(Schůze zahájena v 15.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, zahajuji 97. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve každého odhlásím a požádám, abychom se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na schůzi 96.

Tuto schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu, a to na základě žádosti 81 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou ve středu 13. března 2024.

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom jakožto ověřovatele určili poslance Stanislava Berkovce a poslance Toma Philippa. Táži se, zda má někdo nějaký jiný návrh? Takový návrh není. Čili přivolám ještě jednou kolegyně a kolegy z předsálí k hlasování.

 

Budeme hlasovat o určení ověřovatelů této 97. schůze, a sice navrženi jsou poslanci Stanislav Berkovec a Tom Philipp.

Zahajuji hlasování o ověřovatelích této schůze. Táži se, kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je případně proti navrženým ověřovatelům?

hlasování číslo 1 bylo přihlášeno 130 poslanců a poslankyň, pro 128, proti 0. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 97. schůze Poslanecké sněmovny určili pány poslance Stanislava Berkovce a Toma Philippa.

 

Co se týče omluv z tohoto jednání, platí omluvy načtené na 96. schůzi a doplňuji je o dvě omluvy, které nyní přišly. Omlouvá se paní poslankyně Romana Fischerová z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a pan poslanec Ivan Jáč od 17 hodin z rodinných důvodů.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 97. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

A současně, nežli přistoupíme ke stanovení pořadu, tak před otevřením pořadu mám zde řadu přihlášek s přednostním právem, a aby se každý orientoval, načtu pořadí prvních několika z nich. Je tam přihlášen pan poslanec Jakub Michálek, předseda vlády Petr Fiala, pan ministr Vít Rakušan, pan ministr Marian Jurečka a další. Já nyní před otevřením pořadu tedy požádám ty, kteří jsou přihlášeni s přednostním právem, v tom pořadí, jak jsem četla, o vystoupení.

Jenom konstatuji - objevila se tady faktická, již byla smazána - že ještě nejsme v rozpravě, jsme u řečníků přihlášených s přednostním právem před otevřením pořadu. A mám zde řadu asi 20 přihlášek. Prosím, pane předsedo, ujměte se slova. (Poslanci hnutí ANO umisťují na své lavice cedule s různými vyjádřeními výhrad proti vládě a odcházejí ze sálu.)

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážené paní poslankyně...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě požádám o chviličku strpení, než se uklidní hluk v sále. Rozumím tomu, že poslanci opouštějí sál.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážené paní poslankyně, vážená vládo, vážení poslanci, vážení občané, dovolte mi, abych vás dnes přivítal a zahájil dnešní představení bodu. Jsem připraven na to, že nás tady čeká konfrontace, dokonce se tady jasně někdo hlásí k teatrální politice, jak to tady vidím na čtvrtkách od hnutí ANO. Je jasné, že tady dneska bude určitá konfrontace, ale přece jenom já bych měl jednu prosbu. Nesešli jsme se tady dneska kvůli jednomu e-mailu, ale sešli jsme se tady kvůli věcem, které jsou daleko důležitější. A mě mrzí, že naše opozice to bere tímto způsobem, nebo minimálně hnutí ANO, protože kolegy z SPD tady vidím standardně, jsou na svých místech, že to bere tímto teatrálním způsobem a není pro ni bezpečnost natolik důležité téma, aby si poslechla to, co chce koalice, zástupce vlády probrat. Přece jenom si myslím, že bezpečnost je věc, která zajímá všechny naše občany bez ohledu na politickou příslušnost, že to jsou věci, které by měly jít do určité míry napříč, ale myslím si, že i od nás je docela solidní, že se nehodláme, nebo minimálně mluvím za sebe, točit na jednom e-mailu.

Začnu takovou rekapitulací, proč jsme se tady sešli. V roce 2014 tady naši předchůdci, někteří tady dnes sedí, určitě pro to taky hlasovali, jsme jako poslanci a poslankyně odmítli anexi Krymu. V roce 2021 jsme odsoudili útoky ve Vrběticích, kde GRU na příkaz Putinova režimu udělala sabotáž, při které zabila dva české občany. V roce 2022 jsme tady jako poslanci a poslankyně odsoudili napadení Ukrajiny, odsoudili jsme lživou rétoriku Putina a odsoudili jsme válečné zločiny v Buči, vyzvali jsme naopak k dodávkám materiálu a označili jsme současný ruský režim za teroristický. To nejsou věci, které bych si vymyslel, to jsou věci, které jsou v platných usneseních Poslanecké sněmovny.

Máme tady rok 2024 a bohužel bezpečnostní hrozba nezmizela, ta bezpečnostní hrozba je tady pořád. Jsme v situaci, která není lehká pro nikoho z nás, není lehká pro naše občany. Vnímáme i to, že třetina občanů má hlouběji do kapsy i kvůli válečné inflaci a tu inflaci postupně překonáváme, nyní konečně máme lepší vyhlídky, ale ten konflikt stále vypadá vlekle. A stále to naštěstí vypadá, že Ukrajina solidně drží. Současně nám vysílají jasné zprávy, že jim chybí zbraně. Současně máme v Evropě vlnu bezprecedentních výroků některých politiků, které nahrávají ruské propagandě, a my musíme stůj co stůj zabránit tomu, aby se tento provýchodní směr přesunul a rozhoupal i sem k nám do České republiky. Objevují se různé výzvy, abychom tlačili Ukrajinu k míru za podmínek, které nejsou s Ukrajinou domluvené a které jsou v podstatě pokračováním politiky appeasementu, politiky udobřování diktátorů, která nikdy nefungovala. Občas, a nemluvím jenom o České republice, bohužel mluvím i o výrocích na východ od nás, se objevuje zmatený mix různých prozápadních, prokremelských výroků, že se nemáme připravovat na bezpečnostní situace, že tady existuje nějaké jednoduché řešení, ukončení dodávek zbraní, které povede k míru, a dostává se nám tento zmatek i do diskuse. To je důvod, proč si to potřebujeme ujasňovat, proč potřebujeme mluvit o našich bezpečnostních zájmech, o naší bezpečnostní politice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP