(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže si to shrňme. Pan premiér jako jedenapadesátiletý se dozvěděl o principu diverzifikace úspor, tak si na radu lobbisty odložil milion na běžný účet do neznámé, velmi pochybné kampeličky a po pěti letech svůj milion bez jakéhokoliv zisku vybral. Tomu se říká vysoká finanční škola života. Takže pan premiér je pravděpodobně úplný diletant a naprostý analfabet, pokud jde o veřejné finance - to víme v České republice - ale to, že se takto nepochopitelně chová k vlastním penězům, myslím leccos vysvětluje. Chápu, že nevíte, kde vám hlava stojí, když k tomu premiérování ještě zvládáte být členem vědecké rady Masarykovy univerzity, vědecké rady Fakulty sociálních studií, vést disertační práce, a to hned několik. Takže možná kdybyste trochu ubral, třeba nebudete zapomínat na miliony po kampeličkách nebo budete líp vykonávat funkci premiéra. Někde by se to prostě projevilo. No, ale to je první část příběhu.

Ta druhá část příběhu se týká Podnikatelské družstevní záložny a to je, dámy a pánové, skutečné počtení. V prvé řadě jsme se z médií dozvěděli, že jde o druhou nejmenší kampeličku v České republice. Počet členů ke konci roku 2021 byl 135 osob, v roce 2022 už asi 150. Ostatní záložny mají průměrný počet členů 1 631, takže více než desetinásobný. Na webu záložny chybí ceník s nabídkou úrokových sazeb, chybí nabídka produktů, odkaz na internetové bankovnictví či stručný popis dané společnosti. No, takže je to velice podivné. Jinými slovy, záložna o klienty zvenčí nestojí.

Zajímavé jsou také výsledky záložny. V roce 2022 poskytla jen čtyři úvěry a jednu bankovní záruku a v roce 2021 ani jeden úvěr. Čistý zisk se pravidelně pohybuje v nízkých stovkách tisíc korun, v roce 2021 byla záložna ve ztrátě, zaměstnanci mají podprůměrné příjmy. Prostě to nedává elementární byznysovou logiku. Každý normální podnikatel by takovou nerentabilní firmu dávno zavřel, ale peníze do záložny klienti sypali. V průměru na jednoho klienta připadala podle poslední výroční zprávy uložená částka skoro 2,4 milionu korun, což je o mnoho víc, než je u kampeliček běžné.

Záložna se také dostala v uplynulých letech do hledáčku státních finančních institucí. V roce 2021 dal Finanční analytický úřad Podnikatelské družstevní záložně pokutu 150 000 korun a Česká národní banka 200 000 korun kvůli nedostatkům v prevenci praní špinavých peněz a řízení úvěrových rizik. V současnosti záložnu vyšetřuje policie kvůli tomu - a teď dobře poslouchejte - že z ní na konci minulého roku zmizelo 140 milionů, ale přišlo tam 14 milionů eur, asi 322 milionů korun, peněz určených na munici pro Ukrajinu, a 30 milionů a 2,2 milionu eur loni v březnu někdo ve dvou brašnách vynesl ze záložny ven. Neuvěřitelné, jo? Takže Ukrajinec pošle peníze do kampeličky, kde je členem pan premiér, aby dostal zbraně, zbraně nedostane a někdo ty peníze normálně ukradne. Takže to je fakt neskutečné.

Podle médií je klíčovou postavou záložní obchodník s uměním Kamil Bahbouh - nevím, jak se to čte - Bahbouh. Novináři o něm píší jako skrytém a hlavním podílníkovi záložny, ale za dvacet let od vstupu nebyl pan Bahbouh ani jedenkrát členem představenstva či kontrolní komise záložny. Podíl v záložně měli jeho bratr, manželka, švagrová i restaurátorská firma Gema Art Group spojovaná s panem Bahbouhem, jejíž manažeři byli odsouzeni v kauze zmanipulované zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks.

Neskutečné! V médiích čtu o jeho dluzích až 150 milionů korun, exekucích, skrývání se před věřiteli, i že je podezírán z praní špinavých peněz. Záložna v paláci v centru Prahy obývá společné prostory s Bahbouhem řízenou - ale opět ne vlastněnou - galerií Gema. Jméno pana Bahbouha figuruje v kauze projektu CyberGym, který měl sloužit údajně civilní rozvědce, Úřadu pro zahraniční styky a informace - ÚZSI. To je pod Rakušanem. Pamatujete, jak tam chtěl dosadit Dozimetr? Potom všichni křičeli, tak tam má nějakého svého. No, zajímavé. O rozvědce bych vám mohl vykládat, jak oni fungují, ale to jsou moje pocity, ale i vlastní zkušenosti. Takže rozvědka: ÚZSI do projektů spojených se školením expertů na kybernetickou obranu nainvestovala stamiliony. Rozvědka původně nad projektem měla kontrolu tím, že do něj vstoupila i jako investor. Jenže představitelé CyberGym navýšením základního jmění a tím změnou vlastnické struktury rozvědku vyšachovali. Jedním z vedoucích představitelů CyberGym byl právě Bahbouh.

Mimochodem, pan Růžička, ten lobbista, jak jsem mu říkal, úzce spolupracoval s ministrem vnitra za ČSSD Chovancem, pod něhož spadala civilní rozvědka ÚZSI. V roce 2019 policisté obvinili bývalého náměstka ÚZSI Zdeňka Blahuta, který tam byl za Chovancovy éry, z podvodu a zneužití pravomoci kvůli koupi několika odposlouchávacích systémů Agáta za 200 milionů korun. Takže to je ta technika, kterou pravděpodobně jsem byl já jako ministr financí odposloucháván svými konkurenti z ČSSD. No, tak to je to stupňování nepřítele, ne? Na konci je koaliční partner (Se smíchem.). Takže to bylo ono, Šuman web, Agáta, a potom mě vyhodil z vlády. Pan premiér by měl taky vyhazovat z vlády, ne? Dvořák už měl letět dávno, úplně zbytečné.

Tak pojďme dál. Pojďme se podívat na výčet jmen, kdo ještě do záložny posílal peníze. Šlo zejména o politiky napojené na ODS. Namátkou třeba bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, ministerský náměstek v kauze poslaneckých trafik Roman Boček, odsouzený ke dvouleté podmínce a pokutě 300 000 korun, který měl do záložny - dobře poslouchejte - přinést 53 milionů v keši. Zase tašky, v keši 53 milionů normálně přinesl, aby je skryl před Finančním úřadem! Podíl v kampeličce držela jeho manželka Kateřina Bočková.

Dle v záložně figuroval exministr zdravotnictví ODS Luděk Rubáš, tchán Petra Tluchoře. Firmy, ve kterých se pan Rubáš angažuje, sponzorovaly ODS. Byl to také pan Rubáš, který do záložny přivedl pana Bočka.

Z lidí spojených s ODS v záložně dále figuruje bývalý liberecký zastupitel a také exředitel Pozemkového fondu České republiky Radim Zika, který v roce 2012 skončil po sérii skandálů, mimo jiné výměně pole na Vysočině za lukrativní státní parcely v Bedřichově. Za Zikova působení v čele fondu se rozpoutala kauza Bečvářův statek, označovaná za jednu z největších restitučních kauz české historie. Mimochodem, pan Zika v minulosti prodal fotografie a obrazy přes firmu Gema Art propojenou s Podnikatelskou družstevní záložnou, na čemž vydělal skoro 7 milionů.

Pak tam investovali peníze také lidé a firmy, které v minulosti spojovala agentura Bison & Rose. No, ty známe dobře, tam byl ten pan Růžička. Zakládajícím členem firmy, ze které vznikla PR agentura Bison & Rose, byl manažer záložny Kamil Bahbouh. Někdejší spolumajitel Bison & Rose Růžička podle vlastních slov měl záložní účet přes dvacet let. Neteř jeho obchodního partnera Jiřího Bise Tereza Bisová byla v letech 2009 až 2017 předsedkyní představenstva záložny. Propojení s rodinou Bisových má i nynější předseda představenstva záložny a dlouholetý šéf kontrolní komise Robert Zelenka. Ten měl dříve vlastnit galerii Gema.

Kromě politiků ODS mezi podílníky záložny byl i bývalý majitel fotbalové Viktorie Žižkov Luděk Vinš, pár bývalých policistů či důstojníků tajných služeb i Petr Štalzer, který byl odsouzen za zastřelení právníka v pražských Hlubočepech v roce 2012. Podle médií vrah si svou oběť spletl s německým galeristou Martinem-Georgem Weberem. V médiích čtu, že Štalzer byl letitým spolupracovníkem Kamila Bahbouha, který měl s Weberem také spory. Německý galerista pana Bahbouha obvinil, že mu odcizil třicet uměleckých předmětů v hodnotě 10 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP