Středa 28. února 2024

(Schůze zahájena v 11.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte, abych zahájil 95. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejdříve odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty - jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 94. schůzi.

Tuto schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny, a to podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 51 poslance. Pozvánka vám byla rozeslána ve čtvrtek 22. 2. elektronickou poštou.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Já navrhuji, abychom určili paní poslankyni Barboru Urbanovou a paní poslankyni Renátu Zajíčkovou. Táži se, zda má někdo jiný návrh? Pokud nikoliv, já jsem před chvílí gongoval, tak se pustíme do hlasování.

Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno bylo 143 poslankyň a poslanců, pro bylo 142, nikdo proti. Přijato.

 

Tímto konstatuji, že jsme ověřovateli 95. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Barboru Urbanovou a paní poslankyni Renátu Zajíčkovou.

Přečtu ještě omluvy. Omlouvá se pan předseda Cogan od 11 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Foldyna od 15 hodin z pracovních důvodů.

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 95. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Pouze připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu a rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Vzhledem k tomu, že zde máme několik přednostních práv, tak bych poprosil pana předsedu Babiše, aby se ujal slova. Následně vystoupí paní poslankyně Dostálová, pan poslanec Havlíček, paní poslankyně Schillerová, pan poslanec předseda Okamura, pan předseda Fiala a poté pan ministr Rakušan. Já bych poprosil všechny v sále, jestli by se mohli ztišit. Zdvořile vás žádám, kolegyně a kolegové, abyste si případně vyřídili co potřebujete mimo jednací sál. Ještě jednou prosím o klid v sále. I na levé straně prosím... Děkuji.

Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové a hlavně vážení spoluobčané, protože hlavně vás se týká to, o čem tady budu mluvit. Scházíme se dnes na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, abychom otevřeli debatu o jednom z nejzásadnějších témat současné Evropy - migračním paktu Evropské unie. Toto setkání bylo svoláno na žádost našeho hnutí ANO v reakci na změnu kurzu této vlády, která přešla od loňské slepé podpory paktu, který sama vypracovala a protlačila během českého předsednictví, k populistickému zdržení se při únorovém hlasování.

Na začátek bych chtěl připomenout, jak nám ještě loni architekti tohoto paktu, pánové Fiala s Rakušanem, vychvalovali tuto, jinak to nemohu nazvat, zrůdnou dohodu postavenou na takzvané povinné solidaritě, což není nic jiného než zamaskované uprchlické kvóty a výpalné za migranty. Pan Fiala vyprávěl, jak je pakt pro Česko výhodný, pan Rakušan dokonce tvrdil, že už to nemůže být lepší, a pan Lipavský se lidem snažil namluvit, že migrační dohoda je vlastně úspěch a kritika migračního paktu je z jiné planety. A teď najednou je všechno jinak. Vláda procitla, protože je prý dohoda více byrokratická a méně ambiciózní při ochraně vnějších hranic. Ve skutečnosti jsou to jen záminky, protože jediná hmatatelná změna z pera španělského předsednictví je zřízení jakéhosi koordinátora pro solidaritu.

Tvrzení, že dohoda neumožňuje efektivně bránit vnější hranici, vůbec neobstojí, protože pakt vůbec neřeší ochranu hranic, ale jen situace, kdy se ilegální migrant dostane do Evropské unie, což ví každý, kdo text četl. Takže pánové Fiala s Rakušanem nám všem buď lžou, nebo vůbec nemají ponětí, pro co v Bruselu zvedli ruku. Upřímně nevím, která ze dvou možných variant je horší.

Ve skutečnosti v paktu zůstaly ty nejhorší šílenosti, zejména uprchlické kvóty, které během českého předsednictví v roce 2022 dojednali a ke kterým Českou republiku zavázali pánové Fiala s Rakušanem. V červnu 2023 ještě pan Rakušan zradu vlastní země dovršil tím, že pro migrační pakt v Lucemburku na Radě ministrů, bez jakékoliv veřejné debaty, bez jakékoliv legitimity, bez jakékoliv kontroly ze strany Sněmovny, a jeho mandát na jednání v Lucemburku neprojednával ani sněmovní výbor pro evropské záležitosti, hlasoval. Proč to udělal zrovna takto v utajení? No proto, že se Fialova vláda a Brusel bály reakce české veřejnosti, která migranty z Blízkého východu, Afriky s jejich nekompatibilní kulturou a zvyky logicky odmítá. Tak pakt podepsali za zády nás všech. A pro jistotu ještě pan Rakušan za peníze daňových poplatníků oblepil plakáty, kde lživě podle vzoru ruských dezinformátorů tvrdil, že migrační pakt neobsahuje kvóty. No obsahuje, k tomu se ještě dostaneme.

Pak pan Fiala na evropském summitu přesně podle představ Bruselu schválil tuto šílenou dohodu, a ještě se veřejnosti snažil tuto dohodu vydávat za úspěch. Přitom fakta jsou jasná a neoddiskutovatelná. Tento migrační pakt pana Fialy a pana Rakušana je tisíckrát horší než povinné uprchlické kvóty, které jsem ještě jako předseda vlády tehdy ještě suverénní České republiky v červnu 2018 na Evropské radě v Bruselu potopil společně s ostatními premiéry zemí V4, která tehdy ještě fungovala, než ji takhle vláda rozbila. V rámci předsednictví jsme včera viděli poprvé - pan premiér Fiala po osmi měsících svolal V4, která v minulosti dosáhla velkých úspěchů.

Tehdy jsem si myslel, že myšlenka uprchlických kvót je už jednou navždy pohřbená. Bohužel jsem netušil, že to bude o pět let později česká vláda, která tuto mrtvolu nechá znovu vstát z hrobu, zatímco naše národní zájmy budou hájit jiné země, zejména Polsko, a to prosím i Tuskovo Polsko, a Maďarsko. Co ale čekat od pana premiéra, který vede plamenné řeči doma, ale v Bruselu vždy sklapne podpatky, je tvárný jako vosk a bezmyšlenkovitě plní všechny promigrační a ekofanatické úkoly, které dostane? ***


Související odkazy


Videoarchiv11:00


Přihlásit/registrovat se do ISP