(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A ostatní, kde chcete vzít důchodcům - a vy je nemáte rádi, vždyť historicky ODS: 2010 jste dali nulu, 2014 jsme zdědili (nesrozumitelné) korun. První, co bylo, jste jim vzali, směšnou slevu na jízdné, 1,8 miliardy. Všechno zdražilo, všechno, kvůli vám, a tohle je pravdivý billboard - já jsem ho nevyráběl. Takže to jsou ty důchody, a to bylo vlastně první, co pan premiér tady tvrdí, protože on je samozřejmě pánbůh, takže on by se na takové jednání vlastně - on by se nesnížil, aby šel jednat s naším stínovým premiérem nebo stínovou ministryní financí, tak vlastně tady v tom rozhovoru tvrdí, že jsme změnili názor. Žádný názor jsme nezměnili. Pan premiér tady říká paní na CNN: "Moje vláda nejvíc zvýšila na základě valorizací důchody." To není pravda, pane premiére, zase lžete, vy jste důchodcům vzal ty peníze, tu valorizaci. My jsme vám x-krát tady říkali, proč církve mají inflační doložku 8 miliard, proč jste s nimi nejednali a vzali jste to důchodcům? Samozřejmě, tady útočí na hnutí ANO, že mohlo udělat důchodovou reformu. No, předsedkyní důchodové komise byla kandidátka na všechno paní Nerudová, tu si tam dosadila ČSSD, paní Maláčová, náš partner, a byli tam zastoupeni všichni. A byl tam návrh, jak řešit důchody. Někteří říkají, že to bylo nanic, někteří říkají, že to byl dobrý základ - každý, jak mu to vyhovuje. Ale co tam chybělo? No, ten příjem, ty peníze. A jaké bylo řešení? Navýšit daně. My jsme zásadně proti navyšování daní, proto to tehdy nedopadlo.

Teď jsme vám poradili, tak já už nevím, co byste od nás ještě v tomhle směru čekali. Takže pan premiér tady tvrdí - zkrátka klasika: druhý pilíř - nepravda. Nemá to nic společného s návrhem Karla Havlíčka. A my jsme samozřejmě a byli jsme menšinová vláda, tak jsme to připravovali, ale zkrátka to nedopadlo, protože jsme neměli stoosmičku. Vy máte stoosmičku, můžete všechno válcovat. To je zajímavé, že manželství pro všechny, které máte v programech, jste neválcovali. Kdyby nebylo hnutí ANO, tak ani ta práva nemají, když už jsme u toho.

Pan premiér potom mluví o Slovensku. Ten příběh - a pokračování slovenských voleb - je neuvěřitelný. Proč stále útočíte na Slovensko? Vždyť to dopadlo skvěle! Dopadlo to jako u nás, provládní kandidát na prezidenta se stal prezidentem, jako u nás! Pan Pavel byl kandidát pětikoalice a vyhrál, takže vaše vláda má svého prezidenta, který měl šanci pomoci důchodcům, a neudělal to. Ano, je to váš prezident a teď asi pomáhá - nevím, Jurečkovi, nevím co, tiskovka, potom je z toho totální chaos. Takže pan premiér - tady byly velké debaty o slovenských volbách. Ano, já jsem šel podpořit Pellegriniho, protože jsem dva roky s ním byl a spolu jsme bojovali za zájmy České a Slovenské republiky. Vy jste to, pane premiére, udělal nepřímo. Vy jste řekl, že vlastně ty konzultace jsou naprosto nadstandardní věc. No nejsou! My jsme měli několik společných vlád se slovenskou vládou - několik! - a právě vzájemně jsme řešili problémy. Pan premiér potom říká, že pan Fico se při své první návštěvě České republiky sešel s vedením opozičního hnutí ANO, že to není to úplně standardní krok. Já nevím, co na tom je nestandardního, když já jako bývalý premiér nebo bývalý ministr se setkávám s politiky, kteří jsou. A mimochodem, premiér Fico byl partner ČSSD, on chodil na sjezdy ČSSD, on měl partnerství s premiérem za ČSSD Sobotkou. Takže to bylo velké téma a samozřejmě teď je úplně neuvěřitelné ta vyjádření, která jsme viděli.

Pospíšil, Dozimetr. Viděli jste ta videa, jak tam šňupají kokain? Jak tam ten Rédl vlastně rozhoduje? Viděli jste to? A tam byl ten Fremr? Vždyť to byl jeho poradce. Takže Pospíšil je stejně namočený v Dozimetru - z TOP 09 - jako STAN. Ale on chodí stále do televize, stále nám dává ty svoje moudra. Tady říká, že vlastně ti Slováci, to je úplná katastrofa. Tak aby toho nebylo málo, tady byl komentář nového šéfredaktora Práva, Petr Šabata, který bohužel ničí celoživotní dílo bývalého majitele a zakladatele a člověka, který to vybudoval, pana Porybného, a normálně napíše komentář, že "Pellegrini strašil válkou a podobně jako Andrej Babiš prohlásil, že kdyby Rusko napadlo člena NATO, že bychom neposlali vojáky" - což je sprostá lež, sprostá lež! Ten aktivistický moderátor z České televize si vymyslel, že bude třetí světová válka, a pokud my mluvíme stále o tom, že vy jste stále militantní, tak na to je x důkazů. Takže nikdy takového něco nebylo. My jsme si plnili závazky, my jsme navyšovali závazky rozpočtu, obrany. Takže tady vychází jeden článek a chudák Pellegrini to dostává. (Průběžně listuje články.) A Pospíšil, který samozřejmě kdysi byl v ODS, produkt plzeňských kmotrů, potom dosadil za nejvyššího státního zástupce toho, který mě nechal stíhat účelově, vymyšleně, říká, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm Putina v EU a následuje tak cestu Maďarska.

To je neuvěřitelné, média se úplně pomátla. Nastává exodus, neskutečné. Tady další médium. Přímo seděli v nějakém studiu tady a všichni čekali samozřejmě, že vyhraje ten správný kandidát, takže pětikoalice měla svého kandidáta, ovlivňovali to těmi konzultacemi, a přijali tady pana Šimečku. Ale to je v pořádku, to je v pořádku.

Ale pokračovat ve zhoršování vztahů se Slovenskem, kde množství českých firem má své investice, největší české firmy tam mají investice přes plyn, telekomunikace a další média a jsme jedni z největších partnerů, to je skutečně neuvěřitelné. Neuvěřitelné! To je, co se tady stalo. Nechápu, proč se v tom pokračuje a jaký to má vliv, že prezidentem Slovenské republiky se stal Pellegrini, na nás. Žádný vliv to nemá. Kdyby byl Korčok, tak sem chodí za pražskou kavárnou, jako chodila Čaputová. Pellegrini je slušný člověk a myslím si, že je záruka, že se bude snažit napravit ty vztahy, protože pan premiér si vymyslel, že konzultace nejdou - ale dobrý. Tak to je za námi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP