(14.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Dále mám pro vás organizační sdělení. Ve středu bychom 92. schůzi ukončili, poté bychom formálně ukončili ještě 81. schůzi, protože se naplnil veškerý její program, a připomínám, že na čtvrtek 8. února je svolána 93. schůze. V pátek 9. února by Sněmovna nejednala.

Informace na závěr: na schůzích Poslanecké sněmovny, 87. a 88., byly projednány body: bod 110, sněmovní tisk 596, poslanecký návrh zákona o zprávě voleb, v prvém čtení; bod 114, sněmovní tisk 605, novela zákona o sociálních službách, v prvém čtení; bod 120, sněmovní tisk 439, vládní návrh zákona o legalizaci výnosů z trestné činnosti, třetí čtení; bod 123, sněmovní tisk 464, vládní návrh zákona o munici, třetí čtení; bod 124, sněmovní tisk 465, vládní návrh zákona o zbraních a střelivu, v třetím čtení; bod 125, sněmovní tisk 472, vládní návrh zákona o trhu s nevýkonnými úvěry, taktéž třetí čtení, a bod 126, sněmovní tisk 473, vládní návrh zákona o trhu s nevýkonnými úvěry související, taktéž třetí čtení, a protože jsou projednány, tak si je prosím škrtněte. Není potřeba již o tom hlasovat, body nebudou součástí schváleného pořadu schůze.

To je z mé strany a informace z grémia vše. (Hluk v jednacím sále.)

Nyní tedy několik přihlášených k pořadu schůze. Jenom pro vaši informaci, abyste věděli, jaké je pořadí přihlášených, jej teď řeknu celé. Nejdříve je přihlášen pan předseda Tomio Okamura, následuje pan předseda Radim Fiala, pan předseda Andrej Babiš, paní předsedkyně Alena Schillerová, pan místopředseda Karel Havlíček, pan předseda Jan Jakob. Pak se znovu hlásil pan předseda Tomio Okamura, to se ještě domluvíme, jestli chce dvakrát vystoupit, má tady dvě přihlášky. (Poslanec Tomio Okamura gestikuluje z místa.) Ne, můžu - jenom jedna. Stejně tak pan předseda Radim Fiala se taky přihlásil pro jistotu dvakrát. Ale chápu, že stačí jedno vystoupení? (Poslanec Fiala gestikuluje z místa.) Nezapomenu, nebojte se. Následují poslanci bez přednostních práv a jako první se hlásil bez přednostního práva pan poslanec Novák, který se hlásí se čtyřmi přihláškami, následuje pan poslanec Patrik Nacher, paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová, Robert Stržínek, Petr Sadovský, Igor Hendrych, Zuzana Ožanová, Jiří Mašek a Jana Mračková Vildumetzová mi právě přináší další přihlášku. Takže to jenom, abyste věděli, v jakém pořadí jsou nyní přihlášení a kolik jich je.

Já vás tedy poprosím, kolegyně a kolegové, o ztišení, abychom mohli vyslechnout prvního přihlášeného, kterým je pan předseda Tomio Okamura. Ještě vás jednou poprosím o ztišení, nebo se přesuňte prosím do předsálí, ať slyšíme návrhy, které zazní. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, jako první mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny chci navrhnout bod s názvem Fialova vláda chce přijmout euro v České republice. Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák ze STAN včera jmenoval zmocněnce pro přijetí eura. Fialova vládní pětikoalice chce za každou cenu prosadit euro v České republice a poškodit naši republiku. Tady bych rád zdůraznil, že hnutí SPD je zásadně proti přijetí eura v České republice, a říkáme: Euro nikdy, protože to není pro Českou republiku a naše občany výhodné.

V této souvislosti vidíme, jak se teď ve vládě hádají, ale shoda je na tom, že všechny strany vládní pětikoalice chtějí přijmout euro, například za ODS o tom, že by bylo dobré přijmout euro, mluvil a mluví například předseda Senátu Miloš Vystrčil, dále prosazuje přijetí eura například senátorka za ODS Miroslava Němcová, bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny. ODS podporuje i poslankyně SPD (správně ODS) paní Zajíčková, podporuje přijetí eura. To znamená, a dokonce, jak jsme si také přečetli v médiích, tak prý, pakliže by bylo vnitřní referendum v ODS, většina členů ODS bude pro přijetí eura. Takže všechny strany chtějí přijmout euro ve vládní koalici a znovu zdůrazňuji, že SPD je zásadně proti přijetí eura. A tím se vlastně i vyjasnila ta kandidátní listina koalice SPOLU do voleb do Evropského parlamentu, protože společně kandiduje ODS v koalici SPOLU, KDU-ČSL a TOP 09. A teď už víme, proč kandidujete spolu, protože všichni chcete přijmout euro v České republice, takže je tam shoda, a jak jsem jmenoval i ty vrcholné představitele ODS, tak otevřeně prosazují přijetí eura.

No a teď, proč to navrhuji? Samozřejmě, ten rozpor nebo to, že SPD má zásadně jiné stanovisko, jsme proti přijetí eura a říkáme to jasně, že euro nikdy, a v tom jsme jediní v Parlamentu, kteří říkají: Nikdy euro, nikoliv, až to bude výhodné, a teď ne. Ale my říkáme nikdy, my chceme českou korunu. V tom je SPD tady jediné a stojíme si za tím. No a teď jde o to, že ministr Dvořák za hnutí STAN, kterého vůbec občané nevolili - nezvolili ho do žádné strany, ani do Parlamentu, ani na ministra, to je občany nevolený člověk, je to člověk dosazený Fialovou vládní pětikoalicí za souhlasu premiéra Fialy - tak ministr Dvořák ze STAN, to je ten ministr pro evropské záležitosti, si dělá, co chce. A jak vidíme, tak premiér Fiala z ODS vůbec vládu neřídí, prostě ji vůbec neřídí, vůbec neví, co dělá levá ruka, co dělá pravá ruka. Takže se svolává nějaké řízení, místo aby řekl jasné stanovisko.

Takže pro nás ovšem, proč navrhuji tento bod, pro nás je důležité to za a) - to už jsem zdůraznil - stanovisko SPD. Ale protože tady vládne Fialova vláda, máte ve Sněmovně většinu, tak by mě tedy zajímalo, kdy konkrétně chcete přijmout euro. Za SPD říkám, že pakliže SPD bude po příštích volbách ve vládě - a my chceme být ve vládě - ukončíme jednání o přijetí eura v České republice. Ukončíme to. Není potřeba žádného zmocněnce pro euro, žádného zmocněnce pro euro není potřeba. My nechceme žádného zmocněnce, pakliže by SPD bylo ve vládě, protože o čem by jednal, když žádné euro nechceme. Ale Fialova vláda ho chce, proto určujete zmocněnce, dokonce už i zmocněnce, a hovoříte o tom, že bychom měli pokročit v procesu přijetí eura. Takže proto navrhuji bod Fialova vláda chce přijmout euro v České republice, protože mě zajímá, abychom mohli a aby i občané dostali informaci, kdy to tedy plánujete, kdy a jakým způsobem to plánujete, protože je potřeba se tomu postavit samozřejmě na odpor.

A tady bych rád zdůraznil, že v červnu jsou volby do Evropského parlamentu, je to už za několik měsíců, a tyto volby budou referendem, referendem o Fialově vládě, bude to referendum o přijetí či odmítnutí eura a bude to referendum o přijetí či odmítání přijímání nelegálních afrických a islámských migrantů do České republiky. To všechno prosazuje Fialova vláda. Prosazujete přijímání afrických a muslimských migrantů do České republiky, protože Fialova vládní pětikoalice souhlasila s novým migračním paktem EU. Ano, ministr vnitra Vít Rakušan loni v červnu už s tím souhlasil a ta jednání pokračují. To znamená, vy podporujete proaktivně přijímání nelegálních afrických a islámských migrantů do České republiky. SPD říká zásadní ne. Nechceme tady žádné nelegální africké a islámské migranty, říkáme ne šíření islámu v České republice, nechceme tady ani žádné mešity ani nechceme, aby tady někdo chodil zahalený, že mu nevidíme do očí. Já to říkám na rovinu a říkám to deset let. Říkám to jako jediný politik, říkám to pořád dokola a vysloužil jsem si za to od provládních médií a od politiků z Fialovy vládní pětikoalice a dalších exponentů za těch deset let různá přízviska, ale já si za tím stojím. Neuhýbám. Neuhýbám a pevně si stojím za svými názory, chci bezpečnou Českou republiku. Takže dovolte mi, abych tímto i pozval občany k volbám do Evropského parlamentu v červnu, a prosím o podporu SPD, protože my prostě nechceme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP