(20.50 hodin)
(pokračuje Martin Exner)

Andrej Babiš chce mírovou konferenci a jednání s Ruskem, ale nějak se zapomíná zeptat na názor Ukrajiny. To je všechno Babišova práce proti naší obranyschopnosti a proti svobodě a demokracii, za kterou Ukrajinci bojují. Obecně můžeme říci, že míru můžeme dosáhnout dvěma způsoby. Buď se agresorovi podvolíme a zaplatíme svobodou - to pravděpodobně nabízí Andrej Babiš, ostatně dokázal těžit z každého režimu - anebo odradíme agresora odhodláním a silou. To je právě to, o co se snaží pan náčelník Generálního štábu Karel Řehka. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní bych jenom měla jedno oznámení, protože se takto průběžně chodí poslanci ptát, aby to nebylo takto řešeno s každým individuálně. Je domluva předsedů klubu, že ve 21 hodin dnes končíme. Je to domluva všech předsedů poslaneckých klubů, tak jenom abyste tu informaci měli všichni.

Prosím, paní poslankyně Peštová, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem chtěla reagovat na paní Zajíčkovou, tak to budu hned po tom, pokusím se být strašně rychlá. Ale na pana poslance Exnera, prostřednictvím vás. Nebylo to kvůli Babišovi? Tak já vám tedy něco přečtu. iROZHLAS před sedmi dny: Koalice svolává kvůli Babišovi mimořádnou schůzi Sněmovny, prohloubil dno. Echo24 před osmi dny: Pětikoalice svolává kvůli Babišovu e-mailu mimořádnou schůzi Sněmovny. Seznam Zprávy před šesti dny: Koalice chce grilovat Babiše. Řešit e-mail mluví za vše, reaguje šéf ANO. A tak dále, to nebudu říkat. Aktuálně.cz: Babiš používá marketing strachu, zní z koalice. Zase svoláváme schůzi.

Co mi tady říkáte, že to není kvůli tomu! Prostě říkám, vy jste pouze vyprahlí, nemáte téma, tak teď jste to museli obohatit o další. To je jedno.

V každém případě bych chtěla zareagovala na paní poslankyni Zajíčkovou, prostřednictvím paní předsedající, byť není v sále, ale udělám to tak, jak se má. Vážím si toho, že zareagovala na pana Novotného, ale nevážím si ODS, která se k tomu nepostavila čelem. Protože pan Novotný jasně říká: mám ochranu ministra vnitra, mám ochranu ODS, v životě se mi nic nestane, vyhrožuje. Přečtěte si jeho tweety, je to šílený, opravdu šílený. Neudělali jste vůbec nic! Vůbec nic! Nechali jste ho tam, kde je. Prostě ať si tam na tom svém písečku hraje.

Co se týče pana Vondry, slyšeli jste to všichni. Všichni jste slyšeli, že normálně nazval pana Jandejska kolaborantem na základě nějakého pamfletu. Všechna média to vymlčela! Proč jsme nesvolali mimořádnou schůzi kvůli tomu? Jak si tohle někdo může dovolit! Jak si to někdo může dovolit? Jestli to bylo pravé, tak jak se k tomu dostal? Jak se mohl dostat k těmto dokumentům, které vlastně putovaly na velvyslanectví Ruska? To znamená, že to měly jaké složky? On tam asi neměl být, ne? (Předsedající: Vypršel váš čas, paní poslankyně.) A jestliže ne, jestliže to nebylo pravé, tak měl mlčet.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová, následuje paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Paní místopředsedkyně bude moci na mě reagovat, protože já reaguji na ni.

Ještě si dovolím na kolegu Letochu, vaším prostřednictvím. Kdyby pan Letocha poslouchal, tak jsem hovořila o tom, co říká paní Richterová, smála jsem se tomu, že politický handl provádějí Piráti se STANem a koalicí ve věci Dozimetr a šifrovaných telefonů pana ministra vnitra.

K tomu, co říkala paní místopředsedkyně Richterova, vaším prostřednictvím, si dovolím citovat z jedné vědecké práce: "Ačkoliv si Rusko velice dobře uvědomuje své postavení na trhu s energetickými surovinami a otevřeně deklaruje, že právě rozvoj energetického sektoru pomůže Ruské federaci navrátit lesk velmocenského postavení, analýza odhaluje, že samotné energetické dodávky nejsou skutečným politickým nástrojem Ruské federace." Proč to cituji? Je to z vědecké práce pana Jana Lipavského. Vy jste říkala, že jsme měli dopředu vědět, že přece s tím plynem bude takhle ta Ruská federace handlovat. Takže napřed pan budoucí ministr - v té době netušil, že je (bude) ministr - napsal tyto závěry ve své bakalářské práci, tedy jediné vědecké práci, kterou napsal. A vidíte, co vyzkoumal. A to je náš ministr vnitra (zahraničních věcí)!

Mimochodem, ráda bych s ním občas diskutovala, kdyby tady byl, protože ani moc na interpelace nechodí. Já jsem se dívala na stenoprotokoly, a opravdu, že by tady chodil a něco mluvil... To jenom někdy, to přijde, něco vyprskne, ale to radši mluví do televize místo toho, aby tady mluvil na plénu. Děkuji, dámy a pánové, za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Samozřejmě nechci opravovat, ale je to ministr zahraničních věcí.

Nyní vystoupí paní místopředsedkyně Richterová, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Takže jenom bleskově zareaguji k tomu, co bylo řečeno bezprostředně paní poslankyní Ožanovou. Samozřejmě nejsem schopna takto rychle dohledat tu citaci, v jakém kontextu je ta práce publikovaná, ale každý ji najde a zjistí, že to je práce z roku 2010, že ty věci jsou samozřejmě také psané v nějakém časovém kontextu. Já jsem mluvila o té energetice jako zbrani v kontextu let, kdy se Polsko velmi aktivně na to chystalo a kdy energetiku jako zbraň řešily i další státy.

Co se týče toho, co tady zaznívá v průběhu téhle diskuse skrze faktické poznámky. Prosím vás, pokud něco z toho, co říkám, není pravda, doložte mi to. Ale vy jste to nedoložili. Namítáte něco ve stylu, že opakujeme jednotlivé věty, ale to těžké je... Když ty věty byly na billboardu, který oblepil celé Česko, když na tom billboardu byla věta Nezavleču Česko do války, tak to je setsakra důležitá věta. To je věta, která sugeruje, že někdo jiný do té války Česko zavléct chce, pokouší se. Je to velice manipulativní věta a je velice důležitá. Ohrožuje tu soudržnost společnosti, straší lidi. A tohle je věta, kterou si zvolil Andrej Babiš ve své prezidentské kampani.

Já jsem prostě upozornila, že v únoru 2022 jsme tady všichni opravdu ve shodě odhlasovali podporu Ukrajině a těm krokům, které jsou v našem dlouhodobém národním zájmu, ale nyní víme, že o pouhý rok později Andrej Babiš v té své kampani lidi válkou strašil mnoha slovy, prostě k té podpoře nepřispíval. Vyzdvihujeme ty aspekty, které bohužel můžou být bezpečnostní riziko. A zároveň, pokud se to odteď změní, pokud odteď těmi svými slovy, které jsou mocné činy, přispěje k tomu, abychom ji podporovali (Předsedající: Vypršel váš čas.), tak to bude v zájmu Česka a já budu jedině ráda.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Hendrych, následuje pan poslanec Růžička. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já si oddělám tady ten stoleček, ať nejsem ve 168 hodinách zase jako kdysi. (Zasunuje pod řečnický pult stupínek, na kterém stála poslankyně Richterová.)

Stručně na pana poslance Letochu, vaším prostřednictvím. Pan generál Řehka jako náčelník Generálního štábu byl, připouštím, ostře kritizován naším předsedou, ale ta podstata, si myslím, by neměla zapadnout. Tam bylo několikrát řečeno nejen jím, ale i mnoha dalšími představiteli hnutí ANO, že pan Řehka měl být jako voják, jako náčelník Generálního štábu, ve svých vyjádřeních zdrženlivý, co se týká situace na frontě, případně nějakých bezpečnostních rizik, která se týkají přenesení válečného konfliktu do České republiky, a podobně. Tohle by měl řešit nadřízený politik, což je ministryně obrany, případně nějaký politický náměstek, ale on jako generál by měl být opravdu zdrženlivý. To byla podstata. A nemyslím si, že by to nějakým způsobem mělo ohrožovat důvěryhodnost Armády České republiky, protože vždycky druhým dechem naše hnutí řeklo, že armádě věříme, že armádu podporujeme. Tak to bych byl rád, aby ta interpretace prosím vás vyzněla vždycky úplně celá.

Potom ještě pro nepřítomnou - bohužel už ji tady nevidím - paní poslankyni Zajíčkovou, ale pro jistotu, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně. Vy jste se nás tady snažila školit z pojmu veřejná korespondence a soukromá korespondence. Tvrdila jste, že korespondence mezi panem Andrejem Babišem a jeho asistentem je veřejná korespondence. Tak tedy doufám, že nám ukážete svoji veřejnou korespondenci se svými asistenty, případně veřejnou korespondenci ODS. Protože je to veřejné, tak předpokládám, že do toho budou moci nahlédnout úplně všichni, kteří o to mají zájem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí ještě pan poslanec Růžička s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP