(23.50 hodin)

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem moc ráda, že se ten sál aspoň trošičku zaplnil, protože se bojíte, že budeme hlasovat. Nebojte, nebudeme. Já vím, že se nebojíte, pane předsedo Bendo, a prosím, nepokřikujte na mě! Jenom jsem chtěla říct, že se opět vyjadřuji k tomu, jak je to nedůstojné už jenom v tom smyslu, že já jsem tady desátý rok, a opravdu jsem nezažila, že by v prvním čtení bylo něco takhle na sílu hned po vynesení usnesení Ústavního soudu - okamžitě navrženo hlasování pevné v 19.00, všichni jsme to věděli, všichni jste se tu po těch třech dnech sešli. To je paráda vás všechny vidět, hlavně pana premiéra, a hlasovali jste na 15. hodinu zítra. Ale jestli jste si mysleli, že my tu sílu ve vystupování nějak vzdáme, protože už stejně víme, co uděláte, tak určitě ne.

A pořád nám tady vyčítáte, jak obstruujeme. Já jsem si opravdu dala tu práci a našla jsem si nějaké ty zákony nebo nějaké to projednávání tady třeba z roku 2015. Tak vám to přečtu. Před třemi týdny zabránili poslanci TOP 09 a ODS hlasování tím, že skoro pět hodin - přátelé, pět hodin - podávali návrhy na změnu programu schůze. A šup, dělá to ANO a budeme měnit jednací řád. Pět hodin! Minulý týden to zkusili dlouhými projevy svých lídrů a stejné to bylo i dnes. Ono se vám to tak trochu vrací. Tak nám prosím nevyčítejte - já prosím, nepokřikujte, na mě, pane poslanče Beitle, prostřednictvím paní předsedající. Já nebudu dávat procedurální hlasování, ale opravdu jsem ráda, že jste se sešli v tak hojném počtu, že si trošku zpestříme tu předpůlnoční chvilku, a já už dneska vystupovat nebudu. Děkuji. Ale přečtěte si ty články, najděte si to, pane předsedo Michálku. Vy jste tu neseděl v tu dobu ještě, vy jste mladý, vy jste pracoval určitě někde a sbíral zkušenosti, abyste je tady mohl uplatňovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Prosím, oslovujte kolegy prostřednictvím předsedající. Děkuji, paní poslankyně.

Nyní s faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Olga Richterová, poté Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, já většinou vystupuji velmi mírně, ale to, co tady zaznělo v těch posledních větách, je naprostá nehoráznost! Samozřejmě že jsme tady zvoleni lidé různého věku, někteří mladí, někteří starší, a je to tak správně, tak bych opravdu ráda, aby se tady nenaráželo na věk některého z nás. Myslím, že to není důstojné této komory!

A druhá věc. Je naprostá nehoráznost říkat, že něco je na sílu, když se tady jedná pátý den. Je to prosím více než 55 hodin jednání a vy nepokrytě obstruujete. Prosím, ty faktické poznámky jsou reakce jednoho opozičního poslance na druhého, na sebe navzájem. Přestaňme si tady něco lakovat. Je to prostě normální obstrukce. Vy jste se pro ni rozhodli, vy jste si ji vybrali, a v tomto případě se ale chci ohradit. To není na sílu, to je ta diskuse, kterou my prostě máme právo někdy ukončit. To uvážení bylo, že jde o desítky a desítky hodin. Prosím, uznejte to. Takhle funguje demokracie, že to rozhodnutí přijde, a neohánějte se tady prosím věkem poslanců a poslankyň! Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Radek Vondráček, připraví se pan poslanec Jakob. Pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Má možná poslední příležitost k faktické poznámce. Jdou tady takové řeči, že se dělají čárky, tak já bych moc poprosil, abyste mi udělali ještě čárku, že mám faktickou poznámku.

Co se týče věku, já mám 50, tak... Narozeniny jsem tady neoslavil, protože byla nařízena mimořádná schůze, tak děkuji všem, kteří podepsali svolání mimořádné schůze.

A k tomu samotnému. To, že se tady diskutuje, že je tady debata a že je zhuštěná do šesti dnů - ale vy jste předložili 13. prosince ten návrh a vy ho chcete hned rozhodnout. To EET se tady opravdu projednávalo 270 dnů jenom jedno čtení. Prostě když tlačíte větší silou, tak zase větší silou je odpor, ale když to... Fakt poprosím, já jsem přišel konstruktivně tady něco říct. Já vám jenom chci říct, že všechna ta vystoupení, ať se vám to líbí, nebo ne, byla k věci. Jediný, kdo měl vystoupení jiné, tak byl pan předseda Okamura, který se výrazně odchýlil a který prostě tady předváděl, co je to filibuster. Ale jinak třeba některé ty faktické poznámky opravdu byly s ministry, s předsedy klubů. To nebylo nic, co bychom tady nezažili. A my jsme si nevzali, pokud vím, ani jednu přestávku. Vy jste přestávkovali jenom u té Rady pro Českou televizi myslím 38 hodin. A teď tady někdo říkal, že debatujeme 50 hodin. Ale vy jste si vypřestávkovali víc. A vás bylo víc, tak se to víc rozpustilo, ty vaše příspěvky. Měli jste víc přednostních práv. Prosím vás, když se to tak vezme v globálu a v průměru, a jak se dlouho projednávají ty návrhy, tak ono to vyjde nastejno. Ta vaše reakce je hysterická. Vy jste to přehnali, ale vy hlavně nedodržujete pravidla. A tady v této místnosti neplatí zákon, tady neplatí právní řád. To, že to posvětil Ústavní soud, s tím prostě nic neudělám (Předsedající: Čas.), ale že se porušují ta pravidla, to tak je. Ale je to zbytečné! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan předseda Jakob s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Munzar. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. Jak poslouchám teď tu zjitřenou diskusi před půlnocí, tak se přiznám, že jsem docela rád, že jsme se dohodli na úrovni klubů, že ve 12 hodin dnešní jednání skončí, protože už mám pocit, že to nikam moc nevede. Můžu tady opakovat to, jak dlouho jednáme, jak dlouho se tomuto tématu věnujeme. Bylo tady zpochybňováno používání faktických poznámek. V tomto týdnu, musím říct, ano, se to zkultivovalo. Troufnu si říct, že téměř vždy naplňovaly to, jak jsou popsány v § 60 jednacího řádu. Na druhou stranu v tom týdnu minulém, když tady byly poznámky o tom, že reagují poslanci sami na sebe, ne, to my jsme neřekli. My jsme řekli, a je to zcela jednoznačné a na stenozáznamu to je, že opoziční poslanci reagovali na sebe navzájem i řadu ne desítek minut, ale hodin, a to lze jednoznačně kvalifikovat jako obstrukční jednání. Nemluvím o těch dlouhých projevech. Není pravdou, že to byl jenom pan předseda SPD Okamura, který tady trhal rekordy, ale i předseda ANO Babiš opravdu nemluvil celou dobu, ty hodiny, byť byly kratší, k věci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Munzar. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl vaším prostřednictvím reagovat na kolegyni Pastuchovou, která tady přečetla článek o nějakých diskusích o programu, které se staly velmi mimořádně v těch minulých obdobích. Já tady tedy nebyl od roku 2013 do roku 2017, ale byl jsem tady jako poslanec od roku 2017 v tom minulém volebním období, a delší diskuse o programu by se tady daly spočítat na prstech jedné ruky. Bylo to mimořádné opatření, nicméně vy jste to povýšili na normu. My tady každou schůzi od začátku volebního období de facto zažíváme několikahodinové diskuse každou schůzi o programu. Jestli si myslíte, že je to takto v pořádku, jestli si myslíte, že takto to má být normou a že to občané naší republiky ocení, tak si to myslete! Máte samozřejmě právo vystupovat k programu, to vám nikdo nebere, ale prosím, nesrovnávejte nesrovnatelné! Jedna věc je použít nějaký mimořádný prostředek v mimořádné situaci, ale druhá věc je to používat jako normu. Vy to bohužel od začátku volebního období používáte jako normu, a tím de facto znehodnocujete jednání této Sněmovny. Mě to velmi mrzí, ale máte na to právo. Jestli si myslíte, že je to dobře, je to vaše rozhodnutí. Děkuji. (Potlesk zprava.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP