(10.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Pan ministr vnitra tady také pořád odpovídal na moji otázku ohledně připsání hlasů těm dvěma krajům z čtyř největších. Pořád jsem to nepochopila, protože pan ministr to tady tak nějak řekl, že přičteny k výsledkům dvou největších krajů - předpokládá se, že více hlasů, tedy aby nedošlo k vylosování malého kraje, a tím pádem k přílišnému ovlivnění hlasování v tomto kraji. Ale ono dojde k ovlivnění tomu, že těm ostatním krajům se vezmou poslanecké mandáty. Všichni asi vědí, že máme 200 poslanců, a to, jaká je voličská účast, je úplně to nejdůležitější kritérium, které pak ty mandáty přerozděluje. Já jsem to tady včera říkala, že zajímavé je, že návrh, který jste předložili, je tam podepsáno 15 poslanců a z toho nadpoloviční většina těchto poslanců jsou právě z těch čtyř velkých krajů, kam by se ty hlasy měly připočítávat - Praha, Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský. Zastávám názor, že by si popřípadě ten dotyčný občan žijící v zahraničí měl podle mého názoru rozhodnout, kam by ten jeho hlas měl směřovat, jestli do kraje Libereckého, Karlovarského, Ústeckého nebo jiného. Takže toto si myslím, že je také pořád velmi nezodpovězená otázka.

Radek Vondráček tady také pořád říká, že bychom měli rozšířit místa na zastupitelských úřadech, že to by byla také cesta. Pan ministr vnitra říká, že by to bylo velmi finančně nákladné. My říkáme ještě další návrh, a to je, že by mohla být prodloužena volební doba, kdy by se tam museli ti lidé dostavit, ale jak je vidět, z vaší strany toto vy asi nazýváte, že by řešením nebylo. Já jsem přesvědčena o tom, že by to řešením bylo, protože v tu chvíli by se zachovaly ty tři hlavní ústavní pilíře, což je tajnost, osobnost - že ta volba je osobní - a že ta volba je svobodná.

Takže já úplně na závěr jsem tady vnesla tu naši výzvu. Přesto jsem přesvědčena o tom, že ten návrh, jak byl předložen, to znamená poslaneckým návrhem bez jakékoliv diskuse, tak přesto si dovolím dát návrh na přepracování tohoto sněmovního tisku a byla bych ráda, aby pak po ukončení rozpravy se o tomto návrhu hlasovalo. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážené paní poslankyně, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil reagovat, prostřednictvím vás, na pana kolegu Berkiho, který reagoval ve vztahu ke korespondenční volbě a průzkumu veřejného mínění, jak tady o tom mluvil můj ctění kolega Berkovec. Chtěl bych připomenout, že ten průzkum, který měl 513 respondentů, skutečně řešil názor našich spoluobčanů na korespondenční volby, a dokonce se soustředil na to, jestli jsou mladí, staří, ženy, muži, jestli mají vysokoškolské vzdělání a podobně. Rád bych v rámci takového malého edukativního okénka řekl, že Centrum pro výzkum veřejného mínění odpovídá na otázky, jestli 1 000 respondentů je dost. Mluví o tom, že reprezentativní výběrový soubor musí být dostatečně velký, aby nedošlo k výběrové chybě. Velikost této nejistoty je dán právě velikostí toho souboru a hovoří se o dostatečném množství 1 000 respondentů. V naprosté většině otázek zjišťovaných v průzkumech o této správné hodnotě skutečně předem nic nevíme a informace je i u toho tisíce vlastně zatížena plus minus 3% chybovostí. A teď k otázce: stačí 1 000 respondentů na deset milionů obyvatel? Ano, stačí. Pro určení přesnosti měření je důležitá velikost výběrového souboru. Samozřejmě, s vyšším číslem se snižuje chyba, s nižším se zvyšuje. Výběrové soubory s menším počtem respondentů než 1 000 mají větší výběrovou chybu a naopak navyšování nad 1 000 již tuto chybu výrazně nesnižuje. S 500 respondenty se potom ta chyba zvyšuje na 4,4 %. Nicméně nelze odpovídat s nižším počtem respondentů kvalifikovaně na otázku pohlaví, vzdělání a podobně. Tam už takového nižší soubory nestačí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas! Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Exner: Dobré dopoledne, paní předsedající. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych prostřednictvím paní předsedající reagovat na paní kolegyni Mračkovou Vildumetzovou. Váš problém není v tom, že by měli, nebo neměli volit občané v zahraničí, čeští občané mají prostě volební právo, ale musíte se také trošku snažit jim něco nabídnout. Vy předjímáte výsledek voličů v zahraničí a musíte prostě se o ně snažit stejně jako o voliče se stejným volebním právem v České republice.

Dále bych chtěl reagovat na to, že koalice není žádný podvod na voličích. Koalice je naprosto legitimní podle zákona o volbách a je naprosto legitimní, když ty koalice potom sestaví většinovou vládu. Tam problém ANO zase je v tom, že bohužel má prostě koaliční potenciál, který se blíží nule.

A za třetí bych chtěl říci nebo se ohradit proti tomu, že s opozicí nemluvíme. To říkáte zde opakovaně a říkáte to poté, co jsme různé zákony projednali opakovaně na výborech, a i dnes tady projednáváme tento zákon již přibližně padesát hodin, z čehož vaše argumenty jsme pozorně poslouchali, já jsem tady většinu té doby seděl a pořád se opakujete. A myslím, že by slušelo tomu podstatně méně, stačilo by, že to řeknete za deset hodin. Takže neříkejte, že se to tady nebude projednávat, bude se to určitě projednávat minimálně na výboru pro bezpečnost, kam patří Ministerstvo vnitra, a tam budeme mít jistě dostatek času to opakovaně projednat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další s faktickou vystoupí paní poslankyně Mádlová, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Chtěla bych reagovat na předřečníka, pana poslance Exnera. My máme dojem, že vy předjímáte už výsledky voleb, protože zatím to vypadá, že jsou čistě účelově připravené, ten váš návrh, protože my tady klademe konkrétní dotazy a je to pořád děravý návrh. Zaznělo to tady opakovaně od úterka do dnešního dne a ty díry prostě nejste schopni argumenty vyvrátit. Takže prosím nemoralizujte, že my tady chceme podvádět nebo říkat občanům, že při volbách korespondenční volbou budou podvádět. Ne, my tady upozorňujeme na podvody, které se v zahraničí vyskytly, a upozorňujeme na to proto, aby se v tom návrhu tyhle možnosti vyskytovaly v co nejmenší míře, nejlépe pokud možno vůbec. A proto jsme proti korespondenční volbě, protože to skutečně zavdává celé řadě podvodů, a mluvil tady o tom i můj kolega Feranec. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP