(10.10 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Ta schůzka na tom rezortu byla, abyste měl úplné informace, svolávána s dostatečným předstihem a zdálo se mi za vhodné přizvat na tuto schůzku se zbrojním průmyslem předsedy obou výborů obou komor parlamentu. Přizvala jsem tam tedy pana Fischera jako předsedu výboru pro zahraničí, bezpečnost a obranu a přizvala jsem tam pana Metnara jako předsedu výboru pro obranu a ještě jsem tam přizvala pana předsedu podvýboru pro akvizice výboru pro obranu, pana Karla Krejzu. Pane Havlíčku, jak myslíte, že to dopadlo? Já už vás také nebudu znovu podruhé napínat, dopadlo to jako vždycky - pan Metnar tam nedorazil. Dorazil pan Fischer, dorazil pan Krejza a je to něco, co si myslím, že je škoda, protože pokud bychom vám ty informace takto dávali - my vám je dáváme na stříbrném podnose a vy je neustále odmítáte. Rozumím tomu, že tohle je půda Poslanecké sněmovny, tedy kolbiště, kde se střídáme u řečniště a u mikrofonů, a že určitě je to i součást nějakého politického boje to říkat tady, ale já vám tímto chci opravdu demonstrovat a deklarovat, že ze strany našeho rezortu vůle bavit se s vámi, bavit se s vašimi lidmi je. A já si myslím, že ta pondělní schůzka měla ještě obrovský přesah nejenom do obranného průmyslu, ale i do toho, jak by se měl vyvíjet vůbec průmysl, zbrojní průmysl v naší zemi, protože na téma taxonomie tady toho už bylo řečeno poměrně hodně.

Já bych také chtěla zmínit a poprosit vás, jestli i hnutí ANO a vy konkrétně byste v tomhle činili i kroky na nějaké zesílení tlaků na peněžní instituce, které stále v rámci taxonomie považují zbrojní průmysl za nějaký dirty business, kterému nechtějí půjčovat peníze, kterému nechtějí dávat úvěry, kterému dokonce nechtějí zakládat ani účty - některé účty byly v minulosti dokonce i zrušeny, a dělají i problémy s takovými standardními věcmi, jako jsou hladké platby, akreditivy do nějakých zemí. A tohle si myslím, že pokud se nám nepodaří společně překonat, budeme velmi složitě dělat další věci.

Tady je totiž, pane místopředsedo Havlíčku, začátek toho všeho. Pokud chceme podporovat český průmysl, zbrojní průmysl, ten zbrojní průmysl musí mít vytvořeny podmínky v naší zemi takové, aby tady mohl podnikat. A tady nastává i problém, že řada peněžních institucí sice podniká v České republice, ale na základě licencí zahraničních bank, jsou to matky, které jsou různě v Evropě a které třeba možná jsou i v zemích, kde zbrojní průmysl také mají, a možná to může být i nějaký záměr, že chtějí upřednostňovat svůj zbrojní průmysl. Proto mám informace - a to není výmysl Černochové, tohle jsme zjistili z ankety, kterou nám dělala Hospodářská komora a OBP - tak jsme vlastně zjistili, že řada našich průmyslových firem, členů zbrojního průmyslu, cítí jistou diskriminaci na bankovním sektoru, protože jim neposkytují třeba překlenovací úvěry - teď jsme řešili munici. Chceme tady vytvářet nějaké další možnosti výroby, firmy si na to chtějí půjčit finanční prostředky a ony ty úvěry nedostanou. Proč je nedostanou? Protože někde třeba nějaká matka v zahraničí má na území toho státu svoji zbrojařskou firmu a nechce, aby se tvořila na tom trhu konkurence? Bohužel i tohle na setkání, na kterém to mohl slyšet pan předseda Metnar na vlastní uši, tak na tomto setkání tyto výtky zaznívaly.

A tady bych chtěla poprosit, abychom se jako koalice i opozice všichni v tomto sále spojili a abychom společně se snažili tohle překonat, protože tam je začátek úplně všeho. A pokud tohle neprolomíme, můžeme si tady hrát se slovíčky a diskutovat o tom, jestli sankce taková, nebo maková, anebo jestli je zapojení 40 % dost. My potřebujeme, abychom tady prokopali firmám podmínky, které mají být v Evropské unii stejně rovné, jako je mají jiné firmy, a ty naše je bohužel v roce 2024, dva roky od vpádu Ruska na Ukrajinu, stále nemají. To je velký handicap a ten prosím odstraňme všichni společně, udělejme pro to maximum. Já vám děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní ministryně. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Lubomír Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, paní ministryně, já jsem rád za věci, které tady zazněly, ale nedalo mi to, abych nezareagoval na některé nářky ze strany paní ministryně, které tady byly, protože já si myslím, že není důstojno, abych já reagoval na takovéto věci, když paní ministryně ani neví, že jako předsedovi výboru pro obranu mně na pondělní jednání žádná - a to je ověřeno - pozvánka nepřišla, že to poslali úplně někde jinde, a to je celá řada takových věcí.

Ale já trošku, protože nechci být konfrontační, zaznělo tady pár zajímavých věcí, jak tady bylo, že ten vývoj zapojení domácího průmyslu je v určitém progresu, že postupuje, že jsou rozjednané další firmy, což je dobře, a tak jak to je, že se to realizuje. Byla tam celá řada nepřesností. Sama paní ministryně dobře ví, že to, když přijde první vozidlo BVP v roce 2026, tak tím cétéčka splněna nejsou, že to je až po úplném operačním zapojení. A to je celá řada takových řekněme nepřesností, které tady jsou. (Poznámka ministryně Černochové.) Mám počkat, paní ministryně?

A ještě jedna věc. Také si vzpomínám na to, a vy jste to připomněla při svém vystoupení, jak jsme opakovaně seděli i na Praze 2 a diskutovali jsme, než jste převzala rezort, v jakém stavu je projekt BVP, a hovořili jsme, že ten samý tým, který mně doporučil a vyhodnocoval vyloučení nabídek, nevyloučení uchazečů či obráceně, potom ten právní postup byl několikrát (Předsedající: Čas!) - ano, děkuji - konzultován, tak ten stejně radí vám a radí vám doteď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, děkuji, pane poslanče. Jenom podotýkám, že pokřikování po řečnících je bráno za přerušování řečníka, tak prosím jenom pro všechny, nejenom pro paní ministryni. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem chtěl za poděkovat za celkem věcnou diskusi a budu se zase držet jenom konkrétních faktů, nebudu to nijak prodlužovat, ať se dostane ještě na ostatní. Nejdříve dovolte tedy reakci na pana premiéra. Já teď nechci, abychom se tady nekonečně přetahovali o všech finančních ukazatelích, ale víte, pane premiére, že ta inflace, která zaplaťpánbůh teď klesla, je dána nikoliv tedy bych řekl aktivitou vlády, ale je dána tím, že v minulém roce v lednu byla na extrémně vysoké úrovni, byla na 17 %. Víte, že se ukončil energetický úsporný tarif, a logicky inflace podle očekávání klesla. Větší problém je, kdybych chtěl být tedy teď úplně přesný, že meziměsíčně mezi prosincem a lednem jsme opět nejhorší v celé Evropě.

To, co je horší, ale protože samozřejmě souhlasím s vámi, máme dobrý pocit z toho, že inflace teď už se začíná pohybovat na nějaké rozumné úrovni, je to, že se nepotvrdila vaše prognóza, za kterou jste ještě i vy osobně se postavil, byť jste možná pracoval se špatnými daty, která jste dostal z MPO, a to, že ceny energií po té zvýšené části za ty regulované složky nevzrostou, nebo jste doslova do písmene říkal, nebo to bude o nízká procenta. Tak to bylo o 12 % meziměsíčně a o 13 % meziročně, čili propsalo se to tam.

Souhlasím s vámi, nezaměstnanost je nízká dlouhodobě. Je to dáno strukturou našeho hospodářství. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP