(16.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Právo hlasovat v referendu by náleželo každému plnoletému občanu České republiky a výsledek by se stal platným tehdy, pokud hlasovala pro návrh nadpoloviční většina hlasujících a tato většina současně představovala alespoň 25 % osob oprávněných v referendu hlasovat. Rozhodnutí by bylo pro vládu a Parlament závazné, a to po dobu volebního období Poslanecké sněmovny, v němž se referendum konalo, nejméně však po dobu tří let ode dne oznámení výsledku hlasování v referendu. Po tuto dobu by vláda byla povinna rozhodnutí v rámci své působnosti provést a Parlament nesměl přijmout usnesení, které by bylo v rozporu s většinovým přáním lidu.

V případě přijetí tohoto našeho návrhu by podrobnosti týkající se například podmínek výkonu práva hlasovat, způsobu ověření správnosti údajů na petici, podrobnosti navrhování a podobně stanovil prováděcí zákon, který by bylo samozřejmě nutné připravit a schválit v legislativním procesu. Jsme přesvědčeni, že přímá demokracie v podobě referenda je sice výjimečnou a doplňkovou formou rozhodování, ale v případě zásadních otázek vnitřní nebo zahraniční politiky státu institutem velice chybějícím a žádoucím.

Dovolte mi, abych ještě připomněla jednu věc. Stále více občanů podporuje a žádá zavedení referenda v některých z otázek, o kterých jsem hovořila. Dovolím si upozornit na zajímavou publikaci, kterou mám od své ctěné kolegyně, paní profesorky Válkové, je to publikace Akademie věd, jmenuje se... (Poslankyně se rozkašle.) Omlouvám se... Referendum a zastupitelská demokracie. (Poslankyně se opět rozkašle, pije vodu.) (Mimo mikrofon: Jsem vymluvená.) A právě proto navrhujeme náš ústavní systém rozšířit o tuto v mnoha vyspělých demokraciích úspěšně (Selhávajícím hlasem) fungující... možnost. (Poslankyně se odmlčí, pije vodu.) Už jsem se domluvila. (Ministryně Černochová hovoří mimo mikrofon, podává lahev s vodou: Paní Schillerová...) (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon: Děkuju.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já když tak chvíli budu bavit tady publikum.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Byl by to ostatně příhodný krok a gesto, kterým by Poslanecká sněmovna... mimo jiné jasně deklarovala, že se názoru veřejnosti na palčivé otázky, jako je například v těchto dnech tolik diskutovaná změna volebního systému poštovní volbou, rozhodně neobává. Já vám děkuji (Selhávajícím hlasem.) za pozornost, už je to asi signál, abych přestala mluvit, ale mám velkou prosbu. Prosím, otevřete tento bod a umožněte, aby mohli vystupovat další mí ctění kolegové, zejména paní profesorka Válková, která se podílela... (Poslankyně Oulehlová přináší k pultíku a podává balíček kapesníků.) - Děkuju, tolik péče jsem si ani nezasloužila - která se podílela na vytvoření tohoto našeho poslaneckého návrhu, a určitě je tou nejpovolanější, která má k tomuto návrhu co říci. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, A vzhledem k tomu, že žádné další přednostní právo zde nevidím, zagonguji, A předtím, než všechno přečtu, ještě využiji času a přečtu omluvy. (Poslanec Benda se hlásí o slovo.) Ale je zájem pana předsedy. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Ano, paní předsedkyně vzhledem ke své indispozici byla trošku kratší, než jsme čekali, takže já bych poprosil o čtyřminutovou přestávku na poradu poslaneckého klubu ODS.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, takže vyhlašuji přestávku do 16.38.

 

(Jednání přerušeno od 16.34 do 16.38 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych pokračoval po krátké přestávce.

Přečtu ještě omluvy. Pan poslanec Ondřej Havel od 17 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Šimek od 15 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Voborská od 15.30 z pracovních důvodů a pan ministr Blažek od 15.30 z pracovních důvodů. (Hluk v sále.)

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 90. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce, a připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad. (Ťukání karet do lavic.)

Já jsem zaregistroval zájem o odhlášení, tak jsem tak učinil. Prosím, abyste se přihlásili.

 

A nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 90. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen.

Zahajuji tímto hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 168, pro 79, proti, 88. Výsledek: zamítnuto.

 

Pořad schůze tedy nebyl schválen a já tímto končím 90. schůzi Poslanecké sněmovny.

Připomínám, že za pět minut bude zahájena 91. schůze, tedy 16.45. Děkuji.

 

(Schůze skončila v 16.40 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP