(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní zde mám ještě několik přednostních práv, která přečtu pro pořádek. V případě, že ti, kteří dali přihlášky, nebudou v sále, budu postupovat tak jako v předchozím případě. Pan poslanec Karel Havlíček - není, pan ministr Jozef Síkela - není, pan předseda Andrej Babiš - není v sále, paní předsedkyně Alena Schillerová - není v sále. A přítomen je pan předseda Tomio Okamura s přihláškou s přednostním právem a dám mu slovo. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vy z vládní pětikoalice jste dnes svolali mimořádnou schůzi na téma bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. Děkuji vám, protože tohle je skutečně téma, kterému jste se až dosud mistrně vyhýbali, přesněji ohýbali jste ho, co to šlo, a pravda, ani dnes tomu není a nebude jinak. Každopádně téma to je, přestože jste ho vytáhli v afektu a z předvolebních důvodů, kdy cílem není bezpečnost země a občanů, ale váš cíl je bezesporu jediný: před volbami se vzájemně řádně poplivat.

Vezmu to popořadě. Bezpečnostní riziko číslo jedna je přesně takové jednání, kdy zcela zásadní témata, problémy naší země, občanů a Evropy ignorujete, nebo tyto problémy dokonce zvětšujete a nadřazujete jim svoje žabomyší války a nenávist mezi jednotlivými politickými stranami. Bezpečnostní problém je hrozící válka, energetická chudoba, likvidace českého zemědělství, růst exekucí a chudoby, likvidace českého strojírenství a těžkého průmyslu, migrace nepřátelských kultur, neřízená a nekontrolovaná ekonomická migrace z Ukrajiny, ale také nekontrolovaný dovoz produktů z Ukrajiny, které mohou být jak kontaminované zakázanými jedy, tak geneticky upravenými produkty. Dokonce už i americká vládní agentura USDA varovala před ilegální produkcí nelegálními geny modifikovaných ukrajinských potravin, které se dovážejí do Evropské unie. Tyto plodiny jsou modifikovány dokonce neregistrovanými a zakázanými geny, což je mimochodem důvod, proč se začali Američané ozývat. Samozřejmě na Ukrajině produkují geneticky modifikované plodiny, ale dokud to byla americká osiva, bylo vše v pořádku. I jim se ovšem Ukrajinci vymkli z kontroly a začali nakupovat na černých trzích geneticky modifikované produkty, o nichž nikdo nic netuší. Je to riziko? Popravdě, zamoření Evropy rostlinami, které mají upraveny geny neznámo jak, je skutečná hrozba. Fialova vláda tuto hrozbu úmyslně ignoruje a zvyšuje, když se nebrání dovozu rizikových produktů z Ukrajiny.

Namísto debaty o skutečných hrozbách tu máme nějaké řešení osobních sporů, nějaké řešení z tohoto pohledu marginálních osobních sporů mezi hnutím ANO a vládní pětikoalicí. Důvod je jasný. Celá pětikoalice je vyděšená z hrozícího úspěchu ANO ve volbách, v eurovolbách a část pětikoalice je navíc vyděšená z možnosti, kterou zvažuje hnutí ANO, a to je vláda s ODS. Ano, konkurentem pětikoalice není SPD, protože my jsme přesně na opačném pólu než vy, tedy pětikoalice a hnutí ANO. My v SPD jsme jediní pro vystoupení z Evropské unie a také jako jediní říkáme: už ani patrona, ani haléř na Ukrajinu. Jako jediní říkáme: peníze Čechům, ne Ukrajincům. Jako jediní říkáme: Česká republika na prvním místě. Jako jediní říkáme: Ukrajinci, běžte domů, vaše země vás potřebuje. A naopak náš stát má mít jedinou prioritu a tou je Česká republika a český občan. Jako jediní tady my v SPD už dva roky říkáme, že chceme mír a ne válku. O tom, že by měla vláda iniciovat mírová jednání, jsem tady mluvil už předloni v rámci českého předsednictví Evropské unii. Nikdo z vás to ale nechtěl slyšet a nehnul v tomto ohledu ani prstem. Jako jeden muž tady v této Sněmovně pětikoalice a hnutí ANO hlasují pro miliardy Ukrajině na úkor České republiky. Perete se o společné voliče. Tohle předvolební dohadování, vážené dámy a pánové, patří do volební kampaně, ne do Sněmovny, kde máme řešit palčivé problémy našich občanů a firem.

Pro hnutí SPD je důležité, aby občané měli více peněz, bezpečí a spravedlnosti, a tomu tady těmito nekonečnými vzájemnými diskusemi a vzájemným osočováním vládní pětikoalice neustále brání. Občané chtějí, aby měli lepší životy, aby měli dobrou finanční situaci, aby měli dobré sociální zabezpečení, abychom byli bezpečnou Českou republikou, kde se večer nebojí jít naši občané sami domů. A místo toho, aby vládní koalice tyto problémy řešila, tak se tady už zase půl dne vzájemně hádáte a přehadujete.

Aktuální bezpečnostní riziko číslo jedna je cílevědomá snaha vládní pětikoalice za každou cenu vyvolat přímou válku s Ruskem. Představitelé všech stran ve Sněmovně mimo SPD dnes chtějí debatu o vyslání českých vojáků na Ukrajinu. SPD odmítá jakékoliv úvahy o tom, že by Česká republika vyslala pod jakoukoliv záminkou naše vojáky. Ruská raketa skutečně nebude rozlišovat Čecha od Ukrajince, až dopadne do ukrajinských kasáren. Navíc vojáci Aliance na Ukrajině pracují na školicích a velicích místech, v rozvědce nebo na raketových základnách už dávno, jen se k nim nikdo nehlásí, a Rusko tak může dělat, že neválčí s NATO přímo. Když tam NATO oficiálně vyšle vojenskou misi, bude to oficiální válka NATO s Ruskem, a to vyvolaná aktivně ze strany NATO, a dokonce proti smlouvě o NATO. Ta v článku 1 říká, cituji: "Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoliv způsobem neslučitelným s cíli OSN." Konec citátu článku 1.

Když to přeložím, smlouva o NATO nás zavazuje k jedinému: iniciovat jednání o míru, a naopak nám zakazuje harašit zbraněmi, nebo dokonce je někam posílat spolu s našimi vojáky. A pro hnutí SPD je to klíčové. Chceme mír, nechceme válku. Chceme mír a prosperitu a nechceme válku a bídu. Pozoruhodné je z tohoto pohledu, že s tím, že by taková forma podpory Ukrajiny, tedy vyslání českých vojáků na Ukrajinu, tak o tomto chtějí aktivně diskutovat všichni představitelé vládní pětikoalice, a dokonce i místopředseda hnutí ANO o tom hovořil v České televizi, který v České televizi jen zdůrazňoval důležitost koordinace tohoto vyslání českých vojáků v rámci Severoatlantické aliance. A hovořil o tom, je to cirka týden zpátky.

Připomenu, že jakoukoliv myšlenku, že by NATO mělo vstoupit na Ukrajinu, už veřejně odmítli nejen Slováci a Maďaři, ale také například italský ministr zahraničí Antonio Tajani, který rozhodně nefandí Rusku, ale Ukrajině. Řekl, že by byla chyba vstoupit na Ukrajinu, protože vstoupit do války s Ruskem znamená riskovat třetí světovou válku. Italský ministr bez ohledu na osobní názory nehodlá riskovat bezpečí italských občanů. Česká vláda, česká Fialova vládní pětikoalice se dlouhodobě chová opačně. Jenom připomenu výrok premiéra Petra Fialy z ODS, který už před dvěma lety nás tady strašil a šířil poplašnou zprávu a říkal, že Česká republika je ve válce. Není ve válce, pane premiére! Netahejte nás do války! My nechceme být ve válce! Nestrašte nás tady! Když byl premiér Fiala, bylo předsednictví České republiky v Evropské unii předloni, v druhé polovině roku, neudělal nic pro to, nic pro to, aby inicioval jakákoliv mírová jednání, přestože jsem ho tady k tomu opakovaně vyzýval, a nikdo z vás to tady nechtěl slyšet. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP