(11.00 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

A poslední, jenom takové doporučení, pane ministře, pokud jde o název Probační a mediační služby, já bych to nezmiňovala. My jsme ji zakládali v roce 2000, jak víte, stála jsem u zrodu, ale když se zeptáte, udělejte si průzkum. V každé věznici vám každý odsouzený přesně ocituje, co je to Probační a mediační služba, protože se modlí za to, aby mu dala souhlasné stanovisko, když žádá o podmíněné propuštění a je to těžší případ, že bez toho se ven nedostane. Oni velmi... a když se dostanou ven, tak se na ně obrací. To je původně koncipovaný zákon a založený ve prospěch odsouzených, kteří jsou na té dobré cestě, a potřebujeme je podpořit k tomu, aby už nikdy nepáchali trestnou činnost, čili prevence recidivy. To, že potom se k tomu před zhruba deseti lety přidala i pomoc obětem, jsem velmi vítala. Pochopitelně se to nepromítlo do toho názvu, ale bylo by možná nešťastné, kdybychom kvůli této službě, kterou nyní kromě jiného, ale nikoliv jako svůj hlavní proud činnosti nebo hlavní akcent těžiště činnosti zajišťují, jsme přejmenovávali Probační a mediační službu. Souhlasím s vámi, že by se mohla možná ještě doplnit tak, aby byla potom i pro ty oběti lépe seznatelná, nicméně to probační je ve všech zemích právě probare, na zkoušku, velmi dobře pochopitelné a srozumitelné. Jsou to odsouzení, kteří potřebují pomoc. Díkybohu, že to tedy studenti ještě neznají z vlastní zkušenosti, že se ještě nesetkali s tou potřebou, ale kdyby se s ní nějak jako mladiství setkali, určitě velmi brzo budou vědět, kdo je to probační úředník. Takže z mé strany je to asi všechno.

A také i sama za sebe osobně jsem chtěla poděkovat, že to dopadlo tak, jak to... nebo že to dopadá - budu opatrná, ještě nechvalme dne před večerem - ale že to dopadá tak, jak to dopadá, a budu doufat, že tento tisk se vám podaří obhájit i v Senátu, pokud dneska to tedy odsouhlasíme. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr se hlásil s přednostním.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já se chci omluvit, paní poslankyně, že jsem tady chvilku nebyl v sále, tak se omlouvám. To nebylo, že by mě to nezajímalo, ale musel jsem tam cosi vyřídit.

Za druhé chci říci, máte ve všem pravdu, pokud jde o tu Probační a mediační službu. Mně šlo o to, aby to znaly ty oběti. Že to znají vězňové, vůbec se nepřu, že to funguje v téhle oblasti, a opravdu, aby to znaly ty oběti, zejména pokud jde o dohodu o vině a trestu. To je široký problém, kde vlastně netýká se zdaleka jenom sexuální trestné činnosti. Tam nám vlastně došlo k tomu, jak to bývá většinou, nebo máme vlastně vždycky, a to jsou nezamýšlené důsledky. Když se něco zavede, tak se to myslí dobře, ale má to i nezamýšlené důsledky.

To znamená, dohoda o vině a trestu jistě k diskusi je a já rovnou řeknu, kdy. Teď vlastně probíhá mezirezortní připomínkové řízení novely trestního zákona, trestního řádu. Proč jsem ještě o tom s opozicí nekomunikoval, je velmi jednoduché. Vám jsem to kdysi poslal, dostalo to ale určitých změn. Je to proto, protože já očekávám, že v mezirezortním připomínkovém řízení dojde ještě k různým významným změnám, a já bych vlastně i opozici říkal něco, co úplně přesně nevím, jak bude vypadat. Očekávám různá doplnění včetně dohody o vině a trestu, bylo avizováno třeba ve státním zastupitelství, že tam také budou chtít nějaké změny. Jakmile to bude před prvním čtením, tak očekávám rozsáhlou debatu s opozicí. Rovnou tady říkám za sebe, že veškeré dobré věci budu jenom podporovat, protože to není tak, že jsme přišli na všechno v koalici, co je potřeba změnit, spravit, a myslím si, že když už se otevírají tyto dva důležité zákony, tak by bylo dobré podobně jako u definice znásilnění dospět k nějakému širšímu konsenzu, aby po příštích volbách nebylo nutné do toho znovu zasahovat, že koalice něco protlačila nebo něco vynechala jenom proto, že to navrhla opozice. Takže bych o tom rád nějak hovořil šířeji, konkrétně se zástupci ANO a SPD. Proto se o tom ještě nemluvilo doposud, ale mám to v plánu a je to nutné, ta debata. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosil bych další řádně přihlášenou a to je paní Iveta Štefancová. (Z pléna: Štefanová.) Štefanová, pardon. Měl jsem si vzít lepší brýle.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: V pořádku, děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, i mně dovolte se znovu vyjádřit k předložené novele trestního zákoníku. Ty změny, které se týkají redefinice trestného činu znásilnění, diskutujeme opravdu velice dlouho. A tak, jak z těch debat vyplynulo, ať už na kulatých stolech, které byly uspořádány na plénu tady ve Sněmovně, nebo na výborech, vyplynulo, že napříč politickým spektrem je chápána důležitost těchto navržených změn, kdy v praxi případů takzvaného zamrznutí je opravdu mnoho. Jedná se v podstatě o přirozenou reakci organismu na stresovou situaci v rámci pudu sebezáchovy a je velice důležité, aby sexuální útok, pohlavní styk, který je vykonaný proti vůli druhého člověka s evidentně projeveným nesouhlasem i bez použití násilí, byl i legislativně označen za znásilnění, protože se prostě o znásilnění jedná v tomto případě.

Další podstatnou změnou, která je tam velice důležitá, je stanovení věkové hranice, do které

dítě automaticky je bráno za bezbranné a sexuální akt na něm vykonaný je vždy považován za znásilnění. I já jsem se tady v minulosti zamýšlela nad tou hranicí, zda je dostatečně vysoká, a tak, jak tady říkala už moje kolegyně Malá, i já si umím představit, že by ta hranice byla o něco vyšší, a to i až na těch 15 let. Nicméně ta hranice tak, jak je v návrhu stanovena na 12 let, je pro mě akceptovatelná. A za mě je mnohem důležitější to, že tu hranici stanovujeme, než to, jaká je skutečná její výše. Domnívám se, že následná praxe nám ukáže, zda je opravdu dostatečně vysoká, zda toto bude v praxi fungovat dobře, nebo zda ji budeme nuceni někam nadále posouvat.

Já se zde připojím k určitému poděkování za to, jakým způsobem byl předložen ten tisk a že se tak dělo po shodě, dohodě i s opozicí, že to šlo vládním návrhem v tomto případě. Když ten proces je o něco složitější, tak právě umožnil širokou spolupráci s opozicí, kde si myslím, že opoziční práce na tomto tisku byla velice podstatná a nevznikl urychleně nějaký legislativní paskvil, ale dovolil vlastně ten proces, širokou shodu na tom, a změny jsou dobře legislativně popsané, jsou dobře uchopitelné pro praxi, podle mě budou i dobře aplikovatelné. Já se tady připojím ke svým kolegyním předřečnicím, že ta následná část - že ta legislativa nestačí, že následná část je velice důležitá i například v soudnictví, jak už tady zmiňovala, vaším prostřednictvím, kolegyně Válková, a i následná péče o oběti je prostě nedílná součást celého systému, bez které se prostě neobejdeme, aby to fungovalo a ty změny, které tady se dneska chystáme přijmout, měly svůj význam. Vyšší ochranu obětí sexuálních trestných činů, zejména u dětí, hnutí SPD jednoznačně podporuje a jsme připraveni podpořit přijetí takto navržených změn trestního zákoníku. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji paní poslankyni Štefanové a poprosím paní poslankyni Kláru Kocmanovou.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, už to tady padlo několikrát, bylo toho řečeno mnoho ať už v prvním čtení, nebo dnes. Já bych přesto ještě ráda zopakovala, zdůraznila a třikrát podtrhla, že problematika sexuálního násilí se týká obrovské části společnosti. Podle průzkumů každá 10. žena je obětí znásilnění, každý 30. muž je obětí znásilnění a až 70 % obětí zažije to zamrznutí, o kterém my se tady dneska bavíme a které adresujeme. Další oběti se často nebrání ze strachu, že by jejich obrana mohla vyvolat právě násilnou reakci pachatele. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP