(17.40 hodin)
(pokračuje Lenka Knechtová)

Jak chcete řešit výhrady nezávislých provozovatelů lékáren, a zda s nimi vedete, pane ministře, odbornou diskusi? To jsou moje otázky. Žádám vás o nalezení takového řešení, které povede v praxi k zajištění dostatečného množství léků ve všech lékárnách bez ohledu na to, kdo tuto lékárnu zřizuje, a pro všechny pacienty za stejných podmínek, a dále zajištění lékárnám svobodnou volbu dodavatele léčiv. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr Válek je omluven, bude odpovězeno do 30 dnů písemně.

Následuje tedy pan poslanec Kubíček, který interpeluje pana ministra Síkelu. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych si dovolil pana ministra interpelovat v rámci investice do rozvoje přenosové a distribuční soustavy. ČEPS na podzim zveřejnil svou studii, kdy do roku 2030 vzhledem k rozvoji fotovoltaiky a dalších zdrojů bude potřebovat investovat 450 miliard. To je ovšem jenom jedna část.

Pro vaši názornost, ČEPS jsou ty velké stožáry provozující 440 kilowatt a 220 kilowatt a má na starosti takzvané přenosové stanice a transformátory. Dále jsou distributoři, které tady můžeme evidovat tři (čtyři?), což je ČEZ, EGD, E.ON a Pražská energetická, a jejich rozsahy velmi vysokého napětí 22 kilowatt, někde i 35, potom převádějí k vám do domácností na třikrát 400 wattů, a docházíme k tomu, že dnes při instalaci fotovoltaiky na rodinné domy jsou již tito majitelé omezováni tím, že nebývají připojeni do přenosové soustavy, a bylo by velmi dobré odhadnout, jaká suma bude muset být poskytnuta těmto distributorům, protože velmi pochybuji, že v jejich zájmu bude investování v masivním rozsahu tam, kde nebude nová výstavba, a týká se to především starých menších obcí, kde vlastně kapacita jednotlivých sítí neposkytuje dostatečnou zálohu pro poskytnutí nových fotovoltaik. Vzhledem k tomu, že jsme stanovili cíl na 100 000 fotovoltaik na střechách, rozšíření velkých fotovoltaických polí a tak dále, předpokládám, že suma bude asi stejná, taková, kterou odhadl ČEZ. Bylo by velmi dobré začít na tom již rychle pracovat a uvolnit prostředky z Modernizačního fondu ve prospěch tohoto rozšíření. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr Síkela je omluven, i vám bude odpovězeno do 30 dnů.

Nyní je na řadě paní poslankyně Ožanová, která interpeluje pana ministra Rakušana. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, mám interpelaci na pana ministra, kterou už tu mělo sice mnoho kolegů v různých obdobách, ale i já bych chtěla odpověď. Možná že kdyby tu byl a odpověděl jim, už bych tuto interpelaci nepřednášela.

Obrátil se na mne občan se zajímavým dotazem. Poslal mi odkaz na článek v deníku Praha IN z minulého úterý. Nadpis článku zní: "Policie zavádí opatření proti skupinám s odlišnými ideovými postoji." Dle tohoto článku zmíněná redakce získala od několika policistů dokument, který shrnuje priority na rok 2024 v rámci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Autenticitu potvrdil i samotný útvar. Policisty měl popudit odstavec týkající se oblasti veřejného pořádku. Zde by se totiž mělo dbát nejen na opatření v souvislosti s projevy rasismu nebo extremismu, v uvedené pasáži se rovněž píše o opatřeních proti skupinám s odlišnými ideovými postoji.

Protože to mám trošku delší, raději přejdu k otázce. Tato situace má dvojí vysvětlení, obojí je špatné. V České republice jsou povoleny jenom některé názory a ty odlišné je potřeba trestat, anebo druhá varianta, zpracovatel textu neumí česky. Za mě obě varianty jsou špatně. Pane nepřítomný ministře, zajímalo by mě, jak to je, zda smím mít odlišný ideový postoj a zda nebudu v Jihomoravském kraji, protože tam za čtrnáct dnů jedu, trestána. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr je omluven, bude odpovězeno do 30 dnů.

Nyní je na řadě paní poslankyně Pokorná Jermanová, není přítomna.

Pan poslanec Lang není přítomen.

Paní poslankyně Babišová není přítomna.

Takže požádám opět paní poslankyni Ožanovou, která v další věci interpeluje pana ministra Rakušana. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Vážený pane nepřítomný ministře, interpelaci jste vyvolal reakcí včera na kolegy, když jste jim odpovídal na nějaké dotazy a uvedl jste věc, která byla nepravdivá. Má interpelace se nazývá nepravdivost tvrzení o dodržování legislativního plánu prací. Budu stručná, 29. února 2024 jsem vás interpelovala ve věci dodržování plánu legislativních prací Ministerstva vnitra. Dnes už svou interpelaci musím nazvat jinak: Nepravdivost tvrzení o dodržování legislativního plánu prací. Dne 6. března 2024, tedy necelý týden po interpelaci, kterou jsem podala, jste tvrdil na plénu sněmovny, cituji: "Je dobře, že plníme legislativní plán, který Ministerstvo vnitra má." Možná byste tak nečinil, pokud byste se včas seznámil s interpelacemi na vaši osobu. Dle mého názoru není vámi podaná informace pravdivá, proto vás žádám o sdělení, jak plní Ministerstvo vnitra legislativní plán prací za rok 2023. Předem děkuji za odpověď a možná že je dobře, že v tomto případě bude muset být písemná.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, ano, bude písemná vzhledem k nepřítomnosti pana ministra. Jenom pro informaci, interpelace 32 byla vzata zpět.

Nyní je na řadě pan poslanec Nacher, který není přítomen.

Požádám tedy pana poslance Kettnera, který interpeluje pana ministra Beka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, to nám to krásně sviští dneska. Mám takový dotaz na pana ministra: PHmax versus individualizace výuky, což - myslím si, podle mě - velice úzce souvisí, to znamená, počet proplacených hodin pro školy. Kvalita výuky se úzce odvíjí právě od individualizace, což ovšem ty PHmaxy, pokud my je budeme snižovat, tak tam to hrozí tím, že ta individualizace - se v ní bude (nebude?) pokračovat. Že to byla cesta dobrým směrem si myslím - když se dělalo poslední šetření, Evropa na tom není nijak skvěle. Evropa propadá, co se týká školství celkově, ale Česká republika v tom propadu propadla, když to řeknu, nejméně a podařilo se nám dostat se do horních pater v rámci Evropy. Myslím si, že to je právě díky individualizaci, že v dnešní době, kdy kázeň žáků a tak dále je podstatně hůře vymahatelná, tak že pro učitele je to plus, i pro žáky, protože samozřejmě do výuky v menších skupinách jsou mnohem více zapojeni, z výuky mnohé mají, takže jsem se chtěl zeptat: samozřejmě chápu, že tady se jedná o šetření, ušetření nějakých financí, ale chtěl bych se zeptat pana ministra, zda bude mít nějaké kontrolní mechanismy, zda skutečně to bude prodiskutováno a promyšleno tak, aby v rámci honby za ušetřením financí nebyla právě ohrožena individualizace, a tím i kvalita výuky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní prostor pro pana ministra. Pane ministře, prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za tuto otázku, která míří k tématu, kterým jsme se intenzivně zabývali v posledních třech měsících. Výsledkem diskuse, kterou jsme vedli se zástupci Asociací ředitelů škol, odbory s různými nevládními organizacemi, je návrh vládního nařízení, který bude brzy na programu vlády, a obsahuje redukci takzvaných PHmaxů, úvazků škol, zhruba na úroveň 95 % současného stavu. Přitom současným stavem se myslí maximum, které mohly školy čerpat. Ve skutečnosti to bylo ale tak, že například základní školy čerpaly v průměru PHmax na 92 %, takže i zastropování na úrovni 95 % je vlastně nad úrovní, které dosahovala naprostá většina škol. Je jenom malá skupina škol, které se pohybovaly nad 95 % a i velmi kvalitní školy, které opravdu významně využívají možností individualizace, se běžně pohybovaly třeba na 90 % využití PHmaxu.

Je důležité říct, že pro kvalitu výuky nepochybně hraje velikost tříd významnou roli, zejména je tady riziko pro kvalitu na horní hranici. Současná situace, kdy máme v řadě případů ve velkých městech, kolem nich, naplněny třídy na maximum 30 dětí, je varující a je to nebezpečné pro kvalitu, musíme snižovat velikost tříd. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP