(9.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pojďme teď na ty jeho cesty. Byl ve Vietnamu, otvíral výstavbu nového závodu Škoda Auto. To byl výsledek naší práce, my jsme se v tom angažovali, psali to, ale to je jedno. Ale podstatné je to, že když on se vrátí z Vietnamu, poskytne rozhovor, kde odsuzuje ten režim. Co je mu do toho, jaký je tam režim? Co je mu do toho, co dělá slovenský ministr? Nám někdo kecá do toho, co dělají naši ministři? Ano, my jako opozice si dovolujeme do toho mluvit. Na co si tu někdo hraje? Na co si hraje? A potom tahle vláda ani nepochopila, že ti velvyslanci - a já jsem měl včera s Karlem Havlíčkem oběd s velvyslanci Spojených států, Kanady, Jižní Koreje, Norska, Švýcarska - pro nás to byli nejdůležitější partneři, spojka na dané země. Myslíte si, že pan premiér chodí na ty recepce? Když bylo výročí Vietnamu, kdo tam byl? Nějaké béčko, nějaký náměstek ministra průmyslu, pan premiér tam zásadně nechodí. No, když už byl v tom Vietnamu, tak ti Vietnamci by si byli asi považovali, že by to bylo fajn.

Můžeme se vrátit k Izraeli, kdy pana premiéra nenaučili ani, co je to small talk. A pokud nedá ani pět vět anglicky, tak to už o něčem svědčí. Nebo cesta do Afriky, kterou mu tam zrušili, takže samá ostuda.

A bavme se tedy o Číně. Tak co ta Čína pro nás je? Pětikoalice - hlavně šéf Senátu, paní předsedkyně Sněmovny - jezdí na Tchaj-wan. To, že to poškozuje naše firmy, že to vlastně ničí jejich byznys, to, že jsme měli nějakou politiku vůči Číně, to tahle vláda nerespektuje. Tady je fotka, 15. listopadu (Drží v ruce.), americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching zahájili svou schůzku v historickém sídle Filoli nedaleko od San Francisca. Takže americký prezident mluví s čínským prezidentem a tam přišly všechny největší americké firmy, všechny, i Boeing tam byl v předklonu, protože Emmanuel Macron prodal nedávno 300 airbusů do Číny a Boeing neprodal, tak taky chtějí prodávat. Pragmatická zahraniční politika, ne aktivistická zahraniční politika této vlády, která si na něco hraje a je směšná. Takže potom bylo setkání, vlastně ta Hedvábná stezka. Tam byl i Putin a bylo tam několik států, takže vlastně pan premiér Fiala by měl vyhlásit všechny tyto státy, že budeme bojkotovat. Budeme bojkotovat, protože někdo se s někým potkal. To je ta politika.

A je to skutečně neuvěřitelné, co tahle vláda dokázala zničit. Zničila Vé čtyřku - a můžete si říkat, co chcete - a Vé čtyřka za nás měla jasné výsledky. Nedovolili jsme ilegální migraci, nedovolili jsme kvóty, prosadili jsme taxonomii, prosadili jsme slovo jádro, prosadili jsme slovo plyn, prosadili jsme slovo kůrovec a vybojovali jsme - politická deklarace Green Deal je ochrana životního prostředí a snižování emisí, ano, ale ne to, co potom udělala Fialova vláda s dopadem na životy našich občanů. Tak to jsme dělali my.

Veto? Pan Fiala neví, co je to veto. Veto padalo x-krát. Stále ti někteří pisálkové říkají, že tam hlasuje - nehlasuje se, nepodepisuje se, čte se text. A když někdo nechce ten text, tak se přihlásí. Ano, to je ten systém. Už jsem to tady říkal pětkrát, ale kdo nechce slyšet, tak neslyší. Vybojovali jsme peníze navíc, protože jsme blokovali - i když úředníci Úřadu vlády a ministra financí nechtěli, abych blokoval, tak jsem blokoval čtyři noci, pět dní. A jsem na to hrdý, 42 miliard navíc - stokrát jsem se zaplatil, 55 miliard korun pro české zdravotnictví, 27 miliard pro React-EU, tolik přístrojů pro 108 zdravotnických zařízení. Takže to je o zahraniční politice a naše země by měla dělat pragmatickou, ne aktivistickou (politiku), protože tahle vláda všechno přehání, všechno je extrém - extrém, ano, to nikdo ve světě - a naši partneři, naši spojenci v rámci NATO, v rámci Evropské unie - nedělají. Ale tak to je, takže Vé čtyřka, která prosadila plno věcí. Ano, my jsme neuměli zabránit nástupu Ursuly von der Leyen, ale zabránili jsme nástupu toho šílence Timmermanse, zabránili jsme nástupu Webera, to je EPP. Ten tam je taky, celý život se živí politikou, to je ten kámoš paní Hohlmeier, toho jednoho poslance za KDU-ČSL, co tam dělali ty aktivistické bojůvky a nosili ten odznak Milionu chvilek nenávisti. Tak tu Vé čtyřku rozbil. A po minulých evropských volbách Ursula jela do Paříže a potom jela do Varšavy, a to se vybojovalo. Ano, Polsko je stěžejní a základní.

Mimochodem, když se vrátím ještě k aktivitám pana premiéra, v rámci předsednictví Francie, když byl neformální summit ve Versailles a když skončil ten summit, přihlásil se Morawiecki a říká: Já tady (s) Janezem Janšou jedeme do Kyjeva. Fiala tam nebyl, a jestli to vyveksloval s tím špatným kontraktem na Turów, aby si udělal píár, nevím. Ale jo, dobře že tam byl, dobře že projevil tu solidaritu. Ale bohužel tolik aktivity pro české zájmy i například o tom kontraktu Turów, který je nevýhodný pro Liberecký kraj, pro naše lidi tam, o to se vůbec nesnažil. Takže Vé čtyřka je rozbitá, s Maďarskem máme zmrazené vztahy. Na prvním jednání Vé čtyřky, které jsem vždycky koordinoval s Evropskou radou, pan Fiala řekl Orbánovi, že on Vé čtyřku nechce, protože Orbán je váš přítel, pane premiére. Čau, tečka. Takhle se dělá zahraniční politika.

Takže - a teď Slovensko, neuvěřitelné. Takže Slovensko, Čína, Vé čtyřka, Maďarsko. Pan premiér ať si udělá tedy seznam všech těch zemí, které vlastně... nechceme s nimi mluvit. Pokud vím, na bezpečnostní radě OSN, tam všichni sedí. A když je válka - a znovu opakuji, že Putin je agresor, a to odsuzujeme, hnutí ANO to odsuzuje a Ukrajině se má pomáhat, kdyby zase někdo psal nějaké nesmysly - ale když nikdo nebude mluvit a budeme stále mluvit jenom o tom, že je potřeba válčit a že slovo mír, které se vyskytuje v Chartě NATO ze září 1949 na první straně několikrát, myslím, že desetkrát to tam je - Charta OSN, slovo mír je všude, no proč? Protože to bylo po druhé světové válce. Tak o tom to je, to je zahraniční politika pana premiéra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP