(15.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Mě by proto zajímalo, vážené kolegyně, vážení kolegové, zejména z vládních lavic, a obracím se nyní na Piráty nebo na křesťanské demokraty, kterým by tento trumf bankovního sektoru nad státem nemusel připadat v pořádku, zda jste s těmito výsledky svého ministra financí spokojeni, a zejména jakou odpovědnost z tohoto selhání hodláte vyvodit a jaké nápravné opatření necháte ministra financí z ODS přijmout? Reálně totiž hrozí, že škody z minulého roku si letos zopakujeme, a já se domnívám, že Poslanecká sněmovna má právo vědět, kdo za toto historické daňové fiasko nese zodpovědnost.

Žádám proto o zařazení mimořádného bodu s názvem Vyvození zodpovědnosti za fiasko u windfall tax u bank. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já z toho tady píšu Vyvození zodpovědnosti za fiasko windfall tax u bank a budete to chtít prosím jako první bod dnes?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, za připomenutí, ano, jako první bod dnešního jednacího dne. Kdyby se to nepodařilo, tak jako první bod jednacího dne v pátek tohoto týdne. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Okamura. Máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl jménem hnutí SPD navrhnout několik mimořádných bodů.

Jako bod číslo 1 bod Pořád se drží drahé ceny v České republice. Za poslední dva roky vzrostly průměrné ceny zboží v České republice v průměru o 28,5 %, což je téměř nejvíce v Evropě. Ceny potravin za tuto dobu stouply o 31 % a jsou opět jedny z nejvyšších v rámci celé Evropy.

A já bych se chtěl, a opakovaně se tady na to ptám zástupců Fialovy vlády, jak to chtějí řešit? Jaké nabízí řešení, protože žádné řešení od pana premiéra neslyšíme! Já jsem ho poslouchal, protože jsem ho musel poslouchat ve čtvrtek večer v CNN Prima, protože jsem měl za úkol hned jít do pořadu po něm a měli jsme komentovat jeho vystoupení, to, co říká, takže jsem tam šel, takže jsem to musel poslouchat a udělat si nějaké poznámky, ale o tom ještě budu hovořit. A pan premiér skutečně nenabízí žádné řešení. Jeho vláda nenabízí žádné řešení drahých cen a ještě více zdražilo oblečení a obuv, kde jsou ceny na 112 % vůči průměru států EU. Nadprůměrná je rovněž naše cenová hladina u mobilních komunikačních služeb, kde je Česká republika na 116 % průměru zemí EU. Tyto závěry vyplývají z nedávno zveřejněné analýzy České spořitelny - Jak doháníme Západ se jmenuje v uvozovkách ta analýza. Tato analýza dále uvádí, že zatímco většina ostatních evropských států vysokou hladinu inflace z roku 2022 loni relativně rychle snížila, v České republice se takzvaný harmonizovaný index spotřebitelských cen zastavil na 12 %, což je druhý nejhorší výsledek v zemích EU, přičemž oproti indexu za rok 2015 stouply spotřebitelské ceny v České republice do roku 2023 o 48 %. Celkový růst spotřebitelských cen byl v České republice za toto období čtvrtý nejvyšší v Evropské unii. Nejvíce se za tuto dobu zvýšily ceny v oblasti stravování a ubytování, a to o 73 % oproti roku 2015. V oblasti cen bydlení, vody a energií jde o nárůst o 72 %, to je třetí nejvyšší růst v rámci EU, a u oblečení, obuvi, sportovního vybavení, kin, divadel a koncertů byl v České republice cenový nárůst u těchto položek od roku 2015 do konce loňska vůbec nejvyšší v celé Evropské unii.

Růst cen zboží a služeb v České republice nebývale akceleroval právě v posledních dvou letech, což je tedy jednoznačně vina a odpovědnost vlády Petra Fialy, která nejenže proti inflaci nikterak nebojuje, ale naopak i svými kroky ještě podněcuje. Jde mimo jiné o výrazné zvýšení DPH a spotřebních daní prostřednictvím takzvaného konsolidačního balíčku a o stále se zvyšující deficit státního rozpočtu a státního dluhu způsobený nesmyslným zvyšováním zbytných výdajů ze strany současné vlády, ať už jde o předražené a nesmyslné zbrojní nákupy v zahraničí, masivní finanční podporu Ukrajiny či vysoké finanční odvody do EU. Státní dluh na konci roku 2023 činil za Fialovy vlády 3,1 bilionu korun a výdaje na jeho obsluhu vzrostly od roku 2019 téměř o 30 miliard na loňských 68,3 miliardy korun.

Hnutí SPD jasně říká návrhy: Je nutné okamžitě začít snižovat tento astronomický státní dluh a směřovat k vyrovnané bilanci veřejných financí. Bez těchto kroků bude zdražování snižující životní úroveň českých občanů a znehodnocující jejich úspory i nadále pokračovat.

Premiér Petr Fiala tady tvrdí nějaké nesmysly, ale realita je taková, že státní rozpočet vykázal ke konci března deficit 105 miliard korun. Schodek se tak oproti únoru prohloubil o 2,5 miliardy korun. V tiskové zprávě to v úterý oznámilo Ministerstvo financí. Zadlužování roste. Loni skončil státní rozpočet ve schodku 288,5 miliardy korun. Vysoké deficity státního rozpočtu vedou k prohlubujícímu se zadlužování země. Dluh státu loni meziročně vzrostl o 216 miliard a na konci roku činil 3,1 bilionu korun. Výdaje na jeho obsluhu vzrostly od roku 2019 téměř o 29 miliard na loňských 68,3 miliardy korun. Letos se mají výdaje na dluhovou službu opět zvýšit, a to na 95 miliard korun.

A samozřejmě to, co nám tady tvrdí Fialova vláda, jsou úplné nesmysly. Lžou sami sobě i občanům, protože analytik České spořitelny a člen výboru pro rozpočtové prognózy v této souvislosti řekl - jmenuje se Michal Skořepa - že březnová čísla přinesla oproti prvním dvěma měsícům co? Cituji: "Celkově však zatím letošní rozpočtová čísla žádný velký optimismus nevzbuzují." Samozřejmě jsou tady i další ekonomové, například hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek. Říká, že přestože tady máme pozitivní efekt, zjednodušeně řečeno, cituju: "Skoro 17 miliard ušetřil stát na energetických dotacích, ještě vyinkasoval 13 miliard na zmíněné dani, to je ten windfall tax, takže tu máme pozitivní efekt ve výši 30 miliard bez jakékoliv námahy, a přesto rozpočet končí první kvartál se schodkem 105 miliard." Takže samozřejmě odborníci to kritizují a hovoří jasně. V této souvislosti samozřejmě i občané to vidí, protože Fialově vládě, a je to teď nejnovější průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd, Fialově vládě nedůvěřuje 78 % lidí a s politickou situací je nespokojeno 65 % občanů. Plně Fialově vládě věří pouze 2 % občanů, což je samozřejmě na okamžitou demisi.

Jinak se týče inflace, kterou tady Fialova vláda akceleruje dva roky, dopady vysoké inflace pociťuje 85 % Čechů. Je to průzkum agentury Ipsos a v tom průzkumu dále je jasně řečeno, že na 44 % občanů dopadl negativně vládní zdražovací balíček a na potravinách musí šetřit 57,4 % lidí, to znamená většina. Takže to, jak vy tady občanům mažete med kolem úst, se samozřejmě nezakládá na pravdě a občané to vidí.

Jinak další průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění: "Sociální politiku Fialovy vlády hodnotí špatně 57 % Čechů." Takže je to zcela zřejmé. Mám tady i další, údaje bankovního a nebankovního registru klientských informací, které ČTK poskytla společnost CRIF - Czech Credit Bureau: "Zadlužení českých občanů a výše nesplácených dluhů roste." Je to samozřejmě kvůli Fialově vládě. Zadlužení obyvatel Česka v roce 2023 meziročně vzrostlo o 5,1 % na 3,31 bilionu korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP