(9.40 hodin)

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuju za slovo. Já se k tomu vyjádřím. Je to věc, kterou diskutujeme, netýká se jenom výboru pro bezpečnost, týká se i minimálně dvou dalších výborů, výboru pro obranu a pro zahraniční záležitosti, protože ty se nejvíc seznamují nebo jsou konfrontovány s utajovanými informacemi. Řešíme to nějakým způsobem v každém konkretním případě, když uzavíráme ten výbor do režimového módu. Ano, máme stanovisko jedno písemné naší legislativy. Očekáváme a tohle trošku beru za mojí špatnou komunikaci s paní tajemnicí, vyžádáme si od Národního bezpečnostního úřadu, protože máme od nich jenom ústní stanovisko. Nebylo to součástí toho návrhu, čili v tomto smyslu vlastně mi nevadí to, že to nebudeme projednávat, určitě se k tomu budeme muset vrátit.

Ale jestli jsem tomu dobře rozuměl, legislativa v podstatě navrhovala udělat to nějakou vnitřní normou, která by doporučovala předsedům výborů, potenciálně i některým dalším, kdy by nějaký materiál došel na některý další výbor, tedy materiál utajovaný, aby se podle toho mohli řádně chovat, aby věděli, kdy je nutné speciálně reagovat, když přijde člen jiného výboru, když přijde poslanec, který formálně má rovnost před zákonem, ale faktem je, že má jiné pověření. My, kteří jsme byli zvoleni do výborů a komisí, jsme prostě delegováni mít tu know vlastními politickými subjekty a celou Poslaneckou sněmovnou. Nicméně abychom se nedotkli práv jiných poslanců, kteří vlastně na těch výborech chtějí být - hlasovat nemohou, to víme, ale chtějí být účastni některých těchto záležitostí, čili měli bychom v tom mít jasno. Řešíme to individuálně a řešíme to tím, že je hlasujeme a vlastně schvalujeme jejich pobyt. Může nastat situace, kdy bychom to třeba někdy schválit nechtěli. A je tam ještě situace taková, že bychom vlastně měli se předem ptát... (Předsedající: Čas, čas prosím.)... těch. Tak já to ještě doplním.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Omlouvám se, musím opravdu měřit všem stejně. Nyní je s faktickou přihlášen pan poslanec Radek Koten a poté pan poslanec Robert Králíček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Dobrý den, dámy a pánové. Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Skutečně já si nepamatuji, že v minulém volebním období bychom dělili poslance na ty, kteří jsou delegováni do výboru pro bezpečnost nebo do některého jiného výboru, ať je to pro obranu, nebo pro zahraniční záležitosti, a řešili bychom rovnost poslanců před zákonem, a tedy před výkonem jejich mandátu, zda tedy mohou si vyslechnout informace, které jsou určeny třeba pro poslance výboru pro bezpečnost nebo pro obranu nebo pro zahraniční záležitosti. Opět tady může docházet k jakémusi dělení poslanců na ty, kteří jsou kvalifikováni, a na ty, kteří se k těm informacím dostat nemohou. Já si myslím, že pokud se tady hlasují mezinárodní smlouvy a další věci, které se týkají bezpečnosti, týká se to tedy i zákonů, které tady hlasujeme všichni, tak by ti poslanci měli být informováni. A v případě, že mají zájem a přijdou na výbor, kde se tyto záležitosti probírají, tak si myslím, že je naprosto legitimní, aby měli možnost si ty informace vyslechnout.

Já se jenom obávám, že je to jedna z dalších věcí, která bude vylučovat poslance, kteří nebudou přítomni v tom výboru, tak je bude v podstatě kádrovat a vylučovat z rozhodování, s já si nemyslím, že by to bylo úplně dobře a měli bychom skutečně o tom diskutovat, protože pětikoalice má nyní v těch výborech většinu, protože mají stoosmičku, také v těch výborech mají převahu, a dá se říci, že opoziční poslanci budou tím pádem vylučováni z těch zasedání výborů, pokud nebudou přímo členové těch výborů, a to si myslím, že je špatně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní se svou faktickou vystoupí pan poslanec Robert Králíček, poté paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já vám uvedu konkrétní příklad. Pokud schválíme ten zákon, jak je, tak teď budu čistě hypoteticky jmenovat. Paní ministryně přijde na výbor pro obranu s novými informacemi o nějakém strategickém nákupu nebo o něčem podobném. Budou tam informace ze zahraničí. Ona rozhodne, že na výboru mohou být - čistě hypoteticky - že na výboru mohou být pouze členové výboru pro obranu. Podle tohoto zákona ale na ten výbor pro obranu může ministr kultury, ministr zemědělství, který při vší úctě s tou problematikou nemá vůbec nic společného, ale například kolega Lochman nebo já, kdy jsme místopředsedové parlamentních shromáždění NATO, už na to setkání nesmíme, protože jsme jenom poslanci, ale pan ministr kultury je poslanec a zároveň ministr, protože podle nového zákona, který dneska schvalujeme, ministři mají automaticky právo, i ti, kteří jsou poslanci, mít přístup k utajovaným informacím všech stupňů i ze zahraničí. Takže takovýto paradox bude. Ministr kultury bude vědět všechno o strategických nákupech ze zahraničí, ale kolegové jak z koalice, tak opozice, kteří nejsou členy výboru, máte smůlu. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se svou reakcí paní poslankyně Helena Válková, poté pan poslanec Pavel Žáček. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Možná, že předbíhám pana předsedu Žáčka, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně a že nám to vysvětlí. Já jsem totiž nevěřila svým uším, protože tady nejsme v ÚSTRKu, ale jsme v Poslanecké sněmovně, a předpokládám, že si nepletete vědeckovýzkumné pracoviště a dokumentační pracoviště s Poslaneckou sněmovnou. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) Byla bych ráda, kdybyste nám to vysvětlil, protože já jsem tady třetí volební období, ale tohle jsem ještě nikdy neslyšela. A navíc my všichni máme nějakou zkušenost, nebo téměř všichni, jsme v různých podvýborech, čili bude to těžké, jak budete dělat tu selekci. To bude velmi těžké. Já jsem například členkou vašeho podvýboru bezpečnostního výboru, pane předsedo, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, pro vězeňství, a máme tam řadu citlivých nejenom organizačních, i personálních informací. Nikdy by mě nenapadlo, že by kolega, například váš kolega z koalice, pan předseda podvýboru pro ochranu lidských práv, petičního výboru, neměl mít přístup, když jednáme o stejných věcech. My si ho rádi odsouhlasíme. Čili na těch konkrétních případech je vidět, že to je nesmysl a že my jako suverén si nenecháme právo být rovnými poslanci i ve všech pracovních orgánech Poslanecké sněmovny úplně snadno vzít. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO, výkřik.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Pavel Žáček, poté paní ministryně Černochová. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji. Za prvé bych si dovolil říct, že to nemá nic společného s ÚSTRem, nikoliv ÚSTRkem. Ano, je pravda, že v Radě ÚSTRu nemůžou být bývalí komunisté, ale to je prostě ochranné opatření, aby se nefalšovaly naše dějiny ještě třicet let po revoluci. (Nesouhlasná stanoviska hnutí ANO.) Čili to k tomu.

Ale já jsem nemohl doříct, protože jsem to měl trošku delší. Zároveň pan kolega Koten asi, vaším prostřednictvím, potvrdí, že se nestala situace na výboru pro bezpečnost, kde by někdo z opozice byl vyloučen nebo nemohl se účastnit té diskuse. Naopak, chodí tam se svým kolegou z SPD a jenom je prostě prohlasujeme, čili tady si myslím, že já žádný problém nevidím v nějaké nevstřícnosti ze strany třeba vedení výboru. Ale vidím tady problém, že to není upraveno a že na to ten zákon nemyslí. A právě jsem chtěl dodat, aby nenastala situace - a to bylo to, co jsem nestihl říct - že by o tom, který poslanec bude, a takto jsou nastaveny naše zákony, paní profesorko, prostřednictvím, dlouhou dobu, že ten, kdo tu informaci sděluje, určuje, komu je určena, komu ji řekne, čili nastala by situace, které já jsem se chtěl vyhnout, aby například šéfové bezpečnostních složek nebo zpravodajských služeb přišli na výbor a řekli: zůstanou tady jenom členové výboru nebo komise. To je přesně ta situace, která dneska je, protože jestliže tohleto nebudeme akceptovat, tak oni nám ty informace neřeknou, čili dostaneme se do situace, že ty informace se nedozvíme. A o tom je dneska to need to know - oni cítí zodpovědnost za to, že vyprodukují ty informace, tím spíše jsou třeba ty informace propojené se zahraničím. Čili tomuhle bychom se měli vyhnout a měli bychom si vyjasnit pravidla. K tomu směřuje ta diskuse. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP