(10.10 hodin)
(pokračuje Lucie Potůčková)

Budu ráda, když tento velmi jednoduše připravený zákon proběhne co nejkonsenzuálnější formou, protože reaguje na četné judikáty jak Nejvyššího správního soudu, tak Ústavního soudu, které se nám táhnou už od první přímé prezidentské volby od roku 2012, kdy, pokud se nemýlím, nálezu Ústavního soudu, kterým byla žádost Tomia Okamury jako prezidentského kandidáta neúspěšná, byla zamítnuta tato jeho stížnost, tak se nám tam už v tomto nálezu objevil odkaz na to (Předsedající: Čas!), aby více vláda pracovala s eGovernmentem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a já jenom shrnu přihlášené do rozpravy. Mám s faktickou poznámkou přihlášeného pana poslance Foldynu a poté se s přednostním právem hlásí pan ministr Rakušan, který právě dorazil. Vás tam mám, pane poslanče Nachere, z místa přihlášeného, ale jste tak daleko v pořadí, že... Prosím s vaší faktickou, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Dámy a pánové, v němém úžasu sleduji vážnou diskusi českého parlamentu. Myslím si a doufám, že občan to sleduje také a také si klepe na hlavu. Volby pana prezidenta budou za čtyři roky, aktuálnost tohoto bodu programu je neskutečná. My jsme chtěli projednávat smlouvu o Labi, která se nás týká, tu odkládáte dva roky. Odložili jste. V této zemi se chystáte okrást důchodce. Nikdy jste nemluvili o tom - říkáte, nejsou peníze na důchody. Řekli jste někdy ministrovi, že musí jet tramvají, že nejsou peníze na nová auta? Řekli jste někdy, že nejsou peníze na platy poslanců, ministrů? Říkáte lidem, že nejsou peníze, ale oni chodili do práce a odváděli prachy. To znamená, abychom my tady mohli dostávat výplaty, aby ministři mohli jezdit v autech, na to prachy jsou, na důchody nejsou! A ještě tady projednáváme něco, co je naprosto zbytečné oproti věcem, které jsou důležité. V Evropě jsme na pokraji války, vy říkáte, že už jsme ve válce, HDP České republiky klesá, stavební výroba klesá, my jdeme do kopru, a vy tu řešíte nesmysl za nesmyslem! Tak to mě udivuje! Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Berenika Peštová chce reagovat na průběh rozpravy a konstatuji, že poté je připraven s přednostním právem pan ministr. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chtěla bych navázat na svého ctěného kolegu, pana poslance Foldynu, prostřednictvím vás. Já s ním plně souhlasím. Já s ním plně souhlasím, protože ve své podstatě nám nedávno Ústavní soud vysvětlil, že naše ctěná vládnoucí koalice si může legislativní stav nouze udělat kdykoliv, ve své podstatě převálcovat opozici kdykoliv, a jestliže se koukneme, že prezidentské volby budou až za čtyři roky, tak jestli bychom šli v tom módu, co už umíte a co už jste si krásně zkusili na nás, tak proč byste si to nemohli udělat rok a půl před volbami a převálcovat nás tady stejným způsobem? Já koukám, že pan poslanec tady kývá ze strany na stranu. Nevím teď, jestli jsme v Bulharsku, tam je to ano. Takhle je ne. (Kývá hlavou.) Tak nevím. V každém případě si myslím, že ve své podstatě probíráme něco, co v současné době není aktuální, a měli bychom probírat úplně jiná témata! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Milá paní kolegyně, vaším prostřednictvím, myslím paní poslankyni Potůčkovou, já jsem navázala, hned v úvodu jsem řekla, že navazuji, aspoň si to takhle pamatuji, na projevy svých předřečníků, kteří - hlavně zpravodaj nás provedl celým tiskem - a je jasné, že v tom § 23, ale možná že v zápalu svého projevu jsem opomněla zdůraznit, že jde o elektronickou petici na podporu kandidatury, čili děkuji za upozornění. Pokud by to třeba posluchači, občané špatně pochopili, že jde o celkový elektronický způsob hlasování o prezidentu potom v té konečné fázi, tak samozřejmě to ne, tam jsme se ještě neposunuli, ale jde o § 23 - elektronická petice na podporu kandidatury. Ale to tady vysvětlil myslím právě můj předchůdce a také ještě na něj navazující projev myslím paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Čili já se nerada opakuji, ale mohlo dojít k nějaké zkratce - očividně došlo, protože to vypadalo, jako že by byl elektronický způsob hlasování i ve vztahu k té vlastní volbě prezidenta. Tam tento krok jsme ještě neučinili. Ale právě, aby vůbec někdo mohl být, pokud nejde o skupinu senátorů a poslanců, tím kandidátem, tak se musí řádným způsobem sebrat ty podpisy na kandidátních listinách, a tady máme právě elektronickou petici na podporu kandidatury, o které jsem mluvila i v souvislosti s trestněprávní ochranou. A jsem moc ráda, že jste mě ujistila, že už se na tom pracuje.

My máme také připraven návrh, byť ne tedy ve vztahu k té prezidentské volbě, jak tady opakovaně zaznělo, jsme trošku v takovém - šoku bych neřekla, ale překvapeni. A jsem moc ráda, že je tady pan ministr vnitra (Předsedající: Čas!), který nám to jistě teď vysvětlí, proč k tomu (Předsedající: Děkuji.) přednes měl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní vystoupí s přednostním právem Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Hezké dobré ráno. Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně, paní kolegyně, páni kolegové. Já vás zdravím po svém návratu ze Senátu Parlamentu České republiky, kde se zcela překvapivě, i naproti tomu, co tady říkala paní poslankyně Mračková Vildumetzová, právě probírala zbraňová legislativa, zákon o zbraních, zákon o střelivu, zákon o munici, tak tady, protože senátoři provádějí i fotodokumentaci, jsou dále než my, je to horní komora, tady takhle sedím a předkládám to. (Ukazuje fotografii v mobilním telefonu.) Je to výbor a tady je pozvánka na výbor, na zasedání senátního výboru - 9.30 zahájení, schválení pořadu schůze, senátní tisk číslo 217 - návrh zákona o zbraních a střelivu. Kvůli kontroverzi, kterou tento zákon vyvolal v horní komoře našeho parlamentu, byl přímo na projednávání pozván ministr vnitra. Takže tu drzost toho, co tady pronášíte, že se někdo někde fláká, že někdo neplní svoje povinnosti, já je plním! Já je plním i v horní komoře, v dolní komoře. Sprintoval jsem, seč to šlo, ono to kousek trvá, šel jsem pěšky, přišel jsem sem a jsem tady k dispozici! Tak tady, prosím vás, nelžete, nešiřte takovéhle fámy!

A já pro vás připravuji ještě jedno srovnání, moc se na to těším - účast na Radách ministrů Evropské unie této vlády a vlády minulé, mojí a mých předchůdců. Opravdu se na to těším, když mně říkáte, že tahle vláda něco fláká. Bude to vypovídající, bude to hezké a uvidíme, kolikrát vás zastupovali náměstci a kolikrát nás. Ale ono je to zcela legitimní, že tam zastupuje náměstek jako takový. Bude to veliká legrace, takže si nechte ty řeči! Stejně jako si nechte ty řeči o tom, že pan ministr Dvořák se v té chvíli nevyjádřil k tomu, proč tady nejsem. Schválně jsem si najel stenozáznam a já doufám, že paní poslankyně Mračková Vildumetzová vystoupí a řekne: Jé, já to přeslechla, asi jsem ještě nebyla v sále nebo jsem nedávala pozor. Nevím, jak se mi to stalo, ale pan ministr Dvořák tady jasně řekl, že mě zastupuje, předkládá to v zastoupení ministra vnitra a předkládá to proto, že ministr vnitra si v tu samou dobu plní povinnosti v Senátu Parlamentu České republiky. Můžeme tady vést takové ty spory, jestli člověk má být spíše ve Sněmovně na plénu, nebo v Senátu na výboru. No, je to těžké, holt máme souběh jednání obou dvou komor parlamentu. Já z toho radost také nemám, budu tady dneska takhle pendlovat častěji, ale je to prostě součást naší práce.

Takže jednoduše, ministr Dvořák řekl všechno, co říct měl. Řekl, kde jsem a proč je tady. Za druhé, ministr vnitra se nikde nefláká, ale plní svoje povinnosti v horní komoře parlamentu na docela obtížné diskusi o zbraňové legislativě, možná obtížnější, než byla tady u nás, takže teď jediné, co tady očekávám, než se budu vyjadřovat ke konkrétním danostem toho zákona, je omluva! Děkuji. (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní zde máme řadu faktických. Nejprve paní poslankyně Peštová, potom Mračková Vildumetzová, následně paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Děkuji vám, pane ministře, za ten plamenný projev. Tak k té statistice, kterou budete dělat, si přidejte statistiku interpelací a tu statistiku obohaťte o to, jak budete odpovídat tento týden a minulý týden na naše dotazy! Děkuji! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová se svou faktickou a stále čeká pan poslanec Nacher. Ano, vím o něm. Prosím, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP