(16.40 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Moc dobře víte, že já třeba interpelace používám k tomu, abychom se skutečně něco nového dozvěděli, nikoliv abych ministry nachytal na nějaké neznalosti. Víte, že díky interpelacím se třeba probudil ten milostivý podzim, který teď bude v Senátu, který by jinak zapadl. Kdybych se nezeptal, tak se tady někde potuloval po Sněmovně ten návrh, stejně tak jako třeba interpelace na ministra školství kolem toho, kolik zaměstnanců Ministerstva školství má na starosti problematiku českých studentů v zahraničí. Takže ony ty interpelace, když i vy to budete pojímat pozitivně, mohou vést k něčemu pozitivnímu, že se něco rozhýbe, něco, co je zapomenuté, že se něco, co je pod povrchem, dostane ven, že se pomůže nějakou dobrou věc posunout dopředu, protože ty interpelace nejsou - tak si tudíž dovoluji ještě jednou navrhnout ten bod, ale aby se to takhle nejmenovalo - Otázky poslanců, odpovědi ministrů, na 14. hodinu ve čtvrtek.

Druhý bod bych nazval Informace vlády o našich vztazích se Slovenskem. Reaguji tak na ochlazení těchto vztahů na základě výroků vládních politiků, které se opakují, kde na jedné straně říkáte, že máme nadstandardní vztahy se Slovenskem, ale zároveň v každém svém příspěvku mentorujete a moralizujete, jak Slováci špatně volí, budou volit, volili - nejprve to bylo v parlamentních volbách, teď v prezidentských. Aby to tamhle kolegu Havránka nenudilo, tak tady přečtu třeba příklad, máme jich víc. Jiří Pospíšil: "Volby bohužel potvrdily, že Slovensko se postupně stává dalším trojským koněm Putina v Evropské unii a následuje tak cestu Maďarska. Je mi moc líto těch Slováků, kteří dnes chtěli jít jinou cestou, cestou demokracie a svobody." Jinými slovy vlastně tím říkáte, že když vyhraje někdo, kdo vám není po chuti, tak se vydává cestou nedemokracie a nesvobody. Přitom jsem měl tedy celou dobu pocit, že uznáváte, že nějak dopadnou volby, vládne většina - to nám tady říkáte furt, že vládne většina, vy máte stoosmičku - tak to respektujte, že to je i někde jinde. Tady by se dalo říct, že v České republice - já jsem tady rozjel ten Dvojí metr na to, jak vy se díváte na ty věci, když se vám to hodí - tak tady by mohla být i verze Dvojí meter, že bychom to mohli dát i na Slovensko. Protože to, že vy tady paušálně nálepkujete opozici, to jsme si zvykli, ale vy jste teď začali paušálně nálepkovat i naše sousedy mimo hranici České republiky. Když se podívám dál, Martin Exner, poslanec: "Vyhrál Pellegrini, smutné. Putin získal spojence a my ho ztratili, v Moskvě bouchly špunty." To zde vlastně říká, že náš nejbližší partner, bratrská země, jak říkáte, tak vlastně ji získal Putin. Tohleto říkáte o našich sousedech, kteří prostě jenom měli nejdřív parlamentní a pak prezidentské volby. Za mě je tohleto nepřijatelné, tyhlety komentáře. Nemusí se mi ten výsledek voleb líbit, ale vždycky respektuji výsledky voleb, stejně tak jako třeba rozhodnutí soudu, respektuji výsledky svobodných demokratických voleb, ne jenom když vyhraje váš favorit. Za mě si troufám říct, že to je aktuální téma. Mě by opravdu zajímalo, jaké jsou aktuální vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem po těchto všech výrocích, protože to jsou ty věci, které jsou spontánní reakce, to nejsou ty floskule, které potom zaznívají někde na jiném fóru.

Takže to jsou dva body. Tohleto bych zařadil, tedy ten bod s názvem Informace vlády - všimněte si, že tam nemám žádnou nálepku, nemám tam žádné hodnocení, žádný soud, ale zajímá mě prostě Informace vlády o aktuálních vztazích mezi Českou republikou a Slovenskem, neutrálněji to nazvat opravdu neumím. Jinak těch výroků je tady víc. Zařadil bych to jako první bod na zítřejší jednání. Nevím, jestli jsou tam pevně zařazené, pane místopředsedo, tak po pevně zařazených. Pokud ne, tak jako první bod středečního jednání.

Poslední poznámka, protože ono to vlastně trochu souvisí. Kolegyně Berenika Peštová už se přihlásit nemůže v reakci na paní ministryni. Já jsem pochopil moji kolegyni, že ona neříkala, že vy jste držela tu fotku. (Ministryně Černochová vznáší námitku.) Tak to já si musím poslechnout stenozáznam, to se omlouvám. Jí vadil ten princip, že se fotíte s někým, kdo to drží, protože to asi není úplně v pořádku, tyhlety věci, protože jednou jsou to Slováci, pak jsou to Maďaři. Kdyby v Polsku dopadly jinak volby, tak jsou to Poláci.

Vždycky vám říkám, zkuste si představit tu situaci, že by to udělal někdo od nás například ve vztahu třeba k Polsku, že třeba teď ty volby tam dopadly jinak, než někteří z nás si třeba představovali. Zkuste na to umět nazírat očima toho druhého a možná se někam posuneme dopředu. Já jsem o tom nechtěl moc mluvit, pro mě byly klíčové ty body, ale protože kolegyně už se přihlásit nemůže...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Může, ona už se přihlásila.

 

Poslanec Patrik Nacher: Už se přihlásila, tak si to ona vysvětlí sama. Takže znovu, mám ty dva body, které jsem tady nahlásil. Pane místopředsedo, máte to zaznamenané?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Na závěr se může přihlásit. Dneska není omezená doba.

 

Poslanec Patrik Nacher: Máte ty moje dva body, nebo je mám zopakovat?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Mám je.

 

Poslanec Patrik Nacher: Takže názvy jsou jasné. Kdybych to potřeboval, chtěl, myslím si, že to je užitečné. Děkuji vám za pozornost a za podporu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní ministryně chce reagovat s přednostním.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji. Ještě zareaguji na kolegu naposled na toto téma. Tu cedulku "Slovákům vstup zakázán" držel Slovák, slovenský ministr obrany bývalý, Slovák, který v té restauraci se mnou měl dvě hodiny debatu. Tu cedulku při odchodu viděl na stole štamgastů, vůbec ne u dveří, jak tady taky mylně a lživě řekla vaše kolegyně. Tu cedulku vzal z toho stolu štamgastů a vyfotil se s ní. Konec příběhu, to je všechno. Cedulku jsem nedržela já, ale cedulku držel Slovák, takže pokud Slovák si drží cedulku "Slovákům vstup zakázán", tak v tom zřejmě spatřoval vtip. Vy ne, fajn, konec příběhu. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím dalšího řádně přihlášeného pana poslance Zlínského.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, já tady budu řešit trošku jinou problematiku, a jak mě všichni znáte, zase to bude poměrně odborné vystoupení, takže vás prosím o určitou shovívavost. Budu se snažit ty jednotlivé pojmy a termíny, které budu používat, vysvětlit.

Jedná se o to, že se na mě obrátila skupina lidí, která má negativní zkušenosti s užíváním mobilních bezdrátových sítí. Je to skupina lidí, s kterými jsem osobně hovořil, kteří měli během používání těchto sítí značné zdravotní potíže, které dokazovali tím, že mně ukazovali zdravotní dokumentaci. V případě toho jednoho pána se jednalo o vážné srdeční arytmie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP