(17.10 hodin)
(pokračuje Jana Berkovcová)

Co je ale zcela klíčové a zarážející, Ministerstvo školství dosud nepředložilo žádnou analýzu, ze které vychází při svém tvrzení o bezhlavém navyšování počtu učitelů. Na základě čeho tvrdí, že dosavadní systém je neefektivní? Celé roky slýcháme o tom, že učitelů je nedostatek, a také o tom, že musíme zavádět inovativní metody ve výuce. Nyní však inovativní a aktivní školy budou potrestány nejvíce.

Uvedené opatření rovněž ohrožuje existenci malotřídních škol. V nich jsou slučovány ročníky do jedné třídy a dosavadní možnosti PHmaxu umožňovaly alespoň některé předměty rozdělit dle ročníků. Pokud to už dál nebude možné, kvalita výuky v malotřídních školách bude klesat a bude to ohrožovat i jejich existenci. Právě tyto malé školy si rodiče vybírají pro jejich rodinné prostředí, individuální přístup a pro jejich ochotu pracovat s žáky s handicapy. Na podlimitní školy už nyní zřizovatelé doplácejí, ale není možné očekávat, že budou doplácet ze svých rozpočtů ještě více. Na to zkrátka už nemají.

Ministerstvo školství letos poprvé v historii neposlalo dost finančních prostředků pro zajištění výuky, nepedagogických pozic a na splnění slibu 130 % průměrné mzdy pro učitele. Školy byly odkázány na takzvané dohodovací řízení u trojkových obcí a krajských úřadů, takže místo toho, aby školy dostaly na vzdělávání našich dětí peníze, na které mají nárok ze zákona, mají se podle ministra školství o peníze přetahovat s obcemi a kraji a každá škola v samostatném boji s nejistým výsledkem. A proč nejistým? Obce a kraje začaly školám tvrdit, že žádné peníze od Ministerstva školství nedostaly, a tím pádem jim nic nemohou dát, a odkazují školy zpět na Ministerstvo školství.

Zajímalo by mě, jak v praxi probíhá takzvané čerpání rezerv krajů, které pro uspokojení práv a nároků škol určil a slíbil jako řešení ministr školství. Školské odbory na situaci aktuálně zareagovaly dotazníkem rozeslaným do škol, aby se dobraly pravdy a skutečného stavu věci a mohly se za učitele, ostatní pedagogy i nepedagogy, a především za děti postavit. Před dvěma týdny školský výbor na můj návrh odhlasoval hlasy koalice i opozice usnesení, aby ministr školství nesnižoval PHmax, především na prvním stupni základních škol. Výbor současně zavázal ministra, aby předložil data k počtu učitelů a žáků, o kterých sice rád mluví, ale odborné autority je zpochybňují. Toto usnesení školského výboru pan ministr naprosto ignoroval a místo toho předložil a také prosadil ve vládě snížení počtu odučených hodin.

Protože se jedná o skutečně závažný problém, žádám vás o projednání zde na plénu Sněmovny. Pokud nebude bod schválen, svoláme mimořádné jednání školského výboru, kde vystoupí i zástupci krajů a obcí. Na ty Ministerstvo školství a vláda neustále hází své povinnosti ze zákona, to jest zajištění financí, finančních podmínek škol, nicméně zajistit finance pro pedagogy i nepedagogy je povinností státu, nikoliv zřizovatelů škol. Žádám tedy o zařazení bodu Aktuální finanční situace škol na zítra jako první bod. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Váš návrh jsem si poznamenal.

Jako poslední je přihlášena k programu schůze paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Jelikož nemohu jinak, tak chci, aby byl zařazen bod Reakce na vystoupení paní ministryně Jany Černochové.

Děkuji paní ministryni, že dbá o mé zdraví a doporučuje mi, abych šla na oční. Já jsem zde řekla, že je zde fotografie, kde jste vyfocena s panem exministrem Naděm, který drží cedulku, na které je napsáno: "Slovákům a dezolé vstup zakázán". Vy jako ministryně jste měla poukázat - vy jste měla poukázat na to, že toto je trestný čin a že to je podněcování nenávisti vůči národu. Tak to prostě je, a jestli v tom pan exministr viděl nějaký vtip, tak je hloupý! Vy jste měla na to upozornit, a ne se fotit! Nezlobte se na mě, vy jste si tady svolali mimořádnou schůzi, která trvala dva dny kvůli nějakému uniklému e-mailu, a nazvali jste to, že pan Babiš je bezpečnostním rizikem, A dva dny - pak jste samozřejmě zjistili, že to je málo, tak jste to museli obohatit - a dva dny jste tady povídali, povídali, povídali. Vy jste se vůbec neměla fotit s touto cedulkou a měla jste říct: Nezlobte se, já si vedle vás nestoupnu, protože vím, že to je špatně, a ne to tady obhajovat a říkat, jaký je to krásný vtip! Vtip to není! (Poznámka ministryně Černochové.) Netykejte mi! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vidím vaši přihlášku s přednostním právem, paní ministryně.

Jenom pro pořádek, v souladu s výkladem jednacího řádu chci říct, že zařazování bodů nemá nahrazovat diskusi, včetně toho, že má proběhnout zdůvodnění zařazení bodu, nikoliv diskuse s ministrem, ale zdůvodnění, proč má být ten bod zařazen. Pouze chci vysvětlit výklad jednacího řádu.

Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju. Já bych chtěla poprosit paní poslankyni Peštovou, aby se tady nechovala jako uštěkaná pavlačová domovnice. Slyšíme dobře všichni, nemusí tady na nikoho zvyšovat hlas. Možná ona hůř vidí, já dobře slyším. A ještě jednou opakuji, tu cedulku držel slovenský občan, občan Slovenské republiky, držel cedulku "Slovákům vstup zakázán" poté, co dvě hodiny v té restauraci seděl. Víc už vystupovat nebudu. Myslím, že je každému vše jasné a paní poslankyně Peštová mně opravdu nebude říkat, s kým se budu fotit a nebudu fotit. To je moje věc! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Tím jsme vyčerpali všechny přihlášky k pořadu schůze a já nejprve načtu omluvy. Přivolám kolegyně, kolegy z předsálí a poté dám hlasovat o jednotlivých návrzích.

Dnes od 16.30 hodin do konce jednacího dne se omlouvá pan předseda Andrej Babiš z pracovních důvodů. Dále do 18.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Josef Bernard, od 15 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Pavel Svoboda, od 19 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Barbora Urbanová.

Dále z členů vlády od 17 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Martin Dvořák a dále do 18 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Petr Hladík.

Pořadí hlasování o předložených návrzích bude takové, že nejprve přečtu návrhy z grémia a poté dám hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak byly načteny. Ještě se hlásí s přednostním právem pan předseda Cogan. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážený pane předsedající, já bych si dovolil vzít pauzu 3 minuty na jednání klubu STAN.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. V tom případě vyhlašuji přestávku na 3 minuty do 17.21 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 17.19 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP