(11.00 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

A totéž je, opakovaně jsem se tady ptal, jestli by vládní koalice, respektive spíš tedy asi Ministerstvo zahraničních věcí, případně Ministerstvo vnitra, nám mohly dát odpověď, kolik cizinců vlastní platný pas, a jsou to ti, kteří tam skutečně dlouhodobě žijí, čili je to ta množina cizinců, kteří tady neplatí zdravotní pojištění? My totiž pořád tady střílíme 500, 600 tisíc lidí, kteří se hlásí k české národnosti, ale já chci vědět, kteří to skutečně jsou a mají platný pas. (Předsedající: Čas, prosím.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Haas.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo. Vážený pane předsedající, já mám taky rád věcné dotazy. Dotaz pana kolegy Ferance, vaším prostřednictvím, byl zcela konkrétní, zcela věcný, tak se na něj pokusím odpovídat - spíš už teď navážu. Já už jsem byl přihlášen v okamžiku, než začal odpovídat zástupce předkladatele, pan kolega Zuna. Je to skutečně tak, že bydliště nebo podmínka bydliště pro zápis českého občana jako voliče do zvláštního seznamu vedeného pro ten zvláštní okrsek v zahraničí - prosím vás, dnes projednávaný sněmovní tisk nijak nemění, ta podmínka bydliště je v § 56 odst. 4. Pokud se podíváte - směřuji vás opravdu takto konkrétně, aby ta odpověď byla zcela věcná a konkrétní - pokud se podíváte do třetí části sněmovního tisku, do té takzvané změnovky, tak do § 56 odst. 4 dnes projednávaný sněmovní tisk vůbec nezasahuje.

Vidíte, že to řeknu, nečtu nijak z podkladu a snad si ten paragraf pamatuji, tak nevím, jestli řeknu úplně přesně slovosled. Ten paragraf říká: volič, který má bydliště - což je ta fakticita, nikoli úředně osvědčený trvalý pobyt, takže fakticita - takže volič, který má bydliště zahraničí, může požádat - a to je už dnešní postup - u příslušného zastupitelského úřadu o zápis na ten takzvaný zvláštní seznam voličů pro zvláštní volební okrsek. A pak v těch nových ustanoveních, která jsou předmětem projednávaného sněmovního tisku, se říká, že: volič, který je zapsán na zvláštním seznamu voličů - čili tam už se bydliště neověřuje, protože říkám, to se nemění dnes (projednávaným?) sněmovním tiskem - může požádat - a to je další fáze - o vydání podkladů ke korespondenčnímu hlasování. Jestli je ta odpověď takto zcela věcná, konkrétní a návodná. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane poslanče, za dodržení času. A poprosím paní poslankyni Janu Mračkovou Vildumetzovou a připraví se paní poslankyně Ožanová, pak pan poslanec Volný a dalším je pan poslanec Feranec. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat tady na pana předkladatele, pana Zunu, který je se mnou společně v bezpečnostním výboru, on je takové relativně klidné povahy. Musím říct, že to vaše předchozí vystoupení bylo tedy, že vás asi takového určitě neznám. Myslím si, že to určitě tady opět rozvířilo nějaké vody, které by se podle mého názoru rozviřovat neměly a nemusely. A, víte, já když vidím, že už se neví kudy kam, tak se vždycky sáhne po Andrejovi Babišovi.

Já jsem nedávno byla u zubního lékaře a paní zubařka mi říkala, jestli znám ten nový vtip, který si neustále doma říkají. Když někdo něco špatně udělá, tak víte, kdo za to může? No, Andrej Babiš. Takže když něco jim doma nefunguje, tak paní doktorka říká - no, může za to Andrej Babiš, s nadsázkou, ale i toto, musím říct, bych mohla reagovat tak, jak jste vy tady vystupoval.

Já bych od vás, pane kolego, očekávala, že byste reagoval na to, co jsem tady říkala - že jsem říkala, pojďme udělat pracovní skupinu, pojďme si sednout ke společnému stolu, pojďme najít v rámci korespondenční volby společný komplexní pozměňovací návrh. Očekávala bych, že budete reagovat, protože jsem říkala, jaká doba bude na projednání popřípadě mezi prvním a druhým čtením, protože zatím jsme od vás ten návrh nedostali - nebo neslyšeli. Já si myslím, že by to určitě mělo být 120, minimálně 90 dnů, že ten zákon si to zaslouží. A to bych očekávala, že z vaší strany třeba na to budete reagovat, budete říkat - ano, my chceme s vámi komunikovat, udělali jsme chybu, podali jsme to poslaneckým návrhem, který jsme vám nepředstavili, nekomunikovali jsme to s vámi, ale chápeme, že chceme udržet důvěru v ty volby a chceme dát společný návrh. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji a poprosím paní poslankyni Ožanovou.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, já bych chtěla poděkovat za dvě odpovědi týkající se toho bydliště. Chtěla bych k té první odpovědi uvést, že moc děkuji, protože pan poslanec Zuna vaším prostřednictvím, pane předsedající, uvedl, jak se prokazuje bydliště. A problém je, který tu zazníval delší dobu, že paní předsedkyně Sněmovny vaším prostřednictvím, pane předsedající, uvedla, že toto se změní a v zahraničí se bude prokazovat čestným prohlášením.

Možná proto jsme tak citliví na otázku bydliště, a to je vlastně i má odpověď pro kolegu Haase, vaším prostřednictvím, proč toto beru za takovou stěžejní otázku? Skutečně, v tomto návrhu to zatím není, ovšem domnívám se, že předsedkyně Sněmovny velmi významným ústavním činitelem, spíš činitelkou, a tedy beru její názory, byť vyjádřeny na sociálních sítích, velmi vážně a jako členka ústavně-právního výboru už se dopředu obávám, že místo dokumentů jako - vlastním nemovitost, mám ji pronajatou, podobně - bude stačit čestné prohlášení.

Ono na to odkazoval vlastně i kolega Feranec vaším prostřednictvím, pane předsedající, když tak trošku humorným způsobem popsal, kde by ta adresa mohla být, protože na to jsme reagovali. Kdyby ten návrh byl tak, jak je, je to v pořádku, musíme něco prokázat. Ale pokud tam vsuneme - a já domnívám se, že k tomu diskuse na ústavním výboru bude velmi důležitá - tak to bude problém. Já potom navrhnu, aby tento tisk projednával i bezpečnostní výbor. A víte proč? Protože bude projednávat i zákon o státním občanství, který s tímto tiskem souvisí, a domnívám se, že ty dvě materie by měly být projednávány i ve výboru... (Předsedající: Čas, prosím.) bezpečnostním.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana poslance Volného.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo. Já mám odpověď pro svého kolegu - (směrem do pléna) tamhle - Jirku Maška, protože on se neustále a urputně doptává, kolik těch cizinců se předpokládá, že bude moct volit. Pan předkladatel Zuna, co tady sedí, to neví, ale on to neví ani žádných z předkladatelů a ono to podle mého názoru neví ani Ministerstvo vnitra, protože naše ctěná vláda, pětikoalice si ty voliče teprve bude vyrábět. Bude je prostě (důrazně) generovat z lidí, protože jestli je tady v plánu, že se udělá nový zákon o občanství a budou se dávat pasy jak na běžícím pásu do třetí generace občanů, kteří před 25, 30 lety vycestovali, založili si rodiny v zahraničí, tak oni nemůžou vědět, kolik jich tam je, protože oni teď budou rozdávat občanství, kdo si řekne, a budou rozdávat pasy, kdo si řekne. Pak to možná budou vědět. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Feranec.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já budu reagovat na to, co říkal pan kolega Zuna, a vlastně vyjádřil se k tomu i Haas. Pane poslanče Zuno, prostřednictvím předsedajícího, já s vámi nemíním úplně polemizovat o právních věcech. Když jsem si připravil nějaké vystoupení, tak jsem si ten paragraf pochopitelně přečetl. Já vím, co je bydliště podle občanského zákona. A to, co vy říkáte, že může dojít ke změně okolností - (důrazně) vždycky může dojít ke změně okolností, vždycky.

Já jsem se ptal, jak se posuzuje - a rozumím tomu, co říkal pan Haas, ano, fakticita - ale já jsem se ptal, jak postupují zastupitelské úřady už dnes, už dnes, jo? A jak to - jasně, ověření jenom, že skutečně má nějakou nájemní smlouvu, list vlastnictvím nebo něco - jak postupují, jak postupují při tom zápisu? A opakuji znovu, přece ta základní charakteristika občanského zákoníku je, že bydliště je místo, kde přebývám s úmyslem tam trvale žít. Vždycky se (nesrozumitelné) něco změnit.

Já přebývám možná většinu času v Praze. A nemíním tady žít, takže nemůžu o sobě říct, že mám bydliště v Praze. Odhlédnu od pobytu, to je administrativní to - já jsem jenom říkal, že ten zákon neobsahuje definici bydliště (důrazně) a nárok být zapsán tím pádem, musím se odvolat na občanský zákoník a ten udává různý výklad. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP