Středa 28. února 2024

(11.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V České republice s ní dva dny cizinecká policie dělala úkony správního řízení, které skončilo správním vyhoštěním. To znamená, že ženu pustili s tím, že musí do 25 dnů opustit Českou republiku a čtyři roky nesmí do Evropské unie. Realita? Odjela do Německa, kde žije asi ve čtvrtém uprchlickém táboře. Ženu nelze vyhostit, protože nemá žádné doklady dokazující její státní příslušnost. To ale také znamená, že s ní nelze zahájit azylové řízení. Tak se rozhodla vydávat za Afghánku bez doprovodu, aby snadněji získala azyl. Kvůli tomu musí kontaktovat afghánské velvyslanectví v Berlíně. Jenže žadatel o azyl nesmí být ve styku se státními orgány země, z níž uprchl, a vyslanectví buď nezastupuje současnou vládu Tálibánu, v tom případě nemá přístup k afghánským matrikám, nebo i zastupuje, a pak s ním nelze jednat.

Co z toho všeho plyne? Azylové orgány nemají o žadatelích potřebné informace. Rozhodují se striktně podle země původu, ne podle skutečné situace žadatelů. Hraniční kontroly nefungují, dají se fyzicky překonávat. Zachycení a odmítnutí migranti jsou vyhošťováni v naprosté většině jen na papíře, ne ve skutečnosti. Z Německa se podaří vrátit do země původu pouhých 10 % ilegálních migrantů, a to jen proto, že chtějí. Zákony jsou tak děravé a úřední postupy tak zdlouhavé, že migranti v Německu zůstávají včetně těch, kteří tam nemají například kvůli trestné činnosti co dělat.

Vyhoštění na papíře je bohužel realita v Německu. V Česku a celé Evropské unii také. Pánové Fiala s Rakušanem se například snažili veřejnost uklidnit svými teatrálními kontrolami na hranicích, ale ty toho moc nevyřešily, protože tady ze 17. února je zpráva ČTK, jak Německo prodlužuje kvůli ilegálním migrantům kontroly na svých hranicích. Od loňského 16. října zaznamenala německá policie v rámci kontrol na hranicích s Českem, Švýcarskem, Polskem a Rakouskem 23 000 neoprávněných pokusů překročit hranici. Kontroly na hranicích s Českou republikou prodloužilo i Rakousko, a to nejméně do poloviny dubna, píše se ve zprávě. Samozřejmě nevím, kolik z těch zadržených připadá na česko-německé hranice, ale evidentně to pár tisíc lidí bude.

Proto by mě od pana ministra Rakušana zajímala informace, co se s těmi lidmi stalo. Zůstali u nás? Požádali o azyl? Dobrovolně se vrátili do země původu? Byli podle dublinských protokolů vráceni do první bezpečné země? Předpokládám, že ani jedno, protože by správa uprchlických zařízení úplně zkolabovala. Takže se tady v České republice zřejmě promenádují tisíce ilegálních migrantů bez jakékoliv kontroly, za tichého souhlasu této vlády. Anebo pokud byli migranti skutečně zadrženi, tak co se s nimi skutečně děje? Dostali po pár dnech zadržení lejstro, aby opustili Českou republiku, a oni tu dál vesele zůstávají?

Prostě se ukazuje, že nejen Brusel, ale ani tato vláda nelegální migraci lidí z Afriky a Blízkého východu vůbec neřeší. To vše jen potvrzuje, že migrační pakt Evropské unie není řešením problému migrace, ale jeho součástí. Osobně nevidím sebemenší důvod, proč by Česká republika měla pykat za krátkozraká a chybná rozhodnutí západoevropských politiků, kteří nekontrolovanou migrací z Blízkého východu a Afriky destabilizovali své vlastní země. Nevím, proč bychom se měli vydávat stejnou cestou. Jenže přesně k tomu migrační pakt Evropské unie povede. Uvědomuje si to každý, kromě pánů Fialy a Rakušana.

Řešením není lifrování milionů migrantů do Evropy, ale naopak podpoření porodnosti a zvýšení životní úrovně evropských občanů. Ale to jde dost těžko, když Brusel tlačí přerozdělování migrantů a životní úroveň ničí ekofanatickým Green Dealem a v Česku vládne Fialova vláda, která migrační politiku plně podřídila přání Bruselu a dělá všechno pro to, aby se nerodily děti. Neřeší inflaci ani drahotu, plošně zvyšuje daně a osekává výhody pro rodiny a hlavně straší válkou. Stále. Stále válka, válka, válka! To stále slyšíme od této vlády. I proto se loni narodilo jen 92 000 dětí, což je nejméně za 20 let. V roce 2021, kdy končila naše vláda, bylo to 111 000.

Trvám na tom, že jediné řešení ilegální migrace je mimo Evropu. Musíme pomáhat lidem v Africe a Blízkém východu v jejich zemích. Musíme bojovat proti pašerákům i na ně navázaným neziskovkám. Lodě s migranty nesmí vůbec vyplout!

Když V4 ještě fungovala, tak jsme dali 32 milionů eur - Maďarsko, Polsko, Slovensko, Česko - na nákup lodí pro libyjskou pobřežní stráž. Já jsem se jednou ptal, a zajímalo by mě, kde vůbec skončily tyhle peníze, jestli je náhodou někdo v tom Bruselu neukradl.

Azylová řízení musíme podle vzoru Austrálie provádět mimo území Evropské unie. Ano. Kdo chce migranta, tak ať ten čeká v Tunisku jako Ellis Island. Může si ho pozvat, ale hned ho zaměstnat, a ne že sem chodí ilegální migranti organizovaní pašeráky. Migranty, kteří v Evropě nemají co pohledávat, musíme důsledně vracet do zemí jejich původu. Ano, Mette Frederiksen, dánská premiérka, to zvládla. Velice zajímavé. Když například někdo chtěl požádat o azyl a je muslim, musel podat ruku té úředníci - což tedy on neudělá. A domluvili si v podstatě návratovou politiku. A myslím, že s Rwandou domluvila a zkrátka ti ilegální migranti opouštějí Dánsko. Ano, postupně většina zemí otočila. A Angela, když přišla: Wir schaffen das! Tak, wir haben das nicht gesschaft am Ende. Nefunguje to. Nefunguje to! Pro ně je už pozdě. Pro nás, my máme ještě šanci to zvládnout. Ale na to bychom potřebovali tvrdý nový azylový zákon a vyhnat naše policisty a vojáky do ulic a zjistit, kdo vůbec u nás tady pobývá. Vždyť to ani nevíme!

Takže co my chceme? Vnější hranice musí být bedlivě střežena. Ano. Proč nebyl rozšířen Schengen o západní Balkán? Proč nevzali Bulharsko, Rumunsko a Srbsko do Schengenu? Je to záležitost bezpečnosti Evropy. A především každá členská země Evropské unie si musí zachovat právo rozhodovat, kdo v ní bude žít, kdo u nás bude žít. My musíme o tom rozhodovat. Česká republika, ne nějaký bruselský úředník. Odmítání migrantů z naprosto odlišného kulturního prostředí není projevem nedostatku solidarity, ale pudu sebezáchovy. Hořící ulice západoevropských měst jsou toho mementem.

Pro hnutí ANO jeden z našich zásadních principů je, že nám nikdo nebude diktovat, kdo u nás má žít! O tom si Česká republika musí rozhodovat sama. Kdybych byl premiérem, nikdy bych na tento skandální migrační pakt nepřistoupil. Je nejvyšší čas od základu změnit evropskou migrační politiku. První krok mohou občané udělat tím, že z Evropského parlamentu vyženou všechny promigrační vítače, včetně eurohujerských politiků za ODS, TOP 09, STAN, KDU a Pirátů. Na rozdíl od hnutí ANO totiž Fialova vláda bude vždycky hájit především zájmy Bruselu, nikoliv ty české, jak to opakovaně prokázala. Voliči by měli na to pamatovat, protože letos to bude zřejmě poslední šance Evropskou unii změnit. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím další přihlášenou s přednostním právem, paní poslankyni, paní místopředsedkyni Dostálovou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, jestli mohu, protože si myslím, že si veřejnost zaslouží, když toho není schopna vláda, tak aby alespoň ze záznamu z Poslanecké sněmovny se o migračním paktu dozvěděli trošičku více. ***


Související odkazy


Videoarchiv11:30


Přihlásit/registrovat se do ISP