(19.00 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

A ještě poslední - co se týká - zase bych si přečetl, jak je možné vlastně, co se týká odůvodnění zákona, tak psát, a zase by si to pořádně předkladatel měl přečíst: "Digitalizace a optimalizace systému vzdělávání ve zdravotnictví bude zaměřena primárně na subjekty, které zajišťují specializační a nástavbové vzdělávání zdravotnických pracovníků, tedy lékařů, zubních lékařů, farmaceutů" - a teď pozor - "a nelékařských zdravotnických pracovníků. Do systému tedy budou vstupovat zejména ministerstvo, vysoké školy, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, akreditovaná vzdělávací zařízení a samotní zdravotničtí pracovníci, zařazení do specializačního a nástavbového vzdělávání. Systém bude do budoucna také připraven na možné rozšíření o další komponenty, týkající se celoživotního vzdělávání." Tedy v tomto odůvodnění se hovoří o využití systému Administrátor i u nelékařů v režimu zákona č. 96/2004 Sb a já kladu otázku, proč tedy není i nová úprava zákona č. 96/2004, neboť bez této úpravy je využití systému Administrátor podle mého názoru pro nelékařské povolání nemožné, nechci říct nelegální. Z mého pohledu to odporuje tomu, co je napsáno ve zdůvodnění, ale možná mi to paní kolegyně nebo někdo v budoucnu vysvětlí.

Takže to jsou základní věci a musím říct, že samozřejmě rozumím tomu, že kdyby nebyl tento pozměňovací návrh, tak velmi obtížně by ministerstvo bylo schopno čerpat z plánu obnovy. Na druhou stranu si myslím, že takto závažné věci mělo předkládat Ministerstvo zdravotnictví. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče. Zatím jste byl poslední, kdo byl přihlášen do obecné rozpravy. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí z místa? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova ze strany zpravodaje či předkladatele? Není. (O slovo se ještě hlásí poslanec Kasal.)

Á, pan poslanec Kasal s faktickou poznámkou. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, doufám, že to stihnu.

Já bych reagoval na dvě části. Reagoval bych jednak na ty opakované odběry. Pravda je tedy ta, že ty návrhy přišly na poslední chvíli, nečetl jsem je. Budu jen mluvit z praxe. Zajímalo by mě, jak to bude řešeno - nebudu se bavit Praha, bavím se náš venkov, kdy praktický lékař tam nabere určité odběry, dítě přijede odpoledne do nemocnice, jak to bude řešeno, protože už odběry nebudou dostupné. Pardon - dobře.

A druhá věc, co se týká administrativy, to jsem také nepochopil, jak to chcete dělat, protože co se týká vzdělávání, tak je postgraduální vzdělávání a je vzdělávání pregraduální, a ti lékaři nám chodí na oddělení. Takže my budeme zaregistrovaní v tom systému? My je budeme hodnotit? K nám chodí z vysoké školy s papírem, kde dáváme razítka. Tak buď to udělejte kompletně, ať je tedy elektronizace celého vzdělávání kompletní, a ne takhle po kouskách, protože to je úplně zbytečné, a hlavně to bude obrovsky komplikované. V řadě případů je to o tom, že ten lékař si domluví vzdělávání úplně někde jinde. To jsou praktické věci, které by měly být probrané, a jestli to je dané teď na poslední chvíli, tak jsem zvědav, jak to bude fungovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec se hlásí do obecné, nebo s faktickou? S faktickou. Prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Já se omlouvám, máte samozřejmě pravdu. Bylo to tam načteno až teď, což může připadat jako na poslední chvíli, a z toho vzniká ta nejasnost, kterou teď bylo vidět u pana doktora Kasala. Tady se nejedná samozřejmě o běžné odběry. Tady se jedná o odběry v transfuzních stanicích nebo ve stanicích, kde se odebírá plazma, čili to se netýká běžných odběrů. Ten poskytovatel bude povinen do registru zaregistrovat toho dárce, aby bylo vidět, kdy konkrétně byl poslední odběr proveden, a v případě, že ten dárce by chtěl odebírat v kratším čase, než je stanoveno, další poskytovatel, který bude plánovat odběr, se bude do toho registru povinen podívat a případně neodebrat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju za dodržení času. Teď se hlásí s faktickou poznámkou pan ministr Válek.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Samozřejmě rozumím námitkám. Určitě ta debata bude probíhat, Administrátor bezesporu probereme na zdravotním výboru a opravdu je to první krok k tomu, abychom mohli kompletně elektronizovat přihlášky k atestacím a všechno, co se toho týká, abychom se zbavili té administrativy, která si myslím, že pokud nejsme v Poslanecké sněmovně a opravdu jsme v terénu, a to jste vy všichni - já doktora dělat nemůžu, pokud jsem ministr - tak vás štve tak, jako mě štvala, když jsem seděl v nemocnici.

Co se týče těch dárců a co se týče těch odběrů, je to stejný registr, jako má ÚZIS řady dalších registrů, a ten režim pro něho bude velmi podobný, ale zase předpokládám, že ještě o tom bude podrobná debata na zdravotním výboru. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou dále vystoupí pan poslanec Kasal.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji. Ještě jenom krátká replika. To je právě ono, protože jsou registry zdravotnických pracovníků, ze kterých by to mělo vycházet, protože v nich je nejenom to, jestli jsou na mateřské, jestli jsou na nějakém částečném úvazku, a tyto další informace. Takže pak je otázka, jestli to nemá být postaveno na tomhle a netvořit další síť nebo dalšího Administrátora. To je otázka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní už nevidím nikoho přihlášeného do obecné rozpravy, a to ani s faktickou poznámkou. Obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Končím tedy obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být odůvodněny. První je do podrobné rozpravy přihlášena paní poslankyně Mádlová. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji, pane místopředsedo. Já bych se chtěla přihlásit k pozměňovacímu návrhu s číslem 4173, který jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Nyní vystoupí v podrobné rozpravě paní poslankyně Šebelová, připraví se paní poslankyně Němečková Crkvenjaš.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji za slovo. Já se tímto hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu, který je označen jako sněmovní dokument 4165 a který jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Němečková Crkvenjaš, připraví se paní poslankyně Ochodnická.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, pane místopředsedo. Dovolte mi přihlásit se k pozměňovacímu návrhu, který je vložen do systému pod číslem 4171 a který jsem podrobně odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní paní poslankyně Ochodnická a připraví se pan poslanec Philipp.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Děkuji, pane místopředsedo. Já se hlásím spolu se svými kolegy k pozměňovacímu návrhu, který byl předložen jako sněmovní tisk 4179 a který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní pan poslanec Philipp.

 

Poslanec Tom Philipp: Děkuji. Já bych se rád přihlásil k sněmovnímu tisku 4186. Odůvodněn byl v mých minulých vystoupeních.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Ptám se, zda se hlásí někdo z místa do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Ptám se, zda nyní je zájem o závěrečná slova? Vypadá to, že nikoliv.

Návrh na vrácení zákona nebo na zkrácení lhůty nezazněl, vypořádali jsme se s druhým čtením. Končím druhé čtení tohoto návrhu. ***

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 573/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Marian Jurečka, ale nevidím ho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP