(10.30 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

A připomeňme si, většina občanů, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí, dvě volební práva: v zemi, kde dlouhodobě žijí, a v České republice, takže nikomu se volební právo neupírá. Tito občané naopak mohou více realizovat své možnosti, chtějí ovlivňovat politiku tam, kde žijí, protože se jich to přímo dotýká, a ti uvědomělí chtějí třeba ještě navíc ovlivňovat politiku i tam, kde se cítí být srdcem doma. Prosím vás, takže je to také o těch pojistkách.

A kdybyste tu byl, tak byste taky slyšel velké debaty o čestných prohlášeních. Vy se snažíte veškeré problémy při dokazování, prokazování nějakých náležitostí právních řešit čestným prohlášením. Víte, to je z mého hlediska opravdu problém. Já už jsem tu - jako kolega Feranec, vaším prostřednictvím, paní předsedající - ad absurdum poukazoval na nějaké imaginární volby v budoucnosti. Poukazoval na to, že bychom mohli změnit trestní řád, aby obviněný u soudu čestným prohlášením řekl, zda je vinen, či nevinen, a že bychom si mohli odpustit dokazování. A přesně v tomto duchu se toto nese. Takže to není jenom o tom, kdo má kolik kde voličů, ale opravdu, my jsme zákonodárci, takže je to o kvalitě zákona. (Slabý potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Zuna s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já chci reagovat na pana kolegu Maška. On je to takový folklor, tady v průběhu jednání Poslanecké sněmovny, že většinou, když vystupují poslanci opozice, tak v každém druhém vystoupení slyšíme, že naše návrhy jsou protiústavní, že naše postupy jsou protiústavní. V každém druhém vystoupení tak slyšíme, že jsme lháři, že premiér lže, že předsedkyně Sněmovny lže, že možná vládní koaliční poslanci lžou. A jaká jsou fakta, jaká je skutečnost? Jediný pravomocně opakovaně odsouzený lhář je pan předseda Babiš (Nesouhlasné reakce v levé části jednacího sálu.) a to, jaké jsou protiústavní postupy a naše návrhy, jak jsou protiústavní, tak jsme mohli slyšet při rozhodnutí Ústavního soudu včera. (Malý potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Hubert Lang a já předávám řízení schůze.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Tak včera to začalo 9.20, dneska 10.32, takže já už jsem zase plně uspokojen, protože po hodině a půl vlastně už tu máme opět našeho pana předsedu. Takže prostě je to super, už jsme zase tam, kde jsme asi nechtěli být. My jsme vám tady říkali vlastně celý ten - už druhý týden říkáme: budeme, chceme tady konstruktivně jednat, jo? Tím, že to neprošlo vůbec ničím, nebyla žádná připomínková místa, pic ho, pan Exner opět, to je startér číslo 1, pan Zuna je startér číslo 2. U policie jsme tomu vždycky říkali, když byla nějaká demonstrace, někdo tam takhle vykřikoval, tak vždycky ta policie říkala: Hele, to je startér. Oni ho vzali, slovili ho a pak se to možná zklidnilo. Možná kdyby se ty startéry odložily a nechali tady třeba pana kolegu Hellera nebo nechali tady jiné kolegy, kteří mají aspoň snahu s námi diskutovat, tak by se to třeba zklidnilo. (Ministr Síkela ve vládní lavici se usmívá.) Pan ministr se tady směje, že jo, je to sranda, je to prdel, že jo? Já taky si myslím. Akorát ty důsledky jsou tragické pro Českou republiku. Vy se tomu smějete, vy z toho máte srandu, že jo? Aspoň lidi vidí, tady si kamerou zaměřte na pana ministra, on se tady směje, já nevím, čemu tedy. (Ministr Síkela mimo mikrofon: Vám se směju.) Pro mě je to tragické. Mně včera se udělalo (nesrozumitelné) špatně. No, mně se smějete, mně to nevadí, pane ministře. A prosím vás, zmáčkněte si čudlík, když chcete mluvit, anebo nemluvte na mě.

A já bych ještě to dopovídal. Takže současní, ti, kteří volí v zahraničí, jsou chytřejší, jsou bohatší, jsou s větším rozhledem, mají větší nějaký nadhled, a lidé, kteří tedy zůstali v České republice, platí tady daně, tak to jsou asi ti hloupější, ti chudší, kteří nemají to štěstí a tu možnost někam vycestovat, a proto volí vesměs třeba hnutí ANO nebo nějaké jiné opoziční subjekty. Takže my potřebujeme být edukováni, ti, co jsme tady, a v zahraničí vlastně jsou lidé, kteří jsou lepší. Takhle to vyznívá. Takhle jsem to několikrát slyšel v poslední době. Je to prostě z mého pohledu ubohé.

Nedostali jsme tu otázku třeba na ta konzulární zastoupení, dneska to tady znovu zaznělo. V důvodové zprávě se hovořilo o 5 milionech, najednou je z toho 15 milionů. Vy tady házíte částkami sem tam, nemáte na valorizaci penzí pro seniory, ale prostě z 5 milionů uděláte 15 (Předsedající: Čas.) a další věci.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné dopoledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze. V současné době neeviduji žádnou faktickou poznámku ani přednostní právo, a tedy budeme pokračovat v řádných přihláškách v obecné rozpravě. Žádám pana poslance Milana Wenzla, aby se ujal slova. Chci se zeptat, budete mít dvakrát 10 minut? Dobře. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Wenzl: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, korespondenční hlasování pro volby do Poslanecké sněmovny pro Čechy žijící v zahraničí se v Parlamentu objevují už více než dvacet let, tak nevím, proč by to nevydrželo třeba ještě rok. Ale základním principem voleb v České republice je osobní tajné hlasování, jehož hlasováním (posláním?) je zajistit svobodu, svobodnou volbu každého voliče. Volební zákon chápe tajné hlasování jako povinnost, a to přesto, že většina korespondenčně hlasujících lidí z České republiky dlouhodobě nežije, neplatí zde daně a nenese důsledky svých volebních rozhodnutí.

Více než korespondenční hlasování pro Čechy žijící v zahraničí zajímá občany žijící v Čechách zvýšená kriminalita, která se jich bezprostředně dotýká. Klíčovou institucí zajišťující bezpečnost občanů a ochranu jejich života a majetku je Policie České republiky, proto je třeba posílit počty policistů v ulicích. Všude slyším, že je policajtů málo, ale proč? Protože jsou špatně placeni. Vláda raději peníze na zbraně dá pro Ukrajinu a na korespondenční volby, protože to taky nebude stát malé peníze. Ale na naše policisty, hasiče, záchranáře, lékaře, na ty vláda zapomíná. Obecně lze konstatovat, že otázka bezpečnosti občanů je v dnešní době naprosto klíčová.

Myslím si, že korespondenční hlasování, které bude stát velké množství financí, není to, co občany zajímá a co jim usnadní život. Občané chtějí slyšet, kdy se zlevní elektřina, kdy se zlevní voda, kdy se zlevní plyn, kdy budou levnější potraviny, kdy bude dostatek léků a kdy se zlevní, kdy budou mít důchodci dostatečně zvýšený důchod, aby mohli důstojně žít, kdy vláda přestane okrádat důchodce, kteří celou dobu pracovali, odváděli daně a budovali naši republiku, kdy bude dostupné bydlení, kdy bude doba, že matky samoživitelky nebudou muset žebrat o příspěvek na bydlení, kdy nebudou muset dokládat a vyplňovat množství tiskopisů a čekat i x měsíců, než jim to někdo schválí a možná pošle peníze, kdy vláda přestane likvidovat podnikatelé restaurací a malých provozoven zvyšováním daní, DPH, zdražováním energií a surovin. Hlavně že pan premiér tvrdí, že nenechají nikoho padnout. Asi pan premiér neví, kolik už jich padlo a ještě padne. Pane premiére, máte nějakou statistiku, kolika restauracím a provozovnám jste už pomohli a nenechali je padnout? No, určitě nemáte.

Ale vraťme se k projednávání korespondenčního hlasování. V případě korespondenčního hlasování jsou porušeny základní Ústavou zaručené principy svobodných voleb. Návrh novely vládního zákona, který má toto změnit, je proto nepochybně v rozporu s ústavou. Vláda se upnula k myšlence, že ji u moci udrží krajané ze zahraničí, kteří u nás nežijí, nemají negativní zkušenosti s jejich vládnutím. Občané České republiky žijící v zahraničí ale neprožívají naše každodenní problémy a dopady zvýšení elektřiny, zvýšení konsolidačního balíčku a omezování zdravotní péče, boje o zachování dostupného školství a každodenní aroganci mocných. O dění ve státě by tak měli rozhodovat lidé, kteří v něm dlouhodobě nežijí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP