(10.50 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Na rozdíl od mých předřečníků a té minulé diskuse dle mého názoru není na místě negace spojování surogátního mateřství a soužití homosexuálů, protože účelově pomíjí fakta. První naklonovaný savec byl v roce 1997, to byla ovce Dolly. U primátů je situace trošičku složitější, a proto to trvá trochu déle. Štrasburský protokol o lidských právech klonování lidí zakazuje. Jde však pouze o papír, který nejspíš nebude dostatečnou bariérou pro takzvaně vysokopříjmové. Už při vyslovení této hypotézy se musí normálnímu člověku zvedat žaludek, ale to neznamená, že to nikoho nenapadne realizovat, navzdory etice a omluvám na papíře. Chci mít nejen já své druhé já, ale teoreticky zplodit výrazně lepší svoje já? Potom, přiznejme si, tak nějak toužíme všichni dát svým potomkům víc, než jsme měli a máme my. Věda totiž už dneska umí něco jiného, lepšího, nového, než je jenom pouhé klonování. My už dnes umíme dědičnou informaci zárodečných buněk upravovat a vylepšovat takzvanou metodou CRISPR, což je metoda genetického inženýrství, která umožňuje manipulaci s genomem druhého organismu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane poslanče, dovolte, abych vás přerušil, protože budeme za deset minut začínat další schůzi, takže tímto přerušuji 94. schůzi Poslanecké sněmovny do zítřka, to je do čtvrtka 29. února do 9 hodin.

Pouze připomínám, že v 11 hodin bude zahájena 95. schůze Poslanecké sněmovny a potřebujeme několik minut na přípravu této schůze. Já vám děkuji.

 

(Schůze přerušena v 10.51 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP