(13.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je pan poslanec Benešík a připraví se pan poslanec Letocha. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Tak co je to bezprostředně? Pokud prostě já jsem reagoval ob jednoho řečníka, kdy paní předsedkyně Schillerová mluvila, poté mluvil pan Havlíček, nestihl jsem to v té době, tak si myslím, že to je dostatečně bezprostředně. Prostě to, že on mluvil dlouho a už je to prostě déle jak hodina, tak já nemůžu za to, že měl tak dlouhý proslov. Já jsem reagoval prostě ob jednoho řečníka.

Jenom co jsem se snažil sdělit, tak že jsem chtěl jasně říct, že jsem používal fakta, že jsem nikoho neosočoval. A co se mi nelíbí, že tím, že jsem použil fakta a řekl prostě, jak ta diskuse probíhala, a vysvětlil jsem to, co jsem řekl, tak se mi nelíbí, že jsem označovaný za demagoga. Já se opravdu snažím diskutovat věcně. A prostřednictvím paní místopředsedkyně, pane kolego, já prostě budu říkat to, co chci říkat já, ne to, co chcete vy. Pokud chcete mluvit o Dozimetru, tak o něm mluvte. Já o tom na rozdíl od vás nic nevím, a to, že to prostě není komfortní, to asi všichni víme, ale prostě protože já se snažím vždycky vystupovat k tomu, k čemu mám co říct. Mám ten dojem, že to úplně není pravidlo v této Sněmovně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Hezké odpoledne. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji, paní předsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, já bych rád zareagoval na to, co tady pan kolega Lang řekl. Vy jste se totiž trošičku zasekli v 8 hodin ráno na hlavní stránce Blesku, která skutečně měla v titulce to, že pan Hlubuček označil jako toho, kdo ho seznámil s panem Redlem, pana předsedu Rakušana. Nicméně situace se od té doby trošičku vyvinula. Zjistili jsme, že v podstatě... respektive upozornili jsme Blesk na to, že ten titulek je zcela lživý. V tom podcastu, který Blesk cituje, se ani jednou nezmínilo příjmení ministra Rakušana. A kdybychom se podívali do historie, jakým způsobem pan Hlubuček v roce 2002 (?) mluvil o tom, kdo ho v podstatě skutečně seznámil s panem Redlem, tak tady se to poměrně hodně liší. Takže si prosím přečtěte aktuální situaci na Blesku, už tam není jméno pana Rakušana. Ze začátku tam byl otazník, jestli je to tedy pan Rakušan, a teď už tam ani jeho jméno nefiguruje.

Hnutí STAN se proti tomuto bude samozřejmě ohrazovat právní cestou. Už jsou podniknuty jisté kroky. Takže vás chci upozornit jenom na to, že to, co tady vytahujete, je skutečně zaseknuté z rána, kdy to bylo na Blesku jako titulek, ale je to lež. Deník Blesk si to uvědomuje a svůj titulek změnil. Takže prosím, tady toto již nepoužívejte. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Mašek, následuje pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, reaguji na kolegu Letochu. Tak jste zase Blesku domluvili. To, co odeznělo ráno, byl asi poslední pokus svobodné žurnalistiky nám něco sdělit. Pan ministr vnitra je znám tím, že umí, a poměrně důrazně, novináře oslovit. Například po události na filozofické fakultě velmi silně doporučil, aby o tom nikdo nikde nepsal, aby o tom nikdo nic netočil, že to je z piety k těm obětem. Ono se dnes ukazuje, že to je spíše vymlčení problému v Policii České republiky a jejím řízení situace před vlastním zásahem, který jsme všichni ocenili. Čili jde o to operační a taktické řízení, kde my jsme požadovali a požadujeme a budeme požadovat vznik vyšetřovací komise k této věci.

Takže pane Letocho, já vím, že vždycky bráníte pana ministra, já vás za to svým způsobem obdivuji, prostřednictvím paní předsedající. Ale těch věcí, které má formou pověstného másla na hlavě pan ministr, je celá řada. Já to mám připravené ve svém projevu, budu se mu velmi detailně věnovat. Ae tady už byla zmíněna například snaha instalovat přítele pana Redla, pana Mlejnka, do ÚZSI, kde obelhal pan ministr dokonce vládu, o tom se veřejně mluvilo, pak se ukázalo, že není to jeho představení pana Redla vládě pravdivé, je tady řada dalších věcí, od financování STANu, to tady bylo zmíněno, tady kdyby nezemřel Věslav Michalik, budiž mu země lehká, tak by to policie došetřila. A možná byste jako strana nebyli ani ve Sněmovně. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Exner s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Exner: Dobré odpoledne. Já bych prostřednictvím paní předsedající chtěl reagovat právě na pana poslance Langa. Pan poslanec Lang tvrdí, že snad pan ministr nebo někdo jiný ovlivňuje vyšetřování policie v tom případu. Já bych ho prosil, aby tedy svá slova dokázal, protože tohleto tvrzení bez jakéhokoliv důkazu mi přijde naprosto nehorázné.

Moje reakce, prostřednictvím paní předsedající, na pana Maška. Pan ministr nedával žádné zákazy o něčem psát. Pan ministr vyzval, aby se nepsalo o tom pachateli, aby se mu nedělala nějaká sláva, a žádal, aby se také nepsalo jmenovitě o těch obětech, ale nikoliv o tom případu. A také nikdo ho nijak nemohl poslechnout v tom, aby se o tom případu nepsalo. Psalo se o něm dál, píše se o něm dál, takže nic takového prostě nebylo. Je to lež! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Lang, následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedkyně. Na pana kolegu Exnera prostřednictvím vás, a pana kolegu Letochu, také prostřednictvím vás, já bych to spojil.

Tak co ukáže Dozimetr, to ukáže Dozimetr. On ten Dozimetr průběžně bzučí. Samozřejmě je to otevřená kauza, v té otevřené kauze se pořád provádí nějaké došetření, výslechy a podobně, takže uvidíme, kam to směřuje.

Já jsem tady, pane kolego Exnere, prostřednictvím paní předsedající, nikdy neřekl, že pan ministr vnitra ovlivňuje přímo, nebo nějakým způsobem ovlivňuje tu kauzu. Já jsem jenom řekl, že když prostě někdo je ministr vnitra, tak přece jenom ta bezpečnostní složka jaksi k tomu z logiky věci bude prostě tak nějak přistupovat trošičku jinak. A neříkejte mi, že to tak není, prostě, jo? Já jsem sám pracoval ve sboru, takže vím, že když ten ministr vnitra to nějakým způsobem trošičku chce otočit, tak to nějakým způsobem bude směřovat, i když samozřejmě nevydá nikdo žádný takový pokyn, protože není samozřejmě sebevrah, protože kdyby se na to přišlo, tak by okamžitě skončil.

To, co tady říkal kolega Mašek, prostřednictvím vás, a to jsou ty věci, které jsou spojeny opět například s panem Mlejnkem, který opravdu měl nastoupit na to ÚZSI, on vědomě lhal, chtěl ho tam instalovat samozřejmě pan ministr vnitra Rakušan, zase na doporučení té organizované skupiny. A když si to takhle poskládáte do nějakého řetězce, tak prostě to byl opravdu, jak to říkal pan Havlíček, zase prostřednictvím vás, paní předsedající, to byl majstrštyk, to byla prostě vypracovaná hierarchie přijímání finančních peněz, ze kterého se ten STAN vytvořil, z toho se ten STAN prostě vyfinancoval, byly tam připravené toky. Když dostanete ty lidi do určitých pozic, no tak jste prakticky neprůstřelný, že jo?

Takže já nevidím na tom nic, proč bychom nemohli se na ty věci ptát, a to je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. My jsme to tady zmiňovali mnohokrát už za ty dva a půl roku, že přece bezpečnostním rizikem je to, když organizovaný zločin, organizovaná skupina, proroste do státní správy (Předsedající: Čas.) a prostě dostane se do té státní správy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka, následuje pan poslanec Letocha. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Tak to je skvělé, že po mně jde pan poslanec Letocha, protože já budu mluvit přímo k němu. Takže Blesk samozřejmě tady toto změnil. My si pamatujeme, jak hnutí STAN dokáže zamávat s novináři. Pamatujeme si, že jeden člen právě hnutí STAN, pan exministr školství Gazdík, jak telefonoval panu šéfredaktorovi Kubíkovi ze Seznam Zprávy a řekl mu: Co blbnete, vždyť jsme přece na jedné lodi? Jak to, že píšete o té kauze Dozimetr, o mně, o šifrovaném telefonu, jak je to možné? A pan Kubík nato vydal samozřejmě krásný komentář a článek, jak chtěl na něj pan Gazdík zakleknout podobně, jak jste to pravděpodobně teď udělali s deníkem Blesk. Takže vy jste skutečně podle názvu té mimořádné schůze bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku. Nejen hnutí STAN, ale vypadá to, že celá vládní koalice.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Teď vystoupí pan poslanec Letocha a následuje paní poslankyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já bych rád reagoval, vaším prostřednictvím, na pana poslance Maška, a vaším prostřednictvím, na pana poslance Juchelku. V podstatě se jedná o totéž. Padlo tady, že jsme Blesku domluvili. Já nevím, jestli jste si poslechli ten podcast celý. Každopádně v tom podcastu nebylo skutečně ani jednou jméno našeho předsedy a ministra vnitra Rakušana. Takže je logické, že pokud se editor nemá kde opřít o pravdu, že skutečně musí uznat, že ten titulek byl lživý a že v podstatě je třeba to opravit. A to se stalo. Takže tady to není o tom, že by byl nějaký nátlak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP