(11.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času a poprosím pana poslance Haase.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. Já jsem tady ve svém předchozím faktickém příspěvku uvedl, že mám rád věcné dotazy. Tady tedy, byť se s kolegou Martinem Kolovratníkem, vaším prostřednictvím, známe dlouho a máme přátelský vztah, tak tady tedy řeknu, že Martin má školený mediální hlas, to má určitě jedno z nejlepších vystupování ve Sněmovně, ale vystřelil několik, omlouvám se, v uvozovkách jedovatých šípů.

První, koalice nedemokraticky a arogantně - takhle doslovně - zkrátila naše práva. Tak prosím vás, rozhodnutí o omezení řečnické doby na 10 minut je podle § 59 odst. 2 jednacího řádu, zákona. To znamená, nevím, co je na tom nedemokratického nebo arogantního. Omezení na dvě vystoupení v rozpravě podle § 59 odst. 2 zákona o jednacím řádu. Pevný termín hlasování je podle jednoho z autonomních usnesení Sněmovny. Ono vše z roku - hodně letité. A pro akceptaci všech autonomních usnesení Sněmovny jsme na začátku volebního období hlasovali všichni napříč, opozice i koalice, což jsem rád, a děje se to tak ve všech volebních obdobích, kdy se aprobují ta předchozí autonomní usnesení Sněmovny.

To, co jsem považoval za opravdu zbabělé, je atak na Marka Bendu a Zbyňka Stanjuru. Tito dva byli výslovně zmíněni a nejsou tady v sále. Tak to, že nějak mění názory, prosím vás, myslím si, že Marek Benda, a i mně je žinantní, jenom ho chci hájit, svůj postoj vysvětluje úplně jednoznačně v médiích. Vysvětluje ho tak, že vždycky dlouhodobě, on to tak má možná dvě desítky let, se zastává možnosti korespondenční volby pro české občany v zahraničí a nikdy by nepřipustil možnost korespondenční volby na území České republiky. Jeho názor je naprosto jednoznačný, pevný, mnohokrát deklarovaný. Tak si myslím, že bychom si měli brát do úst ty, kdo jsou tady v sále a mohou se nějakým způsobem ve faktické hájit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času a poprosím pana předsedu Michálka, poté opět pana poslance Kolovratníka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo, vážený pane místopředsedo. Ona ta debata tady se vede trošku ve stylu: už bylo řečeno vše, ale ještě to neřekli všichni. (Pobavení.) Takže odpovím na argumenty, které jsou vznášeny opakovaně, znovu a znovu, a je potřeba jednou za čas na ně opět reagovat, abychom si náhodou nemysleli, že jsou pravdivé.

Pokud jde o zpochybnění rovnosti hlasování ve volbách s ohledem na to, že se umožňuje specifický přístup určité skupině, tak je to věc, kterou přece máme úplně standardně v dnešních zákonech, a žádné narušení rovnosti tam není. Když máme babičku v nemocnici, tak hlasuje do přenosné urny, když máme lidi s omezením pohybu, tak také je tam specifický přístup, když máme lidi v karanténě, tak jsme měli drive-iny, máme lidi s voličskými průkazy, kde to také funguje trochu jinak. Ta rovnost je důležitá, aby byly stejné způsoby pro osobu, která splňuje stejné podmínky, nebyla tam nedůvodná diskriminace, a aby každý ten hlas měl stejnou váhu, a to je naplněno.

Za druhé, poprosím, neopakujme tady tu velkou lež o podvodech v amerických volbách. Neříkejme tady, že Američané nemají svobodné volby. Oni mají soudy, ty to přezkoumávaly a skutečně to, jakým způsobem jeden neúspěšný zhrzený kandidát zdůvodňoval svůj neúspěch a házel to - vymyslel si úplné báchorky k tomu, to není věc, kterou bychom měli opakovat na půdě Poslanecké sněmovny. Pokud dochází k nějakým podvodům ať už v té, či oné podobě, tak jsou to izolované případy, které jsou odchyceny a jsou maximálně v rozsahu desítek hlasů, které nemají vliv na volební výsledek.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Akorát. Děkuji. Martin Kolovratník, připraví se paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já jsem to pochopil, už bylo řečeno vše, ale neřekli to všichni, a proto se pan Michálek přihlásil asi do rozpravy.

Pane kolego, vy sice mluvíte, ale zároveň mlčíte a neodpovídáte na některé věci, na které se vás ptáme. Ano, ty naše pochybnosti byly zmíněny x-krát a já jsem to i zdůvodňoval, že se k nim nebudu vracet, že nepůjdu do detailu. Ale já jsem je používal ilustračně k tomu, že říkám, a prosím vás společně s našimi kolegy, abyste s námi diskutovali, abyste to s námi takzvaně odpracovali. A jestli jste dával pozor, jako příklad jsem dával třeba ten liniový zákon, který opravdu šel na hranu toho ústavního práva na majetek, a dohodli jsme se s opozicí. Jako druhý příklad jsem dával stavební zákon. A na to neodpovídáte. Na to nikdo z vás nereaguje, jestli si s námi sednete do pracovních skupin, jestli počkáte. Ne. Vy si to asi dáte do jednoho výboru, dáte nějaké rozumné lhůty a bude to všechno. Na to nereagujete. To za prvé.

A za druhé ke Karlu Haasovi. Ano, to omezení bylo podle jednacího řádu. Proboha, to nemohu zpochybnit. Ale Karle, pane kolego, ono je to přece také o té slušnosti a o těch lidských vztazích. A to, že něco koalice prosadí, samozřejmě podle jednacího řádu a půjde až na jeho hranu, a že nevyjde vstříc, nepodá ani trošičku tu nataženou ruku, to je ta jiná věc. To je ten lidský přístup a to jsem ironicky naznačoval.

A do třetice. Z mé strany to nebylo nijak ve zlém k Marku Bendovi, Zbyňku Stanjurovi. Já jsem konstatoval, jaké debaty jsme tady měli v tom minulém volebním období. Zle bych mohl namítat, že není přece mou chybou, že tady nejsou. Já nemůžu za to, že zrovna nesedí v sále, a nebudu teď tady ošklivě říkat, že nepracují, mají asi svůj nějaký jiný program. Na mě prostě vyšlo pořadí teď, tak to teď říkám. Není to faktická poznámka, jsem řádně přihlášen v tuto chvíli. Ale já je nijak nekonfrontuji. Já konstatuji, že vrcholní představitelé ODS vždy byli proti takovým věcem. A v té Americe, to byla citace pana Skopečka, tak si to vyříkejte v koalici.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Čas! Děkuji. Paní poslankyně Válková, poté opět pan poslanec Michálek a ještě se připraví s faktickou pan poslanec Volný. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, tak za prvé, není nás tady tolik, obměňujeme se, což je logické s ohledem na délku projednávání tohoto návrhu. A myslím si, že opakování matka moudrosti. Takže řada těch věcí, které jsem třeba zrovna slyšela od pana poslance Kolovratníka, jsou nový úhel pohledu na stejnou věc. Takže tady si dovolím úplně nesouhlasit, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, na pana poslance Kolovratníka. Ale já si myslím, zase se zastanu koalice. Možná že nám ukáže dobrý příklad teď. Sice neodsouhlasila můj návrh přerušit do 29. února, což je vlastně měsíc a kousíček, a ještě si společně nad tím sednout, a pak tedy znovu podat ten návrh pozměněný, dobře, ale já určitě budu navrhovat, a je tady pan předseda stálé komise pro ústavu, aby projednala i ona tento návrh, abychom rozptýlili ty pochybnosti nad jeho ústavností, které tady opakovaně zaznívaly i v minulém období z pera legislativy Ministerstva vnitra, abychom nemuseli opět před Ústavní soud. Takže jsem zvědavá a doufám, že to nebude omezeno na jeden ústavně-právní výbor, ale že těch výborů bude hodně. Takže bych ještě počkala s tou kritikou, třeba nás kolegové z koalice velmi příjemně překvapí, půjde to do více výborů a začne to projednávat i stálá komise pro ústavu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo, vážený pane místopředsedo. Já jsem ten svůj projev ve faktické poznámce nestihl dokončit, takže ono to možná vyznělo jako částečné vyjádření. Když se vyjadřovali kolegové k problematice těch voleb poštou, tak musíme připomenout, že to bylo během té doby, kdy ty volby probíhaly, a teprve potom to přezkoumávaly soudy, které s finální platností přinesly informace o tom, že tam nedocházelo v masivním rozsahu k volebním podvodům. Takže i s tímto ohledem je potřeba hodnotit komentáře v době, kdy byly proneseny, a možná teď by to řada lidí viděla zase trochu jinak, protože tady máme evidenci.

Ale druhá věc, kde jsem chtěl pokračovat v trochu pozitivnější notě. Budu reagovat na pana kolegu Kolovratníka. Já jsem pro, abychom si s opozicí sedli a prošli si ty různé pohledy, třeba si ty věci vysvětlíme a podaří se nám najít nějakou souhru, byť máme třeba v této věci odlišné volební programy. Já jsem na to připraven. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP