(17.30 hodin)
(pokračuje Jan Richter)

Vážené kolegyně, kolegové, pokud jste pozorně poslouchali těchto mých pár slov, v mém vystoupení nezaznělo ani jednou slovo politika a nikdo z tohoto vystoupení nemůže nabýt dojmu, že by mělo jít o nějakou formu dehonestace práce policie, zdravotníků nebo celého integrovaného záchranného systému.

Navrhuji tedy zařazení bodu číslo 164, Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ze dne 21. 12. 2023, jako první bod jednání Sněmovny. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, a nyní pan poslanec Vladimír Zlínský, připraví se pan poslanec Marek Novák. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající, vážení páni ministři, já jsem zvláště rád, že je tady paní ministryně obrany, protože téma, které tady budu navrhovat k jednání, se jí týká. Název toho bodu, té diskuse, kterou si dovoluji zařadit jako první bod dnešního jednání, by se jmenoval nebo se jmenuje Biologické účinky jaderných zbraní a co z toho vyvodit?

Přiznám se, že často tady vystupuji s takovými trošku kontroverzními tématy, toto patří také mezi ně. To, že tady s tímto bodem vystupuji, ovšem jaksi niterně cítím, že je třeba to zmínit, protože se přiznám, že podobně jako mnoho jiných občanů naší republiky mám strach, a strach hlavně tedy o svou rodinu, o své příbuzné a případně nenarozené děti. V roce 1991 jsem prodělal cvičení v rámci Armády České republiky, kdy jsem byl vycvičen jako odborník protiradiační, protichemický a protibakteriologický. V tehdejší době, kdy jsem podstupoval tohle cvičení, jsem se divil, proč mě vlastně v roce 1991 znovu zavolali do armády, když vlastně jsem ukončil základní vojenskou službu v roce 1989, s velkým nadšením tehdy, a byl jsem z toho nepříjemně překvapen. Musím říct, že vlastně až teď po více než třiceti letech, když jsem pochopil, že to bylo důležité, že jsem to prodělal, protože mně začínají naskakovat všechny možnosti a ta nebezpečí, která se týkají toho, pokud by byly použity jaderné zbraně, buď tedy na území nám blízkém, nebo přímo na našem území.

Žili jsme třicet let v pohodě, nic nám nehrozilo, v podstatě nám nic moc nehrozilo. Zrušili jsme sklady civilní obrany, zrušili jsme další prostředky, které nás měly chránit před zbraněmi hromadného ničení. Vyrostlo nám tady mnoho gaučových a počítačových válečníků, takže speciálně pro ně je určeno to mé vystoupení, nicméně jsme se dozvěděli od náčelníka generálního štábu, že nám hrozí konflikt s mocností vyzbrojenou jadernými zbraněmi. Já si to překládám tak, že prostě hrozí v konfliktu na Ukrajině použití jaderných zbraní. Jestli dobře uvažuji, tak by to měly být taktické jaderné zbraně, což jsou jaderné zbraně, které jsou od necelé 1 kilotuny do 100 kilotun. Jenom připomínám, Hirošima a Nagasaki, ty jaderné zbraně, které zabily kolem 100 000 lidí, měly 15-20 kilotun.

Už mám málo času, takže vám řeknu, hlavně tedy ty účinky jsou akutní a chronické. Nebudu se párat s těmi akutními, nicméně zmíním tady ty chronické účinky, které jsou takzvaně stochastické, to znamená, že v podstatě jsou náhodné, že se netýkají v podstatě každého ozářeného, ale pouze někoho. Jedná se o to, že vlastně to ionizující záření, které vzniká při výbuchu jaderných zbraní, poškozuje makromolekuly, poškozuje buňky, poškozuje náš genetický materiál a způsobuje jednak po určité době, mnoha letech, vznik zhoubného onemocnění, hlavně krvetvorby, to znamená leukémie, gastrointestinálního traktu - střevo, žaludek, mléčné žlázy u žen, a to do 5 až 40 let. Ale daleko horší, co já považuji za nejhorší, je to, že to poškozuje zárodečné buňky, to znamená, že ty změny se přenáší do dalších generací. A teď poslouchejte, co vlastně bylo zjištěno na základě toho výzkumu v Japonsku, na základě toho účinku, že to způsobuje potraty, předčasné porody, vrozené malformace, to znamená zrůdné změny tělesného zjevu, změny fyzické síly, inteligence a motorické hbitosti.

Nechci šířit paniku, ale nicméně bychom se měli nad tím zamyslet, jestli nějakým způsobem bychom se neměli připravit na tuto eventualitu a znovu neaktivovat to, co už tady bylo, to znamená ty sklady civilní obrany a případně kryty. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Na přihlášce jste měl, že chcete, aby ten bod byl zařazen dnes jako první, je to tak? (Ano.) Děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Marek Novák, připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já jsem vás přišel požádat o podporu při zařazení bodu Informace premiéra Fialy o stavu protidrogové politiky v České republice. Je to právě v souvislosti s tím, že zítra vstupuje v účinnost zákaz prodeje a samozřejmě i držení látky HHC, a je potřeba si připomenout, proč tomu tak je. Je to především díky laxnosti koalice, díky tomu, že tento problém řešila takovým způsobem, že jí to bylo vlastně jedno, potom narychlo něco ušila a to, co ušila, byl zmetek. Dneska mi došla nějaká pozvánka, že se můžu on-line účastnit - ale bez toho, abych mohl mluvit - nějakého sezení k zákonu o psychomodulačních a psychoaktivních látkách, který by tuto problematiku řešil. A když jsem se podíval, kdo je pozván, tak k tomu kulatému stolu, k tomu návrhu je opět pozváno Ministerstvo zdravotnictví, je tam pozván odbor národního protidrogového koordinátora a zase tam chybí Ministerstvo školství, chybí tam Ministerstvo vnitra, ale Ministerstvo zemědělství jste nezapomněli pozvat. Takže nevím, kdy konečně začne národní protidrogový koordinátor pracovat v zájmu všech, začne komunikovat se všemi ministerstvy tak, jak má, a jelikož národní protidrogový koordinátor Vobořil je přímo podřízen premiérovi, tak bych právě od premiéra chtěl slyšet, jak se na to tváří, jestli mu to nevadí, že mu ten člověk dělá ostudu, že v souvislosti s řešením HHC a nástupu jeho dalších variant na trh se jasně prokazuje neschopnost vlády, neschopnost reagovat.

HHC je aktuálně právě díky ministru Válkovi a jeho nesplněným slibům o novém zákonu na seznamu zakázaných látek a zase vám, pane ministře, připomínám, zapomněl jste na kratom. Proč? A bez ohledu na to, jak dlouho mě osobně tady ve Sněmovně válcujete a nepouštíte ty body, dávno jsme to mohli mít projednáno, mohlo se to dávno řešit. Vobořil jenom kňučí, že je trh před námi, ale to kňučení rozhodně nepomůže! Ale nemůžu Vobořilovi upřít, že se pokusil vyrobit zákon o psychoaktivních a psychomodulačních látkách, a tento zákon je ale primárně zaměřen na legalizaci, ne na ochranu zdraví. V připomínkovém řízení byl naprosto rozprášen, doslova rozprášen, a místo toho, aby koordinátor spolupracoval s ministerstvy, kterých se problematika týká, dál si šije zákony na koleně a svoji neschopnost svádí na vývoj na trhu. To je neuvěřitelné! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP