(9.40 hodin)
(pokračuje Martin Kupka)

Já se v principu nebráním tomu, nechávat zpracovat další analýzy, ale pokud můžeme k tomu výsledku dospět jednodušším, efektivnějším způsobem, to jest, že se ty subjekty, které se obrátily na vás, přímo obrátí na Úřad pro civilní letectví, případně na Ministerstvo dopravy, tak je to nejrychlejší a nejefektivnější způsob. Opravdu nemám žádnou zprávu, že by tím krokem došlo k nějaké komplikaci i na straně těch subjektů, protože všechny ty subjekty, pokud v branži fungují, znají základní předpisy a normy, které jsou spojené s tím samotným zařízením, s nároky na něj, to musí dodržet a to se pak kontroluje, tak jsem opravdu přesvědčen, že v tomhle případě k žádnému ohrožení bezpečnosti prokazatelně nedošlo. Jestli vás můžu poprosit o předání kontaktu těch subjektů na ředitele Úřadu pro civilní letectví, případně na vrchního ředitele Jelínka, který má na starosti tuhle oblast. Bude to určitě efektivnější než zpracovávat rozsáhlé analýzy a studie do šuplíku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli se ještě někdo hlásí? Ano, pan poslanec Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Teď už tu reakci zestručním, zkrátím do čtyř bodů. V tom prvním jste, pane ministře - ale trochu jste mi z toho utekl - suše konstatoval, že jste při té změně dodrželi zákonné lhůty, což je pravda, ale neodpověděl jste mi na to, proč jste to dali ven 22. prosince, dva dny před Vánoci. Proč se to stalo takto přes ty vánoční svátky, přes závěr roku, a ne třeba o měsíc dříve nebo později? To za prvé.

Za druhé, předpokládám, že některé z těch subjektů, někteří z dotčených se na nás dívají, sledují nás. Já jsem to řekl v úvodu, že není mým úkolem - a myslím, že by to nemělo být úkolem žádného z poslanců - tady lobbovat za nějakou jednu, dvě, pět, deset firem, takže řekl bych, je to za nějaký sektor, a samozřejmě tu informaci rád předám. Koneckonců naše rozprava je zaznamenána tady na mikrofonu a určitě by to nemělo být o tom, že bych já vyzýval ministerstvo, ať se jim samo ozve, nebo někdo ať se ozve ministerstvu. Je to určitá uzavřená skupina subjektů, která mezi sebou určitě komunikuje, a bude reagovat i tady na tu naši dnešní rozpravu.

Závěr mého vystoupení: není to prosím ve zlém, opravdu může být na našich domněnkách, kde říkám, že se bojím, že ta malá civilní letiště - a to opakuji, to v těch odpovědích také neslyším a nechci vás zbytečně zkoušet - ale malá civilní letiště, to znamená ne Pardubice, Brno, Karlovy Vary, Ostrava, Praha, ale ta malá civilní, ta hobby letiště, že tam zkrátka k tomu snížení bezpečnosti může dojít. Protireakce pana ministra je, že se toho nebojí, že k tomu by dojít nemělo nebo že si je jistý, že nedojde. Při vší úctě, můžu se plést já, mohu to vidět špatně a opravdu k tomu snížení bezpečnosti nedojde, ale může se plést pan ministr a opravdu třeba něco může hrozit. To vlastně byla i moje čtvrtá reakce, že v obecné rovině - znovu opakuji, tady u těch malých civilních letišť ty odpovědi v tuto chvíli nemám.

Určitě vás nechci, pane ministře, zbytečně cvičit nějakou analýzou, vytěžováním času. Sám pana Jelínka dobře znám, že to je profesionál, odborník, že opravdu civilnímu letectví rozumí, holduje, hoví. Přiznám se, nechtěl jsem ho ani v mezidobí během napsání interpelace kontaktovat nebo nějak v uvozovkách špízovat, tahat informace, nechal jsem to až na tu dnešní debatu. Přesto si myslím, že právě jako výsledek doplnění, dopřesnění mých odpovědí, že by ještě nějaká písemná odpověď - jedna, dvě, tři stránky, nechci říkat rozsah - že by přijít mohla. To znamená, opakuji, nechci vás cvičit s nějakou dlouhou zbytečnou analýzou, která půjde do šuplíku, ale spíš dopřesnění těch mých odpovědí, co se bude dít na těch malých letištích, možná i nějaká odpověď na to, co se děje teď, jak vlastně ten systém, jak ten proces běží od konce dubna 2023 až dodneška.

Takže navrhuji, pane předsedající, aby formálně Sněmovna hlasovala podle § 112 odst. 5 jednacího řádu o nesouhlasném stanovisku k této interpelaci. Pokud tedy budu v tom hlasování úspěšný, tak bych to vnímal...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším. Vyzvu vás k tomu, ale nejdřív musím ukončit rozpravu.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Aha, tak potom. Takže avizuji, že budu navrhovat tady to nesouhlasné stanovisko, pod kterým bych si představoval pak další doplnění odpovědi pana ministra, přesnou reakci na mé otázky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní se tedy ještě táži, jestli má někdo zájem vystoupit v rozpravě? Pokud nikoliv, nyní tedy poprosím o návrh usnesení, které chce pan poslanec sdělit.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Už jsem to řekl, a prosím, není to opoziční schválnost, není to tlak na ministra dopravy, aby vypracovával nějakou zbytečnou analýzu, za kterou si budu dělat někde opoziční čárku, že jsem uspěl při hlasování. Vnímám svůj návrh opravdu tak, že pokud by to hlasování prošlo, tedy že Sněmovna v tuto chvíli nesouhlasí, tak spíš směřujeme k tomu, aby ta reakce byla dopracována, právě upřesnění na malá civilní letiště a jejich bezpečnost, o kterých jsem v té interpelaci mluvil.

Takže, pane předsedající, podle § 112 odst. 5 dávám návrh na usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s písemnou odpovědí.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem mezitím přivolal kolegyně a kolegy do sálu. Je zde zájem o odhlášení, takže vás poprosím, jestli byste se mohli přihlásit.

 

Pustíme se do hlasování. Hlasujeme o návrhu poslance Martina Kolovratníka, aby se přijalo nesouhlasné stanovisko v rámci jeho interpelace.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 93, přihlášeno 86, pro bylo 45, proti 41. Výsledek je tedy: přijato.

 

Děkuji vám za spolupráci.

Můžeme se posunout k další interpelaci, tentokrát na pana místopředsedu vlády a ministra zdravotnictví Válka. Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odpověděl na interpelaci poslance Marka Nováka ve věci zákazu kratomu. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 529. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno opakovaně, naposledy dne 26. října minulého roku, a to do přítomnosti místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví.

Pokračujeme tedy v přerušené rozpravě. Zájem vystoupit má pan poslanec Novák, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vzhledem k tomu, že už více než půl roku se mi nedostává odpovědi, tak přece jenom vytrvám, počkám si a požádám o přerušení tohoto bodu do přítomnosti pana ministra Válka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, máme zaznamenáno. Můžeme přejít k další interpelaci. Pardon, musíme vlastně hlasovat, jsem si uvědomil.

 

Takže hlasujeme o přerušení tohoto bodu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 94, přihlášeno 88, pro bylo 78, proti 1. Přijato.

 

Interpelace je tedy přerušena.

Další interpelace jde na předsedu vlády Petra Fialu. Předseda vlády odpověděl na interpelaci poslankyně Romany Fischerové ve věci nedostatečné podpory matek, které nemohou kojit. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk číslo 547. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 26. října 2023 do přítomnosti předsedy vlády a my můžeme pokračovat v rozpravě. Je zájem vystoupit? (Ne.) Není. Prosím o chviličku strpení. (Radí se ohledně potřeby hlasování.)

Ano, děkuji. Vzhledem k tomu, že nemusíme, jak jsem byl upozorněn, opětovně teď hlasovat, protože už to bylo jednou přerušeno, konstatuji, že bod je i nadále přerušen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP