(9.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Zároveň takový povzdech: víte, že skupina poslanců v čele s Vítem Rakušanem předložili korespondenční volbu, a jaká účinnost je u korespondenční volby? Od 1. ledna 2025, a když tady dnes vystupoval pan Dvořák, tak jasně řekl: novela zákona o volbě prezidenta, kdy další prezidentské volby budou v roce 2028, je od 1. ledna 2026. Tady přesně vidíte ten přístup a to, že korespondenční volba by měla být také platná, účinná, a já to znovu opakuji v souvislosti s tímto - všechny ostatní volby, to, že budou volby elektronické, že budou propojené všechny volební místnosti a tak dále, že bude hotová digitalizace až od 1. ledna 2026, tak i s tímto se přichází od 1. ledna 2026, ale u korespondenční volby - a víme všichni, z jakého důvodu - je tomu už od 1. ledna 2025.

Budu velmi ráda, pokud mi v zastoupení pan Martin Dvořák odpoví na můj dotaz, a zároveň zda by mi mohl říci, proč ten sněmovní tisk tady nepředkládá ten, kdo by ho tady měl předkládat, a to je pan ministr vnitra Vít Rakušan. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní mám přihlášku s přednostním právem pana ministra, takže může zareagovat. Jenom konstatuji, že skutečně v systému omluv je "od", nikoli "do".

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Ten důvod je celkem jednoduchý, pan ministr Rakušan v tuto chvíli obhajuji mnohem komplikovanější zákon o zbraních a střelivu, nebo tak nějak se přesně jmenuje, ve výboru, a tady se předpokládalo, že je to věc, která je bezkonfliktní, protože je na ní všeobecná shoda, a tudíž je v podstatě formální, kdo ho předloží - je to člen vlády, čili je to v souladu s naším řádem. Nevidím v tom problém a nevím, proč by v tom někdo problém vidět měl, pokud nehledá důvod, jak debatu prodloužit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. My se nyní vracíme k přihlášeným. Je na řadě paní poslankyně Helena Válková, už je v sále.

Ještě načtu omluvy. Svou omluvu ruší pan poslanec Josef Bernard, pan poslanec Jakub Michálek se omlouvá do 11 hodin ze zdravotních důvodů a pan poslanec David Pražák se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Mezitím naskočily faktické poznámky, a sice s faktickou chce reagovat pan poslanec Radek Vondráček a poté paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Nechci vyvolávat u tohoto zákona žádnou kontroverzi, ale já jsem to zmínil na začátku, to je tisk 636, to je relativně nový tisk, a koalice si ho zařadila teď, na dnešní den, a koalice má v rukou, kdy se zařazují jednotlivé tisky, a je to o volbě prezidenta. Podle mne je to velmi důležitý zákon, je to zákon, který se projednává na plénu a pan ministr šel do výboru v Senátu. Takže já samozřejmě slyším ty důvody, stejně s tím nic neudělám, ale je to prostě o nějaké organizaci práce. Takže když už jste si to dali na dnešek a jako druhý bod, a věděli jste, že to bude poměrně rychlé a že se u toho ani nijak extra hádat nebudeme, tak to prostě zařazujte tak, aby to vyšlo. To je připomínka ke koalici. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně i za dodržení času. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, část toho řekl už můj ctěný kolega Radek Vondráček, já jsem chtěla reagovat stejně. Tak pan ministr, místo aby jel do Bruselu hájit zájmy České republiky a bojovat proti migračním kvótám a různým pokutám pro Českou republiku, které nás zatíží, jede natáčet videa do Vyškova, protože o ničem jiném jeho Debaty bez cenzury nejsou než o PR a videí na sociálních sítích, tak vy si zařadíte tento tisk na dnešní den, byť - jak vysvětlil můj kolega Radek Vondráček - je někde až hluboko v programu, a pan ministr, který je omluven od 11 hodin, ani nepřijde. A vy nám tady řeknete, pane ministře, že prostě ten tisk je přece nekonfliktní, a pokud to nechcete zdržovat, tak není důvod, proč byste to nemohl předkládat vy. No to je neuvěřitelná drzost! (Potlesk levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času a ještě konstatuji, že pan poslanec Martin Hájek ruší svou omluvu a že se od 10 do 13 hodin z pracovních důvodů, opět z důvodu projednávání zákona v Senátu, omlouvá pan ministr financí Zbyněk Stanjura.

A nyní přistupujeme již k dlouho čekající přihlášce paní poslankyně Heleny Válkové, z místa se poté hlásil pan poslanec Nacher. Paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dlouho čekající poslankyně - mně to vůbec nevadí, protože jsem měla, milé kolegyně a milí kolegové, možnost se tady vlastně zorientovat, stejně jako ostatní kolegové, jsem trošku překvapená rychlostí v návrhu toho zákona, který opravdu přišel do Sněmovny tuším někdy v polovině února, natolik, abych si uvědomila, když jsem četla - a já jsem ho četla, tu důvodovou zprávu a návrh zákonného znění, co je tam řekněme s otazníkem.

Souhlasím s panem ministrem Dvořákem v tom, že ten zákon není konfliktní, že nám zjednodušuje určitá úskalí prezidentské volby, na která jsme narazili při poslední prezidentské volbě, ale absolutně nesouhlasím, dovolím si nesouhlasit tedy s tím, že tady něco obstruujeme, protože jak jste viděli, vždycky ti z nás, kteří vystoupili, měli jenom ten nejnutnější časový prostor, ve kterém se vyjádřili, nebo využili ten nejnutnější časový prostor a nikdy to nepřesáhlo přiměřenou dobu těch třeba dvaceti minut.

Pokud jde o prezidentskou volbu, která je ještě relativně dosti daleko před námi, je namístě, abych upozornila jako bývalá předsedkyně petičního výboru, kde jsme zavedli elektronické petice, kde jsme také novelizovali příslušné předpisy, kde jsem dlouhodobě spolupracoval s legislativou Ministerstva vnitra, tak vím, jak je třeba dbát opravdu na zajištění řádného fungování i v oblasti legislativní nové formy volby, a to je nová forma volby - elektronické petice.

Já jsem si přečetla - z hlediska ústavnosti nemám problém - ten návrh zákona. Samozřejmě opět něco z té rychlosti asi vypadlo, chybí, víte jistě o tom. Protože nejste garant tohoto tisku, tak se vás nebudu ptát, ale už jsem na to myslela, a včera jsme se i s kolegyní Potůčkovou z koalice o tom bavily, že je třeba upravit i postih podle trestního zákoníku, § 351 maření voleb - zase se na to zapomnělo jako u korespondenční volby, takže je otázka, jestli to nespojit všechno v rámci jedné novelizace. My už máme připravené v rámci našich pozměňovacích návrhů ke korespondenční volbě i tento návrh na novelizaci ustanovení § 351 trestního zákoníku, což by se dalo ještě doplnit i o ochranu ve vztahu k této volbě, protože ta tam také není vůbec upravena, a pochopitelně tam není ani upravená volba do europarlamentu čili takzvané eurovolby, což není tak nutné, protože tam se zatím nezavádí jiný způsob volby. U tohoto tisku si myslím, že to nutné bude. Takže ten spěch se někdy nevyplatí, protože se neznovelizují související právní předpisy.

Na druhé straně máme poměrně dost času na to, tak učinit, a já předpokládám, že se příslušná legislativa ministerstva, v tomto případě zřejmě spravedlnosti, respektive poslanci - což my jsme ochotni právě proto, že tady jednomyslně říkáme, že tento zákon budeme akceptovat. Není takový, že by zkomplikoval volby, není ani takový, jak tady trošku zaznělo ze strany mé kolegyně, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové, že by byla příliš ta účinnost nastavena nerozumně. Takže i z tohoto hlediska by bylo dobré, kdybychom měli prostor, v rámci kterého budeme moci tyto změny udělat u korespondenční volby, protože tam ten prostor není tak velký a nastavuje se účinnost už, jak víme všichni, k 1. lednu 2025. Slyšeli jsme to i na ústavně-právním výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP