(17.40 hodin)
(pokračuje Jan Lipavský)

Také jsme byli svědky toho, když Andrej Babiš veřejně deklaroval, že by se nedržel našich závazků vyplývajících z členství v Severoatlantické alianci a nesouhlasil by s pomocí sousednímu Polsku v případě napadení. Tak já se tedy ptám, kdo podle Babiše zaručí naši bezpečnost? Jestli to je třeba ta Vé čtyřka, o které tak často rád mluví? Ať přijde s nějakým konkrétním návrhem. Za naší bezpečností, za českou bezpečností, stojí odhodlání a každodenní tvrdá práce našeho bezpečnostního aparátu. Je to něco, co není zadarmo, co se musí tvrdě odpracovat. Tak já bych z té bezpečnosti nechtěl dělat politickou frašku.

Ptám se, kdy Andrej Babiš například poděkoval naposledy českým vojákům za obranu naší země? Ptám se, proč nenávistně útočí na generála Řehku anebo právě na pana prezidenta Pavla? Proč dělá z představitelů armády válečné štváče? Kladu si otázku, jestli člověk, který měl ambici stát se prezidentem této země, vrchním velitelem armády České republiky, opravdu takto smýšlí? Proč hraje na emoce, proč mluví o vysílání dětí do války? Už jsme to tady opakovaně říkali, že do války chodí dospělí, aby chránili své rodiny, ženy a děti, aby chránili svoji vlast.

Už to v tomto projevu také opakovaně zaznělo, že naši vlast ohrožuje Putinův imperialismus, ruský agresivní imperialismus. Politika ruské agrese zde bude, ať si to přiznáme, anebo můžeme klidně strčit hlavu do písku, tvářit se, že neexistuje, ale to agresivní Rusko tady stále bude. Mně z toho tedy vyplývá, že hnutí ANO asi bezpečnosti nerozumí nebo nechce rozumět. Ta válka na Ukrajině není počítačová hra, to se nedá vypnout a jít pryč. To nejsou takové ty tanečky na TikToku, které můžete posunout palcem, když vás přestanou bavit. Ta válka tady pořád je a my musíme pracovat na bezpečnosti České republiky a našich občanů.

Já si myslím, že naše země má skvělý bezpečnostní aparát, máme výbornou armádu. Chtěl bych poděkovat vojákům. Naše vláda investuje prostředky, aby byla dobře vybavena. Jsou tam velké dluhy z minulosti, ale myslím si, že děláme první poslední, abychom to dohnali. To poděkování patří i všem ostatním diplomatům a dalším lidem například ze služeb, kteří se podílejí na bezpečnosti naší země. Myslím si, že by bylo férové, aby hnutí ANO utnulo veškeré spekulace a aby také poděkovali příslušníkům ozbrojených sborů, aby poděkovali armádě, mužům a ženám, které tam slouží, za to, že jsou připraveni bránit naši zem bez vytáček, bez výkrutů, bez osobních útoků. To neznamená, že nemáme vést politickou debatu. Ta si myslím, že sem patří, ale má se vést mezi politiky, ne že budeme útočit na armádu.

Chtěl bych ještě na závěr znovu v té třetí části projevu, popsat, co dělá naše vláda pro bezpečnost v této zemi. Chtěl bych říct, že si všichni přejeme mír. Nicméně jsme realisté a chceme mír prakticky, ne utopicky, chceme ten mír férový, s udržitelností. To, že je bezpečnost prioritou naší vlády, tady také zaznívá opakovaně a děláme k tomu i reálné kroky. Jsme důvěryhodným partnerem našich spojenců v Severoatlantické alianci. Česká armáda je vysoce profesionální sbor, který hájí hodnoty svobody, právního řádu, lidské důstojnosti.

Zvyšujeme výdaje na obranu. Věřím, že dosáhneme těch 2 % HDP, což je ale minimální závazek. V rámci Severoatlantické aliance už se hovoří o tom, že možná bude potřeba ve skutečnosti s těmi výdaji pokračovat dál. To neříkám, že je diskuse naše, ale je to diskuse, která probíhá všude v Evropě. Budou se pořizovat nejlepší letouny na světě, F-35. Já myslím, že to je obrovský krok dopředu. Kdybych tady měl vyjmenovat všechny zbrojní projekty, to je asi na paní ministryni, tak tady budeme opravdu dlouho.

Myslím si, že diplomacie pod mým vedením prokázala, že je nedílnou součástí bezpečnostního aparátu našeho státu, a že diplomaté také odvádějí výbornou práci. Chtěl bych jim na tomto místě poděkovat. Na konci května budeme po 22 letech hostit v Česku opět akci Severoatlantické aliance. Proběhne zde neformální setkání ministrů zahraničních věcí NATO. Budu je hostit v Praze já. Naše vláda provedla revizi vztahů s Ruskem. Vypracovali jsme novou bezpečnostní strategii státu.

Myslím si, že kdo čte noviny i mezinárodní tisk, tak zaznamenal, že jsme identifikovali možnost dodat velké množství munice pro ukrajinská děla, která se brání velké ruské přesile. Máme dneska již dalších 18 zemí, které se do této muniční iniciativy zapojily, a daří se vybírat významné peníze. Ještě nejsme na konci, ale Ukrajině to pomůže a pomůže to zadržet Rusko.

Takže já myslím, že když si tady čtu, že máme teatrální zahraniční politiku, tak my nemáme teatrální zahraniční politiku. Máme zahraniční politiku, která je velmi praktická. Máme zahraniční politiku, která slouží zájmům občanů České republiky. Máme zahraniční politiku, která slouží ve prospěch bezpečnosti Evropy. Cokoliv jiného naprosto odmítám. Součástí toho je, že jsme pevnou součástí Evropské unie a pevnou součástí Severoatlantické aliance a že dokážeme vytvářet i koalice států, které podporují bezpečnost v Evropě a samozřejmě i na Ukrajině.

Na závěr mi dovolte pouze už jenom asi konstatovat nebo říci, že toto opravdu není žádná kampaň proti Babišovi. Řekl bych, že to je spíš kampaň za bezpečné Česko a za bezpečný, svobodný demokratický svět. Historie ukazuje, že budoucí generace nevzpomínají s úctou na ty, kteří pasivně přihlíželi. Vzpomínají na ty, kdo se nebáli, kdo konali, a naše výchozí pozice je jednou z nejlepších v našich dějinách.

Česko je součástí pevného spojeneckého systému, který nás chrání před ruským imperialismem a do kterého také musíme náležitě přispívat. Myslím, že můžeme být opravdu hrdí na naše členství v Severoatlantické alianci, na naši roli v podpoře demokracie, svobody. Mějme na paměti ty lekce z historie, protože jinak je prostě budeme draze opakovat. Je velký rozdíl, když mluvíme o míru, a je velký rozdíl, když mluvíme o bezpečnosti. Věřím, že politická elita této země dokáže zajistit bezpečnost českých občanů bez politických hádek, protože to, co se dnes odehrává v Evropě, je největší válka od konce druhé světové války. Je to celá ta Putinova imperiální agrese.

Mluvil jsem o tom, že hnutí ANO a jeho předseda Andrej Babiš bezpečnosti, zdá se, příliš nerozumí. A ve mně jejich oportunistické politické postoje k české bezpečnosti vyvolávají velké obavy, proto jsem je označil za riziko. Také jsem popsal, že naše vláda bere tyto otázky naprosto vážně. Každý den pracujeme na bezpečnosti Česka, na tom, aby zůstalo svobodné a demokratické. Věřím, že až dojde na hlasování na konci této schůze, tak všichni budou moci ukázat, že to opravdu myslí s bezpečností této země zcela vážně, že jim jde o bezpečnost Česka, že jim jde o svobodu, o demokracii. Tím můžeme tuto celou aféru uzavřít. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane ministře. Další v pořadí s přednostním právem je pan ministr Dvořák, který také není přítomen. Je myslím do 19. hodiny omluven, tak ho napíšu na konec přednostních práv. Poprosím, aby nyní vystoupil pan ministr Martin Kupka.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, je přece úplně jasné, že jsme nemohli přejít mlčením mail, ve kterém se Andrej Babiš odhalil ve své podstatě, a že jsme nemohli znovu přejít bez povšimnutí estébácké praktiky, které se tady najednou v českém veřejném prostoru objevují. Kdybychom tak učinili, tak bychom byli právem obětí kritiky ať už novinářské obce, nebo také našich voličů. Prostě je namístě říct jednoznačně, že tohle nemůže být norma, že to norma nebude a že se s tím nesmíříme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP