(11.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Když se mě někdo na moje majetkové poměry zeptá, nemám žádný problém o nich otevřeně mluvit. Navíc se z hlediska transparentnosti ani neomezuji na informace, které jsou dány zákonem. O svých příjmech mluvím konzistentně otevřeně. Uvědomuji si, že to, co mám, je z veřejných zdrojů, mohu to doložit. Můžete si najít moje vyjádření pro Mladou frontu DNES z listopadu 2021, pro Seznam Zprávy z května 2022 nebo z poslední doby. Snadno si to ověříte, všude jsou informace, které jdou nad rámec toho, co nám politikům v rámci přiznání ukládá zákon.

Rozebírání mé finanční situace se neopírá o nic reálného, ale je snahou politické opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Není to však jádro problému, není to ten oficiální důvod, proč tu dnes jsme, a to jediné, co je reálné, co je skutečně reálné, je chyba v přiznání o střetu zájmů. Až do chvíle, kdy mě kontaktoval reportér Janek Kroupa, jsem si totiž bohužel neuvědomil, že účet v družstevní záložně na rozdíl od běžné banky se pojí s podílem, i když podílem jenom v symbolické hodnotě. Když jsem se o to začal zajímat, můj podíl v Podnikatelské družstevní záložně byl 0,09, tedy devět setin procenta. Tomu odpovídaly i moje v uvozovkách rozhodovací možnosti. Bylo to neúmyslné opomenutí, že jsem to neuvedl do formulářů. Jakmile jsem byl na to upozorněn, tak jsem se to snažil napravit.

V minulých dnech jsem strávil hodně času tím, že jsem procházel vyplněné dokumenty, snažil jsem se odstranit všechny možné i potenciální nedostatky. A vzhledem k tomu, a to je jenom takové malé upozornění, že existují různé interpretace toho, co všechno lze nebo se má do kterého typu toho přiznání vyplnit, zejména u různých finančních produktů, tak jsem posléze konzultoval správnost svého postupu s odborníky ze státní správy. Výsledkem je nakonec, že jsem tam udělal více změn. Všechno jsem se snažil vyplnit tak, abych naplnil tu nejpřísnější možnou interpretaci toho, co nám zákon ukládá. Proto jsem tam třeba přidal i svoje dlouholeté penzijní připojištění. A aniž bych se chtěl zříkat odpovědnosti, je potřeba říct, že pokud chcete mít všechno úzkostlivě v pořádku, tak to není tak jednoduché, a dokonce vám nemusí pomoct ani rada právníka. Je potřeba se opravdu obrátit na odborníky ze státní správy. To je jenom poznámka i pro to, abychom si to všichni dali popřípadě do pořádku. Já tím nijak nechci relativizovat chybu, kterou jsem přiznal, kterou jsem udělal a kterou jsem napravil.

V médiích se také objevovaly spekulace o reputaci Podnikatelské družstevní záložny, to jsme tady slyšeli zopakováno několikrát, z čehož redaktoři přímo či nepřímo vyvozovali, že jsem měl se svými penězi nějaké nepřiznané úmysly. Tak - žádné nepřiznané úmysly jsem neměl. A pokud jde o samotnou Podnikatelskou družstevní záložnu - mimochodem, abychom nemátli veřejnost, podle informací, které mám k dispozici, je to normálně, stále normálně existující finanční instituce s licencí České národní banky, tedy není to žádný, ani teď to není žádný mafiánský spolek, jak to tady z toho vyplývalo - ale pokud jde o tuto záložnu, je pravda, že Česká národní banka a Finanční analytický úřad udělily záložně pokutu, ale to se stalo v době, kdy já jsem tam žádný účet neměl. Po celou dobu, co jsem byl klientem Podnikatelské družstevní záložny, se naopak neobjevily žádné náznaky toho, že by jakkoliv zanedbávala svoje povinnosti. Ústav měl, a jak říkám, dosud má podle mých informací standardní licenci. Všechny vklady jsou pojištěny tak jak u standardní banky a naprosto stejně jako u všech ostatních institucí. Po dalších detailech mě nikdy nenapadlo pátrat, a vůbec ne se zajímat o to, kdo všechno služby záložny využívá. Myslím, že stejně tak postupuje drtivá většina klientů, kteří do nějakého finančního bankovního ústavu s licencí České národní banky, to znovu zdůrazňuji, posílají svoje peníze.

A tady několikrát zaznělo, že jsem to měl vědět, že přece pan Bahbouh je - omlouvám se panu inženýrovi, pokud jeho jméno nečtu úplně přesně nebo nevyslovuji úplně přesně - že pan Bahbouh je přece problematická postava, že jsem musel vědět, že dávám finanční prostředky k někomu nebo do instituce, kterou vede někdo, kdo je problematický. Tak když jsem to měl vědět já, který do nějaké finanční instituce s bankovní licencí dával svoje finanční prostředky, tak o to více to měli vědět v té době ti, kteří spravovali naše veřejné prostředky, a ti to také nevěděli. Chcete mně vážně tvrdit, reprezentanti hnutí ANO, že jsem v roce 2015 měl vědět, že pan inženýr Bahbouh je problematická postava? Což mimochodem je otázka, jestli je problematická postava ještě teď, to já nevím. Že jsou kolem něj nějaké problémy a na základě toho jsem se měl rozhodnout, že nevložím do Podnikatelské družstevní záložny peníze? Dobře. Přijměme tuto tezi, že se to dalo zjistit a že jsem to měl vědět v roce 2015. V tom případě já se vás ptám, proč jste to nevěděli v roce 2018, když jste, úřady pod vaším vedením, dávali firmám pana inženýra Bahbouha jako člena představenstva s právem podepisovat za společnost smlouvy, veřejné zakázky? Proč jste to nevěděli? Proč jste v roce 2018 nevěděli například na Ministerstvu vnitra za pana ministra Metnara, že nemůžete přidělit veřejnou zakázku Školení - Tvorba Security Operation Center firmě, kterou zastupuje pan inženýr Bahbouh? Proč jste nevěděli na Ministerstvu pro místní rozvoj, který vedla paní ministryně Klára Dostálová v té době v červenci 2018, že nemůžete uzavřít smlouvu na základě veřejné zakázky na službu auditora kybernetické bezpečnosti ve výši 600 000 s firmou, ve které je jednatelem pan inženýr Bahbouh? Jak to, že jste nevěděli v roce 2018 na Ministerstvu obrany, že uzavíráte smlouvu na 6 milionů korun, školení IT bezpečnost, s firmou, jejímž jednatelem je pan inženýr Bahbouh? Jak to, že jste nevěděli na Úřadu vlády pod vedením pana premiéra Babiše, že na restaurování fasády a oplocení se jako jeden z dodavatelů podílí firma, ve které je klíčovou postavou pan inženýr Bahbouh? Takže já jsem měl vědět v roce 2015, když jsem poukázal 700 000 korun do Podnikatelské družstevní záložny jako legální, normálně fungující bankovní instituce, že je nějaký problém kolem inženýra Bahbouha, ale vy jste v roce 2018 nemuseli nic takového vědět, když jste mu zadávali veřejné zakázky? Dámy a pánové, já vám to ale nevyčítám. Já chápu, že jste to nevěděli, protože tehdy ta informace prostě známá nebyla. Nebyla známá vám a nebyla známá mně. Ale pokrytecky se tady netvařte, že já jsem to měl vědět, a vy jste to vědět nemuseli. Naopak, pokud by to někdo měl vědět, tak by to měl být ten, kdo se stará o veřejné peníze, a tady je naprosto zjevné, že to jste v té době neudělali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP