(12.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Nemám co skrývat, od první chvíle, jak jsem říkal na začátku, mluvím s médií otevřeně, na všechny otázky odpovídám a veřejně vysvětluji, bez výmluv a vytáček, protože si myslím, že takto je to správné. Chybu, kterou jsem udělal, jsem napravil a jsem přesvědčen, že se nemám za co stydět. Pokud mi úřad vyměří pokutu, bez váhání zaplatím. Pokud se ukáže, že - což je možná interpretace - moje pochybení je už promlčené, věnuji tu nejvyšší možnou částku pokuty, tedy 50 000, na charitu. I to jsem už veřejně sdělil. To je, dámy a pánové, všechno, co k tomu mohu říct.

Nicméně pan předseda Babiš zahájil naši debatu nebo vystoupení v Poslanecké sněmovně debatou o naší bezpečnosti, o zajištění bezpečnosti naší země a našich občanů. Dovolte mi v závěru mého vystoupení, abych na to krátce reagoval. Nebyl by to Andrej Babiš, kdyby ve svém vystoupení nepoužil tisíckrát vyvrácené lži a nepřesnosti. Snaží se tak evidentně zakrýt svoje výroky a výroky dalších lídrů hnutí ANO, kterými je bezpečnost a důvěryhodnost naší země poškozována. Tak si to tady znovu připomeňme. Když vládl Andrej Babiš s ČSSD a komunisty a v roce 2020 neměl dostatek hlasů na schválení rozpočtu pro rok 2021 se schodkem 320 miliard korun, ustoupil komunistům a snížil rozpočet na obranu o 10 miliard korun. Bezpečnost tedy nebyla žádnou prioritou jeho vlády, a to je jeden z problémů, který teď musíme dohánět.

Nyní si připomeňme rok 2023 a předvolební diskusi ve volbách prezidenta republiky. Moderátor: Moje otázka zní: Pokud by bylo napadeno Polsko nebo pobaltské státy, zda bychom měli splnit své spojenecké závazky a poslat tam vojáky. Andrej Babiš: Já jsem nebyl vrchním velitelem ozbrojených sil. Jo, pokud bych byl? Moderátor: Ano, pokud byste byl, a ne že jste byl. Babiš: Určitě ne, určitě ne, já si myslím, že je potřeba mluvit o míru. Pan generál mluví o válce, vláda mluví o válce." Konec citátu. A o tom, že není potřeba investovat do naší obrany, mluvila nedávno i paní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová: "My se nechceme připravovat na válku, my chceme mír." To je citát. A aby toho nebylo málo, Andrej Babiš zpochybňuje nákup nejpokročilejších a v budoucnu v Severoatlantické alianci nejrozšířenějších letounů F-35, a dokonce vyhrožuje, že by od smlouvy odstoupil.

Dámy a pánové, vážení spoluobčané, tato slova by neměla zapadnout, protože ohrožují bezpečnost České republiky a ohrožují naši důvěryhodnost v očích našich spojenců. A já proto vyzývám Andreje Babiše, který s debatou o bezpečnosti tady začal, aby s tím přestal a aby bezpečnost naší země neohrožoval. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S přednostním právem se hlásí pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já myslím, že pan premiér nezklamal. Když jsem tady minule mluvil o tom, že lidi už nemají říkat, že lže, jako když tiskne, ale mají říkat lže jako premiér Fiala, tak to platí. Vy jste jeden nejprolhanější člověk, kterého já jsem v politice potkal. Normálně stále lžete.

Tak začněme od té bezpečnosti. Proč lžete, že komunisti nám snížili rozpočet obrany? Ano, oni nás vydírali, my jsme byli menšinová vláda. Na dva měsíce nás vydírali. Takže my jsme nikdy rozpočet obrany nesnížili. Vaše ODS, pane premiére, v roce 2009 jste měli rozpočet obrany 56 miliard a snížili jste ho na 42. Vy jste kašlali na obranu. Takže další lež, ano?

Ano, a ty F-35, které my nepotřebujeme, jste totálně podělali, protože tady je analýza, která jasně říká, že tahle letadla, které přijdou za jedenáct let - na co je potřebujeme za jedenáct let, proč jste nejednali s dodavatelem gripenů? Proč? Protože jste amatéři. Vy jste způsobili škodu tady. Vy mluvíte o důchodcích, že jsou - vy jste způsobili škodu. A víte jakou? Můžu spekulovat. Když nájem byl 107 a teď mluvíte o 2,6, tak minimálně 5,7 miliardy jste způsobili škodu, protože jste amatéři.

A vy, vy jste mě tady pobavil, že nemůžu pochopit, že byste nemohl podnikat. No, vy nemůžete podnikat, vy byste zkrachoval v den založení firmy. Vy neumíte nic a nejhorší je, že vy teď máte podnikat za stát. Pan Kupka se může dívat. Já vám přečtu lidi, které Bahbouh dosadil do vašich struktur, mimochodem vašeho šéfa Českých drah. Vy se neznáte. Vy se neznáte, pane kolego, ale vy jste všude. To je zajímavé. Ne? Líbeznice, Bahbouh vám dal, Jízda králů, tak si klidně sedněte, já vám to přečtu tady.

Takže pan premiér samozřejmě lže. Pan premiér opakoval totální podraz redaktora z provládní České televize, když se snažil simulovat, že bude válka, a já jsem řekl, že já svého syna do války nepošlu. Politici jsou zodpovědní za to, aby nebyla válka. Já jsem vám tady četl Chartu NATO. Máte na první straně osmkrát slovo mír. Osmkrát to tam máte!

Takže samé lži, pane premiére. Česká televize - ano, vaše provládní Česká televize. My jsme plnili závazky NATO. Já jsem byl na zasedání NATO, přímo. Byl tam Trump, mě tam poslal prezident Zeman. Co vy tady vykládáte o čem? Stále o tom Rusku vykládáte, jaká bezpečnost? Kdo to tady rozprodal v rámci kuponky? Všechno jste rozprodali, teď to kupujete za drahé peníze, ten NET4GAS. Postavte tu trubku, ten Stork, ten plynovod, co jste sliboval.

Takže to jsou neuvěřitelné... klasika. Pan premiér útočí. My jsme měli vědět, že ten Bahbouh - já ani jsem v životě to jméno neslyšel. A odkud máte ty informace, pane premiére? Řekněte mi, odkud máte ty informace, kde dělal všude Bahbouh kšefty? Tak pověřte vrchního státního zástupce, ať to všechno prověří. Všechny kšefty Bahbouha se státem za naší doby, vaší doby, ať prověří. To je neuvěřitelná drzost tohle. Ne? Že nějaká fasáda? Nevím o ničem. já jsem netendroval. Já jsem... Bahbouh, nevím vůbec, kdo to je. Vás přijímal v kampeličce.

Vy se nám snažíte tady namluvit, že to je normální banka. To není normální banka. To je banka, kterou založil váš kámoš Miloš Růžička. A že mi leží v žaludku? No, lidi, kteří manipulují a kteří dělají politiku, loutky jako Chovanec nebo Sobotka, kteří byli při privatizaci OKD, kterou Bakala a jeho vytuneloval, ano, tak ti byli kolem toho. A Růžička, všichni ti jeho kámoši tam byli v té kampeličce. Takže pan premiér se nám snaží namluvit, že je to úplně normální, jo? Takže kampelička, kde se vraždí nakonec, kde se perou peníze - to je normálně pračka na peníze, to není žádná banka.

Takže já takhle já jsem úplně v šoku, co tady pan premiér předvedl. Takže pokud tvrdíte, že za nás Bahbouh měl nějaké kšefty, tak pojďme to společně vyšetřit, všechno. Ne my, policie a státní zastupitelství by to měli vyšetřovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP