(Schůze zahájena v 15.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 89. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 88. schůzi.

Tuto schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 60 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 12. 1. elektronickou poštou.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Já jsem už před chvílí zagongoval, abychom se nezdržovali. Navrhuji, abychom určili poslance Oldřicha Černého a pana poslance Ondřeje Koláře. Má někdo nějaký jiný návrh? Nevidím.

Přistupuji k hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno bylo 145, pro bylo 141, proti byl 1. Přijato.

 

Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 89. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Černého a pana poslance Koláře.

Co se týká omluv, odkazuji opět na 88. schůzi. Další za chvíli přečtu.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 89. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Jenom připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu a rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Já zde mám několik přihlášek s přednostním právem, ale protože někteří už je mezitím stáhli, tak se táži pana ministra Mariana Jurečky, jestli má zájem vystoupit s přednostním právem? Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré páteční odpoledne, já si dovolím vystoupit opravdu velmi stručně s tím, že je jasné, že je tady tento návrh novely zákona č. 108 s ambicí řešit otázku zvýšení příspěvků na péči, tak chci jenom jasně říci, že je už v legislativním procesu novela, která za vládu a vládní koalici řeší zvýšení příspěvků na péči, řeší ho v o něco jiných parametrech, než je tento návrh předložený, je do budoucna jiným mechanismem, který by měl být operativnější pro možnost zvýšit příspěvek na péči rychleji, v návaznosti na vývoj růstu cen. Tak jenom předesílám, že toto tady, tato informace už je a je v procesu tento legislativní tisk, a zároveň také předznamenávám to, že vlastně je tady také samozřejmě otevřena novela zákona č. 08, zákon o sociálních službách, který už máme po prvním čtení, je na projednání výboru, a myslím, že termíny pro podávání pozměňovacích návrhů jsou stanoveny na 9. února, to znamená, je tady několik dalších jiných cest, jak řešit tuto problematiku, dokonce i rychleji, takže jenom předznamenávám, že - byť tady navrhovatel určitě bude říkat odůvodnění a tak dále, což je naprosto věcně v pořádku - tak jsem chtěl tady jasně deklarovat, že je tady jasný závazek, byl řečen veřejně, že nejpozději od 1. 7., pokud to stihneme v legislativním procesu, i dříve, příspěvek na péči jako vládní koalice i my jako MPSV i za sebe říkám jednoznačně, je nutné zvýšit, musíme to udělat a jsou tady cesty, které k tomu vedou, za prvé o něco bych řekl do budoucna flexibilnějším řešením a případně, pokud bude vůle, i o něco rychlejším. Tolik jsem chtěl poznamenat. Děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jenom upozorňuji, že jsme ještě neotevřeli bod a jsme před vlastním hlasováním, nicméně přednostní práva mají pochopitelně tu příležitost. Vidím, že se hlásí s přednostním pan Aleš Juchelka, nicméně počkejte ještě, prosím. Za prvé musím konstatovat, že zastupujete paní předsedkyni Schillerovou čili disponujete přednostním právem, ale jsou před vámi ještě řádně přihlášení kolegové z SPD pan Okamura a pan Fiala. Jenom se ptám, jestli chtějí využít? Jsme ještě před otevřením bodu čili jsme v pořadu schůze. (K mikrofonu přistupuje poslanec Fiala.) Nejdříve byl pan Okamura, toho tedy mohu zrušit. Pan předseda Fiala má slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, pan Okamura by samozřejmě rád vystoupil i k tomuto bodu, ale říkal, že je na to málo času, takže si to nechá na příští týden, takže musíte vzít mě místo pana Okamury.

Dámy a pánové, návrh na změnu zákona o sociálních službách - podíváme se trošku do historie - kterým by došlo ke zvýšení příspěvku na péči zdravotně postiženým občanům závislým na péči jiných osob v I. a II. stupni závislosti, podali poslanci SPD poprvé v dubnu roku 2020, tedy v minulém volebním období. Paradoxně zrovna dnes si mi jedna paní stěžovala, že má zdravotně postiženou dceru a že na ni nemá peníze, že s tím, co má, nemůže vyjít, že je to úplná katastrofa a že bychom s tím jako poslanci měli něco dělat. Takže jsem rád, že ta mimořádná schůze tady dnes je a že se k tomu všichni můžeme - možná ne verbálně, ale svým hlasováním - vyjádřit a tím jasně řekneme, co si o těch zdravotně postižených myslíme.

V roce 2020, jak jsem o něm hovořil, šlo o iniciativu kolegyně poslankyně Lucie Šafránkové a naše hnutí je jediným politickým subjektem v této Poslanecké sněmovně, které se této problematice věnuje soustavně a dlouhodobě - prvním subjektem, který toto téma vnesl po dlouhých letech do veřejné diskuse a který jej důsledně hájí a bojuje za něj. Tehdejší, tedy z dnešního pohledu už minulá vládní koalice ve složení hnutí ANO, ČSSD a KSČM jeho projednávání blokovala. Hned po posledních volbách jsme tento návrh zákona podali podruhé, což bylo v říjnu roku 2021, a o tom svědčí i číslo jeho sněmovního tisku, tedy číslo 9. Byl to devátý podaný návrh zákona v tom volebním období a opět nám vláda, tentokrát ta současná, která by tady měla sedět za mnou, ale už tady máme jenom dva ministry - tři, omlouvám se, pane ministře zdravotnictví - tak tato vláda brání tento návrh řádně doprojednat.

Takže, dámy a pánové, pokud máte málo finančních prostředků na to, abyste se mohli starat o své hendikepované zdravotně postižené děti nebo jiné členy rodiny, tak se musíte obrátit za mě. Kolegyně Šafránková předřazení a doprojednání tohoto bodu navrhuje na každé schůzi Sněmovny a vládní poslanci to vždy zablokují - bez respektu a úcty ke zdravotně postiženým občanům, bez špetky pochopení pro jejich velice těžkou životní situaci.

Dámy a pánové, situace desítek tisíc českých občanů v I. a II. stupni závislosti je už nyní ve většině případů naprosto neúnosná. Je to to, o čem jsem mluvil dneska s tou paní, která si mi na ulici stěžovala. Příspěvek na péči se jim nezvyšoval už téměř devět let, zatímco průměrná inflace za tu dobu je zhruba 40 % a zdražení základních životních potřeb, zejména nákladů na bydlení a potraviny, dosahuje od té doby objemu dokonce až v řádech stovek procent, protože náklady na bydlení, hlavně nájmy, se do inflace podle nějaké metodiky vůbec nezapočítávají, ale bohužel pro tyto lidi to dělá velký objem jejich rodinných výdajů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP