(15.00 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Já se velmi omlouvám, ale skutečně si myslím, že pokud tedy tady mluvíme o hrozbách, pojďme si je tedy pojmenovat, pojďme prostě vyzvat vládu Petra Fialy, aby se skutečnými hrozbami zabývala, aby to nenechala takzvaně vyhnít, protože tyto precedenty do budoucna můžou znamenat obrovské hospodářské škody. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Přeji hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Síkela. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, paní předsedající. Dobré odpoledne, dámy a pánové. Omlouvám se, že jsem se nedostavil na mimořádnou schůzi již včera, ale zastupoval jsem společně s ministry z celého světa Českou republiku na berlínských energetických dnech a zároveň jsem tak trochu čekal, až ty cedule v lavicích ANO nahradí skuteční poslanci.

Milé poslankyně a poslanci hnutí ANO, snažil jsem se jak včera, tak i předtím a i dnes, pokud mi to čas umožňoval, pochopit a nastudovat si, jak reagujete na záměr uspořádat tu včerejší a dnešní schůzi. A když jsem četl, jak se za svého předsedu, nebo majitele, já vlastně nevím, jak to máte, bijete, vymlouváte se za něj a svádíte jeho praktiky na ostatní, vzpomněl jsem si na jednu pohádku. Pamatujete si na Geppetta? V tuto chvíli nepřítomný literární analfabet pravděpodobně ne, ale Geppetto byl takový truhlář, který vyrobil Pinocchia a další loutky. A ano, právě pan Andrej Babiš je takový Geppetto. Truhlář, který vyrábí loutky, jejichž jediným smyslem existence je lhaní. Jinak si opravdu nedovedu představit jiný důvod, proč by dospělý svéprávný člověk bránil do roztrhání těla morální kvality někoho, jako je právě pan poslanec Andrej Babiš.

Má děti? Jazyky? Udělejte mi teze, podklady na toho zm-hvězdička-da. Napište mi příběh Izrael. To v neděli 10. března přikázal pan poslanec Andrej Babiš svým podřízeným. Pan poslanec Babiš se ale ukliknul. E-mail poslal někomu jinému, než zamýšlel, a znovu nám všem připomněl, jaké jsou jeho praktiky. Z povahy tohoto e-mailu není nijak těžké odhadnout, kde se tomu naučil.

Víte, co je to kompromat? Někteří z vás si to možná budou pamatovat. Jde o strategii, které dala jméno ruská tajná služba ve třicátých letech minulého století, jejímž základem je získávat, nebo ještě raději vytvářet poškozující informace o nepohodlných, ať už politických, nebo byznysových, soupeřích, ale také o spojencích pro případ, že by se v nějaké chvíli ti spojenci začali chovat jinak a přestali by být spojenci, nebo by se prostě přestali hodit. V českém prostředí se tato taktika využívala v podání StB. Dnes bychom tomu řekli třeba estébácký marketing. A právě v tom je pan poslanec Andrej Babiš výborný. Nepřekvapivě v tom vyniká.

Právě proto, milé poslankyně a poslanci hnutí ANO, by ten uniklý e-mail pana poslance Babiše pro vás v první řadě neměl být povelem k obraně vašeho šéfa, ale měl by vám především sloužit jako velké varování. Dnes jste sice součástí Babišova estébáckého marketingu, ale nikdy nevíte, kdy se situace otočí a vy se stanete jeho terčem, tak jako se to stalo vašim předchůdcům. A pojďme si ty osudy některých z vašich bývalých kolegů připomenout. A dopředu říkám, nechci se zastávat a nebudu se zastávat ani jednoho z nich. Ten následující přehled je určen spíše pro ilustraci Babišových metod a toho, jak končí ten, kdo se mu znelíbí.

Tak začněme třeba bývalou ministryní pro místní rozvoj a následně ministryní obrany za hnutí ANO Karlou Šlechtovou. Ministerské posty zastávala skoro čtyři roky, ale pak se panu Babišovi a jeho věrným znelíbila. Brzy nato zveřejnily Lidové noviny, a to je opravdu plátek, který je Andreji Babišovi jinak mimořádně oddaný, velké odhalení, že Šlechtová jako ministryně při zahraničních cestách využívá VIP salonky na letištích. Následovalo pokárání ze strany předsedy za plýtvání a postupný konec paní Šlechtové v politice.

Ještě hlasitější byl odchod bývalého europoslance Pavla Teličky a jeho spolupracovníků, které pan Babiš označil za zrádce. Ti se s hnutím rozloučili poté, co vyšly najevo Babišovy nahrávky, kde plánuje vydávání kompromitujících materiálů ve svých nejvlivnějších novinách, tedy v MF DNES. Mimochodem, pan Babiš na nahrávkách říká, že bývalého prezidenta Václava Havla dosadila na Hrad StB, a vypráví také historku jedné z úplně prvních místopředsedkyň hnutí, kterou podle něj trénovala rozvědka komunistického režimu, aby se stala nejlepší špionkou na světě.

Kdo další se během krátké doby proměnil z tváře Babišova estébáckého marketingu v jeho terč? Tak třeba dnes už zapomenutý exministr dopravy Vladimír Kremlík. Také jeho z funkce vyprovodily kauzy vyprodukované v Babišových novinách MF DNES, které pomohli připravit Babišovi lidé.

Přímo v připravených složkách proti svým osobám promluvili i další Babišovi bývalí spolupracovníci. Milana Hniličku si Babiš vybral do čela Národní sportovní agentury, aby si na něj o pár měsíců později nechal předložit složku a posléze ho vyhodil.

Také bývalý místopředseda hnutí ANO Ivo Vondrák popsal, že si na něj Babiš vedl složku s informacemi popisujícími to, v čem a jak se měl proti hnutí ANO provinit. Dostal ji prý ve chvíli, kdy ho jeho tehdejší kolegové z hnutí vylučovali.

Ano, právě takový je svět vašeho předsedy. O tom sní, když náhodou spí. Ten pravý soupis jeho snů totiž nesepsali jeho marketingoví poradci do předvolební knihy. Jeho skutečné sny nalezneme ve fantasmagorických, napůl pravdivých, napůl vybájených složkách, které si vede pravděpodobně na všechny z nás, a kdykoliv se mu znelíbíme, tak je použije. A proto si můžeme být téměř jistí, že pan poslanec Babiš vede také složku třeba na téma kšeftů s kmenovými buňkami svého prvního místopředsedy, která je pravděpodobně mnohem podrobnější než to, co se dostalo na veřejnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP