(9.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Druhá věc, to budoucí financování. To je zásadní věc, s tím souhlasím. My se shodneme asi na stavbách, které zde budou v budoucnosti. Shodneme se i na tom, že zde bude chybět mým odhadem kolem 100 miliard korun během dvou let, už jenom v příštím roce to bude 50 miliard korun. Ale vy jste dneska u vlády, vy máte tu odpovědnost. Dva a půl roku hovoříte o tom, kterak připravíte vějíř finančních nástrojů, ale víte velmi dobře, pane ministře, že se nepřipravilo - s výjimkou několika PPP projektů, které věřím, že se někdy spustí - nic, abychom tam tu díru těch 50 až 100 miliard korun v době, kdy vy už u toho pravděpodobně nebudete... Nemyslím teď jaksi vás, nevím, jaká tady bude vláda v nějaké době, ale bude tady určitě vláda nová, k tomu mířím. Nechci tady teď tvrdit, že my stoprocentně budeme na Ministerstvu dopravy. Chci jenom tvrdit to, že to bude rok 2026, 2027. To je ta nezodpovědnost, kterou vám vyčítám, protože pak tady žádný ministr, který tam bude sedět v roce 2025, 2026, to už nevyřeší, už bude pozdě.

Kde je zákon o dluhopisech? Kde je ta příprava? Víte, že jsme si na to sedli společně i s panem ministrem financí. Nemáme nic! Nemáme nic, z čeho se to bude financovat. Ten ministr, který to zdědí, dostane seznam, který bude v zásadě vypadat dobře - to se vůbec nebavím o vysokorychlostních tratích a o zabezpečení železnic - ale nebude to mít z čeho financovat. To je to, k čemu vás nutíme, protože jinak to jsou všechno obecné fráze, kterak budeme využívat Evropskou investiční banku a tak dále. Pokud se nespustí dluhopisové financování přes Ministerstvo financí, tak se obávám, že narazíme v roce 2026, 2027 do zdi. Možná máte nějaký jiný geniálnější nápad. Já v tuhletu chvíli jiný nevidím, ale i kdybyste měli jiný, tak ukažte, jak je rozpracován.

Poslední - už se k tomu nebudu vracet - znovu Nebeský a tak dále. Vy máte právo si vybrat vašeho ředitele, to vám nikdo nevyčítá, stejně tak jako jsme měli právo my si vybrat našeho ředitele. My za něj zodpovídáme, ať už to byl Nebeský, nebo Bednárik. Jestliže si ukážete na tohohle a vyberete si ho, to je v pořádku. Ale pan Nebeský tam nepřišel z řad těch, kteří tady byli zapojeni v jakémsi kampeličkovém klanu, který tady má tendenci a zájem rozpínat se úplně všude. V tom byla celá ta podstata - neumožnit lidem, kteří chtějí mít tenhleten vliv, vstupovat do veřejných funkcí anebo ovlivňovat výběr těch lidí. To je ta podstata, co jsem chtěl říct. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zrekapituluji pořadí přihlášených řečníků s přednostním právem. Nyní vystoupí pan předseda Andrej Babiš, potom Jakub Michálek a Martin Kupka, prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, já vám závidím, jak umíte mluvit. Já jsem to říkal, že vy tak krásně mluvíte. Je to vaše profese, to chápu. Vy jste tak skvěle mluvil, až jste se stal ministrem. Vy jste byl jedenáct let mluvčí, všude jste byl mluvčí. Tady členům ODS se to nelíbí. Vy jste z ODS. Jste stále Občanská demokratická strana, kterou založil 21. dubna 1991 Václav Klaus? Jste to vy, je to tak, ne? 33 let slavíte. Chudák Václav, ten musí být z toho na prášky. No, a vy tady něco vykládáte o důležitosti dopravní... Fakt, jo? Proč jste tedy v tom roce 1991 nejel... Tedy nevím, jestli jste byl ještě na světě, ale někdo z ODS, ne? Jedu Brno, Bratislava a Břeclav napravo. Je to Rakousko, 30 kilometrů. A Karlovy Vary? Vždyť Karel IV. přece založil Karlovy Vary. Vy nám tady vykládáte, jak to důležité. No, jasně že je to důležité. Takže ODS. 33 let, to je paráda. Jako člověk, který jsem založil hnutí. bych se nerad dožil toho, co Václav Klaus. Ale to je jedno. Vy máte kongres, tak určitě to tam řeknete. Takže když my jsme - protože ta korupce za vašich vlád byla tak nesnesitelná, že jsem bohužel šel do politiky a založil to hnutí - když jsme my začínali, už jste byli ve vládě 22 let. Proč jste se nešli po revoluci poradit do Singapuru? Řekli by vám: žádná kuponka, fond. Do Bavorska stačilo, do Francie. Já jsem to napsal v té knížce. Tam to všechno bylo. Takže vy nás přesvědčujete, že je to důležité. No, jasně že je to důležité. Kdyby se například Karlovy Vary nejezdily - dneska už méně, protože jsme se na to soustředili - dvě hodiny, tak vysokoškoláci, kteří studovali v Praze, by nezůstali kolem Prahy a my bychom nemuseli vlastně tady investovat do nové infrastruktury. Kdyby se jezdilo 50 minut Praha - Karlovy Vary, kdybyste to byli postavili, tak v Karlovarském kraji jsme mohli mít vysokou školu, lékařskou fakultu, fakultní nemocnici. Já s vámi souhlasím, že je to důležité.

Tak chápu, že vy to berete, jako že ODS s nástupem pana předsedy Fialy neexistovala, ne? Vy jste vlastně od ledna 2014 ta nová ODS a tváříte se, že předtím, co bylo, těch 22 let, to ne. Ne, vy jste ta ODS, je to stále stejná značka. To, že to pan Fiala zničí, tu ODS, a možná splynete se SPOLU, to by bylo nejlepší řešení, ale to neřeším. Takže vás obdivuji. Vy jste dneska zase mluvil tím hlasem, jak říká Alenka, toho pohádkového vlka, vy jste ten slušňák, vy to umíte tak krásně říct. Já neumím mluvit, ale dobře, možná umím jiné věci.

Takže to jenom tak na úvod, že nám vlastně tady říkáte, jak je to důležité. My to víme, že je to důležité. My jsme mimochodem opravili i D1 a zanechali jsme vám plno... Pravdu má Karel Havlíček, že vy ještě občas přiznáváte, že jsme něco udělali, ale pan premiér brutálně, brutálně lže. Říká: nic, nic nebylo, za nás nic nebylo. To je ten rozdíl. No, ale pan premiér se s námi přece nebaví, pan premiér se mnou nikdy nemluvil. Já jako premiér jsem u něho byl třikrát v kanceláři. Vykládal jsem mu, jak funguje Evropská unie, ale to bylo zbytečné, protože i tak to nepochopil. No, to je jedno.

Takže dopravní infrastruktura, ano. K těm nemocnicím, pane ministře. Já neumím mluvit, ale zkusím to ještě jednou vysvětlit, jo? Takže máme tady nemocnice fakultní - ty jsou pod zdravotnictvím, asi šestnáct, vojenské - ty jsou pod obranou, ty jsou tři, potom krajské, městské a tak dále. Všechny jsou financovány z pojišťoven, jo? I ty soukromé, samozřejmě, a ty soukromé ještě můžou inkasovat peníze od pacientů. Já vám to znovu zopakuji, že kraj údajně teď svým nemocnicím, které vlastní kraj, nedává žádné příspěvky na přístroje, a těm soukromým dává. Chápete ten rozdíl? Já se ptám, proč dává soukromým? Ty veřejné, krajské a fakultní jedou 24/7. Když mluvíte o pohotovosti, Středočeský kraj většinou končil v Thomayerce, když nestíhaly ty nemocnice. Takže se jen ptám, jestli je to pravda? Myslím, že asi budete se mnou souhlasit, že to není korektní, aby kraj z peněz daňových poplatníků dával peníze soukromým nemocnicím, když ony si můžou ještě kromě pojistného přivydělat tím, že ti pacienti tam zaplatí. Samozřejmě ti pacienti určitě většinou končí v krajských zařízeních. Takže se jenom ptám, proč kraj údajně dává peníze soukromníkům na zdravotnické zařízení, když to nedává svým vlastním nemocnicím? To byla celá otázka, takže abychom si to vyjasnili, a k paní Jermanové už se nechci vracet.

Nevím, jestli jste někdy seděl za stolem s Karlem Havlíčkem. Já jsem s vaším premiérem nikdy neseděl, ale to je jeho rozhodnutí. Ale my si určitě rádi sedneme za stůl a máme samozřejmě na to papír, máme fakta - totiž na rozdíl od ODS, která bude slavit 33 let vzniku. Neznám žádnou dokumentaci nebo papír, kde byste sepsali, co jste vlastně udělali od vzniku. Já na to mám x knížek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP