(16.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ale co je nejvíce smutné a k čemu nemáme odpovědi, je to, co jsme se dozvěděli před několika týdny, a to je, že by do České pošty měl přijít investor. Jasně se v rámci transformace řeklo, že zůstane Česká pošta, státní podnik, a vytvoří se takzvaná Balíkovna, komerční část, akciová společnost. Když jsme se ptali, protože nejdříve pan ministr vnitra říkal, že transformace České pošty bude stát 8 miliard, pak říkal 4 miliardy, pak 3 miliardy, a ptali jsme se, kde má finanční prostředky schválené v rozpočtu na rok 2024, po mnoha otázkách jsme se dozvěděli, že tyto finanční prostředky v rozpočtu nemá. V tuto chvíli se dozvídáme, že do Balíkovny, akciové společnosti, by měl přijít investor. Zároveň, když jsem hovořila s médii, tak mi říkali, že tento investor by měl právě do této Balíkovny přinést 3 miliardy korun a že by to mohlo pomoci v rámci problémů České pošty. Já si především myslím, že pokud k takovému kroku mělo dojít, že by to mělo probíhat v souladu s právními předpisy, a myslím si, že bychom měli mít jasné a konkrétní informace, které by nám řekly, jak tato privatizace bude probíhat, a především proto, že teď je nám jasné, proč neměl ministr vnitra schválené finanční prostředky na transformaci České pošty. Myslím si, že pan ministr jasně věděl, že tento krok nastane, přesto celou dobu o tom mlčel a o tomto kroku nikomu neřekl.

My pořád do současné chvíle nevíme, co bude obnášet transformace České pošty. Nevíme, kolik bude stát finančních prostředků. Jediné, co víme, že prakticky služba pro občany a ty jednotlivé věci, posílání dopisů a tak dále, zůstane pod státním podnikem, mohli bychom to nazvat to nevýdělečné, a to výdělečné se přesune do Balíkovny do akciové společnosti, tam přijde investor a budeme Českou poštu zčásti privatizovat. Já z tohoto místa znovu vyzývám pana Víta Rakušana, ministra vnitra, který je zodpovědný za chod České pošty, aby se konečně k privatizaci České pošty a k transformaci České pošty jasně vyjádřil a zodpověděl nám všechny otázky. Myslím si, že by si to zasloužili všichni i zaměstnanci České pošty a všichni občané. Znovu říkám, pan ministr vnitra říkal, že se nesníží kvalita a dostupnost poštovních služeb. Zeptejte se občanů, jestli se snížila kvalita a dostupnost poštovních služeb. Nejenom že už se dnes nedoručuje každý den a doručuje se jednou za tři dny, tak se teď dozvídáme, že některé České pošty budou otevřeny jenom v některých dnech v týdnu. Tak jestli toto je zlepšení kvality a dostupnost poštovních služeb, tak pro mě to určitě tedy zvýšení kvality není.

Takže doufám, že bod Česká pošta a její privatizace ministrem vnitra Vítem Rakušanem bude zařazen ve středu jako druhý bod po migračním paktu, aby to měl pan ministr vnitra všechno v jednom balíčku a mohl nám na všechny tyto věci odpovědět.

A pane místopředsedo, poslední, o co bych chtěla požádat. Já jsem s mojí kolegyní Renatou Oulehlovou, poslankyní z Karlovarského kraje - mnohokrát se tady hovoří o nejenom tomto kraji, že tento kraj potřebuje pomoci, když se podíváme na sněmovní tisky, tak dneska sněmovní tisky už jsou někde kolem... sněmovní tisk kolem 700, a je tady návrh Zastupitelstva Karlovarského kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon o soudech, soudcích a přísedících. Tento návrh zákona, protože Karlovarský kraj nemá krajský soud, a je tady návrh, že by mohl sedět nebo mohl by být zřízen tento soud v Chebu, kde je v tuto chvíli okresní soud a jsou tam prostory právě pro krajský soud. Zaregistrovala jsem zároveň, že senátoři za hnutí STAN měli někdy v minulém nebo předminulém týdnu podvýbor, kde právě apelovali na to, aby tento zákon byl konečně v Poslanecké sněmovně projednán, takže dneska očekávám, že právě hnutí STAN určitě předřazení tohoto sněmovního tisku a návrhu Zastupitelstva Karlovarského kraje podpoří. Chtěla bych požádat, aby tento bod byl zařazen na pátek 12. 4. jako první bod, popřípadě na úterý 16. 4., také jako první bod.

To je z mé strany všechno. Doufám, že jste si to, pane místopředsedo, všechno poznamenal... (Předsedající: Poprosím ještě o přesný název toho posledního.) Popřípadě to tady mám písemně a přinesu vám to, až bude mluvit další řečník. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím dalšího a to je paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já mám dva body, tudíž ty dvě přihlášky vlastně slučuji, které jsem tam dala, do jedné.

A teď k těm odůvodněním. První bod bych nazvala Neadekvátní chování některých členů ODS. Já jsem se zde snažila 5. 3. 2024 zařadit bod, který byl v návaznosti na vystoupení pana europoslance Vondry, bylo to na televizi Prima, kdy pan europoslanec Vondra vystoupil v nedělní Partii u paní Tománkové, vytáhl papír, o kterém potom sám prohlásil, že ani neví tedy, jestli je pravý, v každém případě prohlásil, že rusky neumí, ale to, co je tam napsáno, tak z toho jednoznačně vyplývá, že pan Jandejsek je kolaborant. Jelikož jste mi tento bod nezařadili toho 5. 3., tak jsem samozřejmě využila své další dostupné možnosti, kterou mám, to znamená písemnou interpelaci, kterou jsem adresovala na předsedu ODS a současně premiéra naší republiky, kdy jsem se dotazovala a chtěla jsem adekvátní odpověď, to znamená, kdo pravost tohoto dokumentu ověřoval, zda bylo nebo nebylo ověřeno, jakým způsobem se ODS k tomu postaví, jestli z toho vyvodí nějakou odpovědnost. Na toto mi pan premiér odepsal krásně, řekla bych asi ve dvou větách: "Vážená paní poslankyně, reaguji na vaši písemnou interpelaci ve věci Dezinformace europoslance Vondry. Dle § 110 odst. 1 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny má každý poslanec právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech jejich působnosti. S odkazem na citovanou zákonnou úpravu konstatuji, že v rámci interpelace se nemohu k výrokům poslance Evropského parlamentu vyjádřit. S pozdravem profesor Fiala, podepsán vlastnoručně."

V každém případě já znám jednací řád a vím samozřejmě, že to nebyl přímo dotaz na vaše portfolio působnosti. V každém případě jsem vycházela z toho, že vy jste předsedou ODS. Pan europoslanec Vondra je lídrem kandidátky SPOLU, to znamená, že si ho dáváte jako číslo 1, to znamená toho svého koně dáváte jako jedničku. Nebudu tady komentovat vaší kandidátku, to sem myslím ani nepřísluší, ale v každém případě je i místopředsedou ODS, takže jsem si myslela, že mi na takhle jednoduché otázky, které vám pokládám, jste schopen odpovědět víc než to, co jste mi napsal. V každém případě ano, budu pokračovat dál v písemných interpelacích. Bohužel ve čtvrtek, kdy k tomu mělo dojít a měli jsme si zde dát ten ring volný, bohužel k tomu nedojde, protože opět máme mimořádnou schůzi, tudíž nemáme ani písemné, ani ústní interpelace. Proto tento bod sem zařazuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP