uplatňování práva každého jednotlivce, poslance či senátora se v ní vyjádřit.

Tak bych byl rád, aby toto bylo jasné. Já jsem tady upozorňoval opakovaně přes den na zoufalé zneužívání faktických poznámek zejména ze strany vašich poslanců. Pokud se nedostanete ke slovu, tak je to proto, že jsou tady poslanci, kteří vystoupili s faktickou poznámkou už padesátkrát a reagovali sami na sebe, na nic jiného. Tak jenom bych prosil, abychom byli trošičku, trošičku soudní a trošičku vycházeli z toho, že opravdu není právem opozice zablokovat jednání parlamentu na libovolně dlouhou dobu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem - pardon, máme zde faktickou, pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, já budu reagovat na Marka Bendu, a budu tudíž naplňovat obsah té faktické. No, ono to takhle není. My naplňujeme všechno, co je v jednacím řádu, my ho neporušujeme. Vy ho porušujete, ne my. Je to tak. V případě, že někdo má faktickou, která není faktická, tak má předsedající právo a možnost mu odejmout slovo. Ukažte mi, ať mi kolega Marek Benda, vaším prostřednictvím... Oni tady na mě pokřikujou a je to v pohodě. My když pokřikujeme, tak nás okřiknete. Tak už jenom v tomhle je tady dvojí metr. (Reakce ze sálu.) Tak můžou přestat tady na mě křičet, nebo my budeme dělat to samý a vy to taky budete respektovat?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, pokračujte ve své faktické, než vám uběhne čas.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ne, já nebudu pokračovat, když tady na mě někdo... (Předsedající: Moment!) Ne, je to tak, žádný moment. My, když tam pokřikujeme...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, nechte mě se vyjádřit! Vás prosím, abyste pokračoval, a vás prosím, abychom v rámci zachování; máme dohodu, že budeme končit ve 24.00, tak prosím, nechme to proběhnout v klidu. Takže pánové, nepokřikujte, a vy prosím pokračujte ve své faktické. Dávám vám ještě poté 30 sekund navíc, o které jste přišel.

 

Poslanec Patrik Nacher: Takže znovu, když někdo měl faktickou, která by nebyla faktickou, předsedající má konat. Já bych chtěl od Marka Bendy a spol. slyšet, kde někdo reagoval sám na sebe. Ty příklady. Protože tady to vždycky takhle zazní, nějaká věc, pak se toho všichni chytnou a všichni to šíříte. Kdy někdo od nás z klubu reagoval sám na sebe? Tak to buď doložte, nebo se omluvte! Pojedeme úplně stejně, jako to děláte vy vůči nám. My, když tady někdo něco řekne, pak se musí omluvit. Není čas - já mám plus 30 vteřin, protože vy jste mě tady rušili. Aspoň si pamatujte 30 vteřin starou větu paní místopředsedkyně, která řekla, že mi dá 30 vteřin navíc, protože vy jste mě tady rušili. Fakt jako, to je neuvěřitelné.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Faktická poznámka pan předseda Benda, poté - pan předseda Benda stahuje. Radek Vondráček s faktickou poznámkou a poté pan poslanec Babka.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já děkuji všem přítomným, že jsme si oživili závěr diskuse. A v rámci faktické poznámky jenom k paní předsedající. Když jste říkala poslanci, který má dvě minuty k faktické poznámce, "nechte mě vyjádřit", tak to vy právě nesmíte udělat. Vy ho nesmíte přerušit, jestliže se neodchyluje od věci. Chtěl jsem vám přečíst jednací řád. Já myslím, že to není nutné, že to všichni víme. Předsedající nemůže jenom tak skákat do řeči tomu, kdo mluví a říkat nechte mě vyjádřit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, děkuji za vysvětlení ohledně jednacího řádu. Pan poslanec Nacher se na mě obracel s výhradou toho, že na něj kolegové pokřikují. Takže prosím pochopte, že jsem reagovala na výzvu pana poslance.

Tak máme zde další faktickou, pan poslanec Babka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuju za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já vaším prostřednictvím budu reagovat na kolegu Bendu. Já si opravdu nemyslím, a sedím tady úterý, včerejšek, celý dnešek, že to bylo nějaké zoufalé zneužívání faktických poznámek, jak jste tady zmínil. Všechny naše faktické poznámky opravdu reagovaly k věci. Všechny faktické poznámky, i vaše, reagovaly na průběh té rozpravy. Já si nemyslím, že by tady bylo nějaké zoufalé zneužívání faktických poznámek, opravdu ne. Všechny naše faktické poznámky opravdu reagovaly na průběh rozpravy. A myslím si, že naopak častokrát v těch faktických poznámkách jsme se jasně vymezovali, proč si myslíme, že ta novela zákona o správě voleb je špatná. O žádné zoufalé zneužívání faktických poznámek opravdu v tomto případě se nejedná. Myslím, že by takováto vyjádření zde neměla padat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem paní poslankyně Pastuchová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP