(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a ještě jednou se rozhlížím - skutečně už nevnímám žádné zájemce o přihlášení do rozpravy, takže rozpravu končím.

Pro pořádek se táži, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak. Paní zpravodajka - ano, výborně. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Přece jenom, milé kolegyně, milí kolegové, neodolám tomu pokušení a říci: No, to je přesně ono, co tady řekl pan ministr, proč jsem řekla, že to jsou ve skutečnosti kosmetické úpravy, s nadsázkou, pochopitelně, jak už tady hovoříme, pochopitelně je to důležitý zákon, a i já jsem velmi ráda, že konečně se od roku, ty pokusy byly ještě před rokem 2014, podařilo novelizovat zákon o státním zastupitelství, ale v závěru to podstatné bude i o té kárné odpovědnosti, na tu čekáme, a děkuji panu ministru spravedlnosti, že to tak otevřeně tady řekl - nechci říct přiznal, prostě konstatoval. Já se k tomu plně připojuji a budu to pochopitelně pozorně sledovat, jakým způsobem tu kárnou odpovědnost státních zástupců budeme novelizovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní už mohu paní zpravodajku požádat, aby nás seznámila za garanční výbor s navrženou procedurou k hlasování. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Jak jsem řekla, paní místopředsedkyně, milé kolegyně, milí kolegové, tento tisk není příliš komplikovaný, není komplikované tudíž ani usnesení ústavně-právního výboru z jeho 30. schůze z 10. ledna 2024, kde doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k této novele, ke sněmovnímu tisku 463, v následujícím pořadí.

Nejdříve návrhy legislativně technických úprav podaných podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu, budou-li v rozpravě ve třetím čtení předneseny - nebyly. Pak je to návrh A, který má doporučující stanovisko, a původně to byl můj pozměňovací návrh, který si ústavně-právní... (V sále je silný hluk.) Paní místopředsedkyně, já...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vnímám. Poprosím kolegyně a kolegy o ztišení.

 

Poslankyně Helena Válková: ... který si osvojil potom ústavně-právní návrh a ve zkratce jde o to, že po předložení zprávy po půl roce nejvyššího státního zástupce vládě, ta ji postoupí ještě k projednání Senátu. Čili je to návrh A a ústavně-právní výbor doporučuje. (V sále je stálý hluk.) Pak je to...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, kolegyně, kolegové, omlouvám se vám, paní zpravodajko...

 

Poslankyně Helena Válková: Já vím, že asi pro vás státní zastupitelství s ohledem na ten hluk není tak důležité, ale pro řadu z nás je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě jednou požádám o ztišení, kolegyně, kolegové. Děkuji.

 

Poslankyně Helena Válková: Takže návrh A, doporučující stanovisko. Senát bude mít zprávu nejvyššího státního zástupce, pokud to schválíme, ještě k dispozici.

Návrh B1, tak to je návrh, kterým vlastně pan ministr Blažek, tady v roli poslance, ruší dvoukolejnost v odvolávání nejvyššího státního zástupce a nechává ji pouze na vládě. Činí totéž, co je návrhem naším C4, ale činí tak po formální stránce lepším způsobem, říkám to legislativně technicky. Čili ten návrh B1, který má stejný cíl jako návrh C4, doporučuje ústavně-právní výbor schválit. Nebude-li nicméně schválen návrh B1, pak bychom hlasovali návrh C4, který ovšem ústavně-právní výbor, byť má stejný cíl, nedoporučuje schválit. Tady je jediná taková trošku možná ne komplikace, ale zajímavost.

Pak jde o návrh B2, tady pan ministr Blažek v roli poslance navrhuje vypuštění úpravy kárné odpovědnosti náměstka vedoucího státního zastupitelství a zde ústavně-právní výbor, nikoliv překvapujícím způsobem, má opět doporučující stanovisko.

Pak jsou sloučené - navrhuje se sloučit hlasování k návrhu C1 a C2. Jde o přechodné ustanovení k funkčním obdobím vrchních, krajských a okresních státních zastupitelství. O tom tady hovořil částečně pan poslanec Michálek, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. A současně účinnost, která je pod C2 pozměňovacím návrhem, také mým, kterou já navrhuji prodloužit až k 1. lednu 2025. Návrhy C1 a C2 navrhuje ústavně-právní výbor společně jedním hlasováním posoudit a ani jeden z nich nedoporučuje.

A konečně je tady, pro některé částečně kontroverzní, pozměňovací návrh, který jsme vložili do systému s panem poslancem Vondráčkem, který prodlužuje navrženou funkční dobu období pana nejvyššího státního zástupce z navržených 7 let na 9 let tak, aby to odpovídalo jiným srovnatelným nejvyšším představitelům úřadů, jako například Nejvyššího kontrolního úřadu. I zde v tomto případě je návrh ústavně-právního výboru nedoporučující.

A konečně jako poslední hlasovat zákon jako celek.

Paní místopředsedkyně, myslím si, že to bylo i s tou větnou charakteristikou teď dostačující, ale u těch pozměňovacích návrhů, pokud by bylo třeba, ještě doplním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Už bych vás požádala, myslím, že teď si řekneme, zdali je nějaký protinávrh k proceduře? Nepředpokládám to - není tomu tak.

 

Takže si odhlasujeme souhlas s touto procedurou.

Zahajuji hlasování o navržené proceduře. Kdo je pro navrženou proceduru? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování 36, bylo přihlášeno 153 poslankyň a poslanců, pro 150, proti 0. Konstatuji, že procedura byla schválena tak, jak byla přednesena a navržena garančním výborem.

 

Vnímám, že paní zpravodajka si potřebuje nalézt kartičku.

 

Poslankyně Helena Válková: Já jsem chtěla jenom říci, že jsem nestačila doběhnout se odhlásit, stává se to, myslím si... (Předsedající: Podařilo se ještě vyřešit, abychom...) Nepodařilo se to vyřešit, ale navrhla jsem tu proceduru, nezpochybňuji hlasování, a samozřejmě jsem byla pro tu proceduru, kterou jsem sama navrhla. Už mi to funguje, já si to teď tady přesunu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a my tedy můžeme přikročit k jednotlivým hlasováním. Paní zpravodajko, mohu vás poprosit?

 

Poslankyně Helena Válková: Ano, děkuji. Takže jako první bychom hlasovali návrh A, to je doporučující návrh ústavně-právního výboru - zpráva nejvyššího státního zástupce se předkládá poté, co je předložena vládě ještě Senátu. Stanovisko za ústavně-právní výbor: doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pana navrhovatele stanovisko? (Souhlas.) Děkuji pěkně.

Zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 37 se účastnilo 155 poslankyň a poslanců, pro 155, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Další je návrh B1, to je návrh pana poslance Blažka. Odstraňuje duplicitu v odvolávání nejvyššího státního zástupce. Doporučující stanovisko ústavně-právního výboru.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Stanovisko pana navrhovatele? (Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 38 se účastnilo 155 hlasujících, pro 153, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl taktéž přijat. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP