(Jednání pokračovalo v 11.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat projednávání pevně zařazeného bodu 117, je to sněmovní tisk 88, Dohoda o údržbě a rozvoji Labské vodní cesty, je to smlouva v prvním čtení, a následně bodům z bloku Zprávy, návrhy a další v pořadí. Jen přečtu body: 154, 156, 153 a 155. Poté bychom pokračovali projednáváním neprojednaných bodů v pořadí navrženém na úterý, respektive středu, tedy bodů 17, 19 a 83, a následně bodů z bloku Zákony - první čtení. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 166, tedy ústním interpelacím.

Nyní je prostor pro případné změny, návrhy na změnu schváleného pořadu naší 94. schůze, a konstatuji, že zde mám dvě přihlášky k návrhům na změnu, a sice pana poslance Davida Pražáka a pana poslance Josefa Kotta.

Ještě načtu omluvy, ještě chviličku prostor pro pana poslance. Omlouvá se pan poslanec Jakub Michálek od 11 do 13 hodin z pracovních důvodů a omlouvá se pan poslanec Karel Smetana do 11 hodin z rodinných důvodů. To by byly v mezičase došlé omluvy.

Já tedy poprosím prvního přihlášeného pana poslance Pražáka, poté se připraví pan poslanec Josef Kott. Avizuji, máme další den, čili časový limit pět minut. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Děkuji, dobré dopoledne, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře. Já bych chtěl vystoupit s bodem, který bych navrhl, Informace vlády o požadavcích zemědělců, a je to z jednoho prostého důvodu. Jak všichni víme momentálně i z médií, je plná Letná, víceméně před Úřadem vlády probíhá demonstrace zemědělců, a já bych chtěl slyšet vlastně od naší vlády, jak se k tomu staví, protože to, co slyšíme v médiích, samozřejmě tady ještě u pultíku v Poslanecké sněmovně nezaznělo a já bych to chtěl od někoho slyšet. Chápu, že pan ministr zemědělství je pravděpodobně někde na jednání se zemědělci, a zůstal tady pan ministr dopravy, čehož si velice vážím, ale toho se týká maximálně ta zpomalená doprava v Praze. Tak jsem si myslel, že tady bude třeba zástupce Ministerstva financí, pan ministr nebo někdo další.

Jedná se mně o to, že zemědělci vlastně protestují za to, že místo aby byli teď na poli, jsou před Úřadem vlády, protože v roce 2022 v červnu jim byly některé kroky přislíbeny při protestech na Václavském náměstí a v Lucerně, kde mimo jiné bylo řečeno, že se bude vláda zabývat sociálním pojištěním, nějakou tou úlevou, budou se bavit o zdanění dotací a tak dále. Bylo jim to slíbeno panem ministrem Jurečkou, který v tu dobu zastupoval pana ministra Nekulu. A je 2024, dva roky poté, a podle médií současná vláda vystupuje tak, že vlastně nic takového není na stole. Tak se ptám, proč jste jim to neřekli tenkrát, proč jste jim to neřekli před dvěma roky, že se na ně vykašlete a že jim žádnou podporu a žádné další věci domlouvat nebudete?

1. března tohoto roku pan ministr po nějakých jednáních řekl, že má přislíbené 2 miliardy korun pro zemědělce v příštím roce, 5. března pan ministr financí řekl, že to není pravda a že žádné peníze neuvolní. Tak z čeho si mají ti zemědělci vybrat?

Dále slyšíme od pana ministra financí, že říká, vlastně cituji, že traktorů se nelekneme, zemědělci tvrdě narazili a nenecháme se vydírat. Připadá vám, že to je vydírání zemědělců? Zemědělci naopak čekali v únoru na konec února, až proběhnou další jednání, nepřipojili se k té první stávce, která byla tenkrát v pondělí, a řekli, že počkají, a věří tomu, že nějaká jednání proběhnout a něco bude. V současné době si myslím, že zemědělci jsou fakt naštvaní. Vy se divíte, že je zablokovaná Praha, vy se divíte, že před Úřadem vlády je hromádka hnoje? Dokonce jsem dneska četl, že je vyhlášena nulová tolerance pro zemědělce od policistů. Vy jste neviděli, co se dělo ve Francii, v Bruselu, včera v Polsku? Vy si fakt myslíte, že to děláme jen tak pro nic za nic? Opravdu ten problém je. My nechceme nic jiného než to, abyste hájili zájmy našich zemědělců v Evropské komisi, potažmo v Bruselu, abychom měli stejné podmínky, jako mají všichni ostatní okolo, a o nic jiného nám vlastně nejde.

Proto bych chtěl, aby tento bod byl zařazen dneska jako první bod tohoto jednání a abychom nějakou informaci od někoho ze zástupců vlády slyšeli, co vůbec je na stole a co není, protože víceméně všechno slyšíme jen na tiskových konferencích, které vlastně jeden den něco proklamují a druhý den zjistíme od jiného ministra, že je všechno úplně jinak. Děkuji za pozornost. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Než dojde k pultíku pan poslanec Kott, oznamuji, že s náhradní kartou číslo 49 bude hlasovat pan poslanec Karel Smetana.

Prosím, ujměte se slova, znovu vám zapnu čas.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Aniž bych tušil, co si kolega připraví za nový bod, tak jsem si taky připravil a chtěl požádat o zařazení nového bodu, který se týká současné situace, a ten bod se jmenuje Kroky současné vlády vedoucí k nespokojenosti českých zemědělců. Já jsem se domníval, že když jsem tady minulý týden diskutoval - a vážím si toho - s panem premiérem v rámci interpelací, tak on připustil myšlenku, že dojde k revizi společné zemědělské politiky, která odráží problematiku v rámci celé Evropy, že je česká vláda připravena diskutovat a revidovat věci, které nastaly v rámci ozdravného balíčku, a tak, jak ta diskuse probíhala i následně s panem ministrem Bartošem, tak jsem se domníval, že jsou zde vyhlídky, které by mohly pomoci českým zemědělcům. O to smutnější bylo vyjádření jak pana ministra financí, o kterém tady mluvil kolega Pražák, tak i pana ministra Výborného, který přirovnal dnešní demonstraci k nějakému ukázání se zemědělské techniky tady na Letné.

Já jenom připomenu, že vlastně redistributivní platba v České republice je 23 % a v ostatních zemích EU se pohybuje maximálně do 12 %, že jsme zvýšili zemědělcům pachty v rámci růstu, kterým přispěl Státní pozemkový úřad, kde se zvýšil kvocient pachtovní smlouvy z 2,2 na 5,8 %, a zemědělci jako takoví platí svým pachtýřům, a nejsou to jenom zemědělské subjekty, tak platí 13 až 15 miliard.

Já jsem připraven souhlasit s tím, že by se tento bod sloučil s bodem, který navrhl kolega Pražák, a že jsme schopni se o této problematice bavit v rámci jednoho bodu, ale vzhledem k tomu, že tady vlastně odpovědný pan ministr, ani pan premiér, ani pan ministr financí není, tak si dokážu představit, že diskuse by asi nebyla úplně relevantní. Nicméně skutečně ten problém, který se týká českého zemědělství, je poměrně významný, a jak zde bylo řečeno, čeští zemědělci stávkují disciplinovaně a nedělají žádné problémy, tak jako se to děje v okolních zemích.

A poslední věc, na kterou bych chtěl upozornit, je postoj české vlády k bezcelním dovozům ukrajinských komodit v rámci EU, protože byť jsou tady čísla, že do České republiky se dovážejí pouze 2 %, že to nikterak neovlivňuje český trh, tak pořád si musíme uvědomit to, že jsme součást jednotného trhu, a jestli ukrajinské obilí zaplavilo sila v Německu a jsou vyblokovány tranše na rok, rok a půl dopředu, tak to zboží tady zůstane, a je to skutečně problém, který nás dříve či později dožene. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP