(16.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Má zájem pan ministr o odpověď? Je tomu tak. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych ještě možná odpověděl. Ta původní sazba, která byla nastavena, je stará dvacet let, ta vrchní hranice. Obecně sankční mechanismy, které jsou v zákonech, i ve stavebním zákoně, jsou proto zvyšovány. A tam, myslím si, že při určení toho druhu - vy jste se ptal, tam se něco řeší v rámci přestupkového zákona. Já nevím, jaká je volnost v tom nastavování, z hlavy to neseknu, jak je to hodnoceno, kdy se určuje míra té sazby. Tam to bylo definováno tou větou, kterou jste zmiňoval, nemám teď legislativní text před sebou. Ten zákon jsme měli ve Sněmovně, měli jsme ho v Senátu. Zda nám tato věc unikla, nevím, na ten detail bych se musel skutečně podívat, nebo se podívat, jak se v praxi uplatňuje výše sankce, což samozřejmě tam je stanovena vrchní hranice, ale tu praxi bych musel doložit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Další na řadě je pan poslanec Zborovský, který interpeluje pana ministra Výborného. Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Miroslav Zborovský: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, všichni jsme zaznamenali dnešní stávku zemědělců tady v Praze. Já bych vás chtěl požádat o nějaký komentář k aktuální situaci, k tomu, co jste projednali se stávkujícími zemědělci, a také se vás zeptat, co vy jako ministr zemědělství pro naše zemědělce děláte.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní prostor pro odpověď pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane poslanče, kolegyně, kolegové, děkuji za ten dotaz, možná i za možnost tady vystoupit. Vím, že ráno, když se zde projednával program, návrh programu na dnešní den, tak tady vystupovali kolegové ze zemědělského výboru z opozice se snahou zařadit samostatný bod. Já bych i asi proti tomu nic neměl, ale nicméně v tu dobu jsem opravdu komentoval dnešní protesty, a hlavně jsem byl na cestě na tu samotnou demonstraci nebo ten samotný protest, protože jsem si vždy zakládal - platí to i pro dnešní den - na tom, že o problémech je potřeba hovořit, a hlavně jsem chtěl osobně sdělit zemědělcům, farmářům, kteří přijeli, jak konkrétně je aktuálně nastavena forma podpory a pomoci zemědělskému sektoru, protože jestli něco platí za mě, jestli něco platí za vládu, za celou vládní koalici, tak je to skutečnost, že jsme si vědomi problémů, kterým čelí české i evropské zemědělství. Ne nadarmo ty protesty jsou od Španělska po Lotyšsko, to je naprosto nesporné. Současně je potřeba také vidět, že jsme po prvním roce společné zemědělské politiky - a my jsme splnili slib, že vyhodnotíme první rok.

Kolegové ze zemědělského výboru i z řad opozice znají ta čísla, to znamená, víme, jaký je ten dopad a že největším problémům dnes čelí střední zemědělské podniky a družstva - když bych to měl nějak vymezit, řekněme, od 420, 450 do 2 500 hektarů obdělávané půdy, tam ty problémy jsou skutečně největší, a proto jsem už minulý týden v pátek po jednání, která vedu v posledních týdnech - opravdu jako svoji prioritu, a jednáme téměř každý den, po projednání nejenom se zemědělskou K10, ale hlavně s předsedy politických stran vládní koalice, s panem premiérem, s panem ministrem financí - mohl přednést jasná řešení, to, co přináším na jednání s vládními organizacemi.

A dovolte mi to krátce tedy shrnout, a to bylo to, co jsem dnes, když se pan poslanec Zborovský ptal na to, jak jsem tedy se zemědělci vedl interakci nebo debatu, tak jsem jim to říkal individuálně, protože v tom davu jsem se s mnohými zastavil a snažil jsem se trpělivě vysvětlovat tu situaci, případně ukazovat, kde mohou čerpat nebo kam mohou sáhnout pro pomoc, respektive co jim doručíme ještě v letošním roce a co doručíme v roce 2025. Ale řekl jsem to i veřejně, a protože mám občas pocit, že ty informace úplně nedoplouvají v úplnosti, tak jsem včera rozeslal všem farmářům, zemědělcům v České republice, to je asi 30 000 podnikajících osob - fyzických, právnických - dopis, ve kterém jsem jim to všem se snažil popsat a ukázat, jaké kroky naše vláda ve prospěch všech zemědělců dělá.

Shrnuto a podtrženo - a nechávám stranou a ono to není nedůležité - když jsem odcházel dneska z těch protestů, tak mě tam jeden farmář z Podkrkonoší zastavil a začal mi říkat: Pane ministře, hlavně tu byrokracii řešit. A já mu říkám: Jsem rád, že tady konečně někdo taky zmíní něco jiného než peníze, protože ano, je to i o té byrokracii, administrativě, a tady naše vláda a já osobně dělám, co mohu. Prostě toho Otesánka, který nám tady narostl - který je zčásti způsoben i podmínkami, které nám klade Evropská komise, ale části si to působíme sami - tak toho Otesánka budeme řezat zprava, zleva - a co můžeme zrušit, to zrušíme, viz třeba věc, která se týká doložení podmínky bezdlužnosti.

Ale to důležité, co je potřeba říct: pro letošní rok máme připravenu mimořádnou pomoc celému sektoru ve výši 2 miliardy korun a, pane poslanče, pro rok 2025 jsou to další 2 miliardy korun. Letos se to skládá z 550 milionů, které jsem byl schopen nějak poskládat v rámci rozpočtu ministerstva na to, abychom podpořili - jednoduché peníze, jednoduchou podporu, která bude směřována na welfare, čili hlavně do živočišné výroby - a to je ten střední sektor, tam máme ty největší problémy, a zároveň navýšíme obálku na podporu investic, i to je důležité, ve výši 1,5 miliardy, čili na 3 miliardy korun, 3 miliardy korun na investice v oblasti zemědělství. Ten program nadesignujeme tak, jak si řekne zemědělský sektor - o tom chci s nimi hovořit. Blbě se ta debata vede na náměstích a na ulicích nebo na traktorech, ale dobře se vede u stolu. Já věřím, že k tomu stolu si spolu taky sedneme. Pro příští rok je tady skutečně přislíbena částka 2 miliardy korun, na tom jsme dohodnuti s panem premiérem a s předsedy koaličních stran. A zjednodušeně řečeno, teď hledáme podvozek, jakým způsobem ty 2 miliardy doručíme do správné poštovní schránky, ale s tím si určitě poradíme. A znovu říkám (Předsedající: Čas.), jsem na straně zemědělců a za jejich zájmy budu i nadále bojovat u nás i v Evropě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane ministře. Zeptám se, zda je zájem o doplňující otázku? Není tomu tak.

Další na řadě je pan poslanec Brož, který bude interpelovat pana ministra Rakušana, kterého ale teď nevidím, takže v případě nepřítomnosti vám bude odpovězeno písemně. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Ano, děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, vím, že Ministerstvo vnitra vydalo nedávno leták, který má název Desatero bezpečného chování v online světě, a děkuji za tohleto. Zároveň si ale myslím, že to není dostatečná ochrana dětí. Nedávno se ke mně dostal příběh osmileté holčičky, které cizí osoba na Instagramu posílala videa s pornografickým obsahem, a ta to potom ukazovala dětem ve škole. Je to případ, který policie i vyšetřovala, šlo o to, že v komunikaci na Instagramu ona i uváděla tomu pachateli, že je jí osm let, tam už skutečný věk přiznávala. Jednalo se určitě o pochybení v rodině, že se vůbec k tomu obsahu dostala. Aby se mohla přihlásit, vytvořit profil, musela falšovat věk, nicméně v komunikaci s pachatelem už potom věk osmi let přiznávala. Pachatel pravděpodobně nebude nikdy odhalen a může tak ohrožovat další děti. Podle policie je totiž pramalá šance dotyčného odhalit kvůli složitému sdílení dat se společností Meta.

Já bych se vás rád zeptal, co plánuje Ministerstvo vnitra v rámci ochrany dětí na sociálních sítích? A za druhé, co můžete zlepšit v odhalování pachatelů v takovýchto závažných případech? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr je řádně omluven od 16.45, takže bude odpovězeno písemně.

Další na řadě je pan poslanec Smetana, který interpeluje pana ministra Výborného. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Smetana: Krásné odpoledne, dámy a pánové. Vážený pane ministře, zůstanu u tématu dnešní stávky, vy už jste to tady načal. Jeden ze stěžejních problémů, které trápí naše zemědělce, je stále rostoucí byrokracie, onen byrokratický Otesánek, o kterém jste mluvil. Mě by zajímalo, jak konkrétně - my jsme se tedy v rámci koalice shodli na tom, že je potřeba tohoto Otesánka otesat - jaké konkrétní kroky připravuje Ministerstvo zemědělství ke snížení byrokratické zátěže zemědělců? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP