(10.00 hodin)
(pokračuje Martin Kupka)

Takže i v tomto směru využíváme nástroje, které jsou efektivní a které jsou rozumně nejefektivnější možné. Prověřujeme a dáváme dohromady další možnosti využití penzijních fondů, konečně o tom jsem vám říkal někdy před rokem v rámci naší debaty o tom, jakým způsobem se s tím chceme poprat, zapojení i třeba peněz soukromých pojišťoven, zapojení dalších prostředků formou právě transformované Národní rozvojové banky. To je věc, kterou v tuhle chvíli zpracováváme a posouváme se dál.

Vedle toho funguje samostatné oddělení PPP projektů a těch projektů by ve výsledku mělo být deset jako klíčový nástroj, jak to posunout dopředu, a vítám v tomhle ohledu každou podporu, která tímhle směrem bude mířit. To si troufám tvrdit, i pro budoucno je to klíčové. Prosím, dívejme se dopředu, jak to zvládnout, protože bez toho nebudeme mít možnost napravit opravdu ten dopravní skanzen, který tu v porovnání s ostatními zeměmi bohužel stále ještě je. A pokud na to pan premiér ukazuje, tak má pravdu. Vy jste měli odpovědnost za vládnutí i na Ministerstvu dopravy osm let. No, to už je kus, za který logicky se musíte svým voličům také zpovídat, jako to děláme my, a vyhodnotit, co se povedlo, co se nepovedlo, to je všechno.

Z hlediska perspektivy je důležité tady dát dohromady body, nástroje financování, a o tom se bavíme, to zpracováváme a předkládáme, protože pravda je, že celá řada těch věcí bude podobným způsobem zatěžovat státní dluh nebo zadlužení veřejných institucí, a my hledáme variantu - a zatím ji nejvíc nacházíme v podobě PPP projektů - aby dopad na zdraví veřejných financí byl co nejmenší. Děkuji za pozornost. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a nyní vystoupí pan ministr Pavel Blažek. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Pan kolega poslanec Babiš tu řekl větu: "My jsme s Petrem Fialou nikdy neseděli." Já myslím, že to je pro oba dva velmi (Se smíchem.) dobrá zpráva (Pobavení v sále.) a přeji vám oběma, aby u toho zůstalo. A dovolte mi jenom pár slov k Občanské demokratické straně, když máme ten kongres, a budou to jenom fakta.

Za prvé, ODS je jediný právní nástupce revolučního Občanského fóra, který dodnes existuje. Je to rarita v celém východním bloku. Kde máte polskou Solidarność, kde je HZDS a podobné strany? Všechny zanikly. Pokud jde o to, co zůstalo po ODS, mohl bych toho říkat mnoho, ale není na světě v chodu státu jenom ekonomika. Po ODS zůstala efektivní, dodnes platná Ústava České republiky neboli konstrukt českého státu, který se jednoznačně podařil. Po ODS zůstalo zakotvení základních lidských práv a svobod, dodnes platné. Musím říci, že není lepšího důkazu o kvalitě české ústavy než v tom, že i hnutí ANO, když bylo u moci zhruba osm let, nepřišlo s žádným návrhem, aby ústava se měla nějak měnit, to znamená, taky ji vzali jako kvalitní dokument a neměnili ji. A současně ODS - jistě se staly různé věci, které se státi neměly, ale provedla Českou republiku budoucí, tehdy Československo, úspěšnou dekomunizací, což je také pravda, protože v jiných státech - a to zase není pouze ekonomika - to také probíhalo složitěji a dodnes se s tím vypořádávají různým způsobem.

Mohl bych mluvit déle a nechci, ale neviďme jenom to negativní. A opakuju, je-li nějaký právní nástupce revoluce z roku 1989, který přežil všechno, je to jenom ODS v celé východní Evropě. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček a poté pan předseda Andrej Babiš. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já už to budu mít poslední, protože vím, že jsou tady další body, tak poslední jenom. Začnu to odzadu. U pana ministra Blažka mě tam zaujala ta de-ko-mu-ni-za-ce. No, ale jestli si to uvědomujete, pane ministře, s tou dekomunizací, tak po naší vládě komunisté odešli a po vaší se tam možná vrátí. (Smích a potlesk z lavic hnutí ANO.) Takže to jenom, abychom v tom měli jasno. A zůstalo ještě něco po ODS - a já se zase vracím k dopravě - zůstala doba temna na dopravě po ODS. A rozdělme to na dvě části. Pan ministr Kupka říkal, jak se stavělo, co zde zůstalo, skanzen a tak dále, některé vlády stavěly více, některé méně. No, víte, které vlády stavěly opravdu hodně? I ODS, a to byl rok 2006 až 2010. Skutečně, když se podíváte na počet otevřených dálnic, tak se stavěly hodně - za 450 milionů korun 1 kilometr dálnic. My jsme o třináct let později stavěli v době, kdy byly stavební materiály výrazně dražší, stavební práce výrazně dražší v průměru, za 280 milionů korun dálnic. Já jsem rozuměl té motivaci, proč se tenkrát stavělo, dobře, úplně jasně. Stačí se podívat na firmu Viamont, stačí se podívat, jakým způsobem v té době rostly její tržby, stačí se podívat na vazby, které tam tehdy byly, a pak už si jenom dotáhneme opět ty igelitky s desítkami milionů korun.

A pak přišla další fáze ODS - a nejenom ODS, ať jsem tedy spravedlivý, byly tam i jiné strany - a to byla největší doba temna na české dopravě, 2011 až 2014. Podívejte se, jak razantně letěly dolů rozpočty, výdaje na dopravu. Zastavilo se prakticky úplně vše. Proto se taky tenkrát zahájilo jenom 800 metrů dálnic za čtyři roky, 800 metrů! To já si ani nedovedu dneska představit. Znovu říkám, my jsme přidávali více jak 100 kilometrů rozestavěných dálnic, jenom v posledním roce to bylo tuším 71 kilometrů. Tak to byla ta doba temna.

A pak přišla doba pana Ťoka, který byl naprosto konsternován a nešťastný, protože všechny ty stavby musel začít připravovat. To není tak, že to zdědí, přejímá 800 metrů, tak ty dostaví, to je fajn - ale co dál? To znamená, začal připravovat projekty, a to trvá samozřejmě několik let. Takže to, že já jsem mohl rekordně stavět a investovat, byla, popravdě řečeno, práce zejména pana ministra Ťoka, protože on mi to všechno připravil. Na mně už bylo to, že jsem musel na vládě vybojovat peníze, což taky nebylo jednoduché, ale jako vláda jsme se shodli mimo jiné i v době covidu, že to podpoříme, a šli jsme z asi 87 miliard na 127 miliard během dvou let, a díky tomu dneska můžete stavět. A dobrá zpráva, ať máte na kongresu ODS dobrou náladu, je ta, že v tom zaplaťpánbůh pokračujete.

Takže já beru výzvu pana ministra Kupky, že budeme diskutovat o těch finančních nástrojích, jenom pozor, prosím, na jednu věc. Nesoustřeďme se jenom na PPP - já jsem jejich fanouškem, ale PPP projekty nejsou extra výhodné, nehrajme si na to, že to bude skvělý nástroj. On je pohodlný, to je pravda, ale je drahý, není to úplně levná záležitost. Proto my jsme neměli žádné další alternativy a sázeli jsme na rozpočet, na evropské zdroje, případně tedy částečně i na ty PPP, ale už jsme se moc nevrhali do dalších, protože víme, že nás to jednou doběhne. Můžeme si vysnít leccos, ale musíme na to mít rovněž peníze.

Poslední, co bych ještě chtěl - nemůžu si to odpustit: pane předsedo Michálku, vy se rozčilujete, kterak byla napadena vaše rodina. Tvrdíte, jestli se nestydíme, že se nenecháte očerňovat. A já i celkem rozumím, že hájíte svoji rodinu - jo, tvrdíte, že to bylo zprostředkovaně, že to byl známý známého a tak dále. Asi bych taky bránil svoji rodinu, ale co jste dělal v době, kdy zde napadli paní Janu Mračkovou Vildumetzovou? To se vám nezdálo, že je očerňování? To, že v té době, kdy ona měla svatbu a přišel jí tam svědek na svatbu, známý jejího manžela - podotýkám manžela z ODS - jak asi mohla ovlivnit to, kdo tam na té svatbě bude sedět? A vy jste ji očernili, že... (Hledí do pléna.) ne, pane kolego, nekývejte na mě, je to svatba, je to rodinná záležitost a je to úplně stejné jako to, co říká zde pan Michálek. Je nechutné to do toho tahat, a donutili jste ji k tomu, aby odstoupila, donutili jste ji k tomu! A to vám nevadilo v té době? Takže vy se rozčilujete, že někdo někoho očerňuje, a úplně v klidu jste ji zatáhli do toho, že její manžel si pozval na svatbu nějakého svědka - a že má odstoupit z pozice místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Ona to udělala tehdy. Dobře, udělali jste, to si vyřiďte s vaším svědomím, ale na druhou stranu, prosím, když rozdáváte rány, tak nesmíte se bát rány taky občas přijímat. Díky. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní vystoupí pan předseda Andrej Babiš.

Ještě načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Jaroslav Dvořák, a to z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, a pan poslanec Radek Koten od 10 hodin ze zdravotních důvodů.

Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Nejdřív bych - abych nezdržoval pana ministra, vypadá (Se smíchem.), že už odejde. Vy jste říkal, byli jsme osm let ve vládě. Ano, my jsme 2014 přišli a nebyl ani zákon o výkupu pozemků, nikdo nechtěl prodávat pozemky, ta farmářka - dvacet let jste nebyli schopni. Vy nevíte, jak dlouho trvá výstavba dálnice, pane ministře? Už jdete pryč. My jsme dokončili dálnici Praha-Ústí a trvalo to 32 let. 32 let! A dokončili jsme v prosinci 2016. Neběžte pryč, něco se dozvíte! (Na odcházejícího ministra Kupku.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP