(18.30 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Velmi vítáme to, že se budeme moci nad tím sejít a konstruktivně si ještě říct, jakým způsobem jiným by se to dalo udělat, protože se domníváme, že zákon o zdravotních službách a prováděcí předpisy jsou v podstatě společné, ať je to koalice, nebo opozice, a zvlášť co se týče takových věcí, jako jsou zvlášť citlivé údaje a vedení zdravotnické dokumentace.

Čili my navrhujeme vyhodit to nové ustanovení, kdy je možnost umožnit nahlížet do zdravotnické dokumentace komukoliv, kdo je zaměstnancem, fakturuje nebo má smlouvu s daným zdravotnickým zařízením, a dáváme nové písmeno, kde doplňujeme osoby provádějící vykazování provedených zdravotních služeb zdravotním pojišťovnám při poskytování hrazených služeb pojištěncům. My se domníváme, že to je takový zdravý kompromis teď při této malé novele, která se spíše zaměřuje na telemedicínu, a víme, že je připravena velká novela zákona o zdravotních službách, a myslíme si, že definitivní podoba i s těmi úpravami právě, aby se tam zohlednily všechny osoby, které by měly z konkrétního účelu nahlížet do zdravotnické dokumentace, takže by potom mohla být obsažena v této velké novele. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Vystřídali jsme se v řízení schůze.

Budeme pokračovat faktickou poznámkou, ke které se hlásí pan poslanec Brázdil. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Děkuji.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Já bych chtěl zareagovat na úvodní slovo pana ministra a zeptat se. On uvedl, že příkladem telemedicíny je právě popis snímku na dálku, ale na půdě Všeobecné zdravotní pojišťovny jsme diskutovali, že právě tohleto se tím nemyslí, že to je spíš rozšíření elektronizace zdravotnictví, nikoliv telemedicína, ale možná se pletu. Ale já jsem se chtěl zároveň ještě zeptat pana ministra, jenom ubezpečit: Česká lékařská komora má svou revizní komisi a řeší dejme tomu budoucí možné pochybení nějakých lékařů právě tou revizkou a tam byl problém, aby měli přístup k té dokumentaci. Tak ptám se jenom, jestli třeba by někdy mohl říct, jestli tam takhle to zachované je, a pokud ano, tak jsem spokojen - a děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Mašek.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane předsedající. Pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych tady chtěl jenom podpořit svoji kolegyni Ivanu Mádlovou v té věci ohledně nahlížení do zdravotnické dokumentace, protože tak, jak je to pojato zde v téhleté malé novele tři sta sedmdesát dvojky, si myslím, že ta ambice je příliš veliká, příliš rychlá a příliš bezbřehá z toho pohledu, že se tady v podstatě - a to mám z diskuse s panem náměstkem Policarem z Ministerstva zdravotnictví - vlastně snažíme přenášet administrativu ze zdravotníků na sekretářky, jiné zdravotnické pracovníky, odborníky na IT, právníky nemocnic, lidi řešící stížnosti a žaloby, a tento výčet by byl dlouhý a ne zcela úplný. A právě v tom je ten problém, že my bychom viděli, že ten výčet by měl být odůvodněný, měl by se týkat skutečně jenom těch nezdravotnických pracovníků, na které lze přenést - nebo přenést, lékařské tajemství se na ně úplně přenést nedá, ale my tady tím argumentujeme, že důvěrnost těch informací bude zachována.

Já bych chtěl pana ministra také poprosit - a děkuju za vstřícnost, že s námi on a jeho pracovníci na toto téma jednají - je potřeba se tomu ještě do třetího čtení nějakým způsobem věnovat. My předložíme pozměňovací návrh v tom duchu, jak to tady říkala ctěná kolegyně Mádlová, a já si myslím, že bude dostatek prostoru při velké novele tři sta sedmdesát dvojky, která se připravuje, se této oblasti opravdu věnovat tak, aby my všichni, jak tady sedíme jako pacienti, jsme nežili v dojmu, že s informacemi o nás, s citlivými informacemi, budou moct pracovat lidé jako studenti, úředníci zcela bezbřehým způsobem. Tohleto všechno musí být regulováno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Adámková.

Než dorazí k řečnickému pultíku, načtu tři omluvy. Pan poslanec Kolář Ondřej se od 19 hodin omlouvá z pracovních důvodů, paní poslankyně Opltová Michaela od 18 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Teleky Róbert od 18 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, možná se vám zdá, že jsme příliš úzkostliví, co se týče otevření možnosti nahlížení do zdravotní dokumentace, ale není tomu tak, my jsme jenom obezřetní. Máme zkušenosti, máme úplně jasné příklady, které již se v praxi staly, a bohužel to řešení opravdu nebylo příjemné a řešilo se u soudu, takže to opravdu není jednoduché. Já vám uvedu dva příklady, které se již staly, a proto nemusíme říkat, co si myslíme, ale ono už se stalo.

Jeden příklad, pacient trpící diabetem 1, na inzulinu, přichází k zaměstnavateli, kde samozřejmě za dobře placenou práci na výhodné pozici jistě není sám uchazeč, což se ukázalo, jeho protikandidát si sehnal tyto informace o něm a sdělil je zaměstnavateli. Takže tento člověk vlastně byl handicapován z důvodu, který byl zcela nesprávný, navíc o tom rozhodovali lidé, kteří o tom rozhodovat nemají. Samozřejmě, došlo tam k lidské chybě, jak to tak bývá. Tento případ se řešil u soudu a dopadl samozřejmě dobře pro toho pacienta, neboť jeho údaje neměly být nikde takto zmíněny. Jestliže by tuto práci nedostal, musí to být zdravotně odůvodněno, a pak je to samozřejmě v pořádku a on o tom ví.

Druhý případ, který se také stal: opět letní sezona a brigádníci. Tomu se nevyhneme nikdy, samozřejmě, protože samozřejmě všichni mají právo vybrat si dovolenou. Takže přichází brigádník, nahlédne do dokumentace a sdělí toto místním plátkům - opět nepřípustná situace.

Takže my se obezřetně tážeme, zda toto všechno není možné, protože v první řadě musíme jako zdravotníci dbát na samozřejmě ochranu dat našich pacientů, protože asi nikomu z nás i vás by nebylo příjemné číst o sobě na prvním sloupu některá citlivá data. Tak proto jsme obezřetní. Děkuji vám za porozumění.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Další se k faktické poznámce přihlásil pan ministr Válek.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Velmi vítám, že budeme o tom diskutovat, on přijde za chvilku pan náměstek Policar, ale já bych jenom chtěl říct tři věci. Za první, komory tam jsou - abych odpověděl. Za druhé, ta právní norma nijakým způsobem nerozšiřuje množství těch osob, pokud se bavíme o zdravotnictví, o kterém se bavíme - bavíme se o těch, co pracují ve zdravotnických zařízení nebo tam nějaký vztah mají - než je současná situace. I dneska do zdravotnické dokumentace mohou nahlížet všichni zaměstnanci zdravotnického zařízení, nejenom zdravotníci.

A chtěl bych upozornit na jednu věc. Tady dlouhodobě debatujeme o tom, že bychom měli oprostit lékaře od byrokracie, aby mohli diktovat nálezy. A teď - komu? Dalším zdravotníkům? No pochopitelně že ne. Pochopitelně je budou diktovat, ty nálezy, nezdravotnickým pracovníkům, ať už jsou to propouštěcí zprávy, chorobopisy a tak dále. To znamená, my musíme mít přísnou ochranu těch dat, ale pak se musíme rozmyslet. Chceme, aby propouštěcí zprávy, aby tady toto všechno psali na počítačích, strojích přímo zdravotníci, ať už lékaři, nebo sestry, anebo to chceme diktovat nezdravotníkům a jiným pracovníkům tak, jak je to běžné v Evropě, jak je to běžné i mimo Evropu?

Tady je potřeba opravdu být velmi obezřetný a já souhlasím se všemi těmi, co tady vystupovali. Proto budu rád, když to vydiskutujeme s panem náměstkem, který mě ale opakovaně ubezpečil, stejně jako úřad na ochranu dat (Úřad pro ochranu osobních údajů?), že s tím nemá problém úřad. A já jsem osobně jednal s šéfem úřadu, ale hlavně že se nejedná zatím o rozšíření toho, co je ve stávající normě.

Ale pojďme se o tom bavit a ta velká novela nám umožňuje se k tomu pak postavit ještě daleko komplexněji a daleko pečlivěji. Tady vždycky musíme vyvažovat na dvou miskách vah to, abychom co nejvíc zbavili zdravotníky administrativy, aby mohli tedy administrativní pracovníci se podílet na té činnosti, právníci, aby mohli dělat svoji práci, ajťáci - na druhé straně chránit data pacientů, a to je vždycky primární. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka paní poslankyně Adámkové. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP