(15.50 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Mimochodem, až budou někdy lidovci a Piráti říkat, že jsou sociálním svědomím vlády, vzpomeňme si na to, jak hanebně se minulý týden zachovali ke zdravotně postiženým lidem v I. stupni závislosti - k lidem, kteří nejsou schopni samostatně zvládat čtyři základní životní potřeby a jejichž příspěvek na péči činí pouhopouhých 880 za měsíc. Dokážete si představit, jaký rozsah pro ně životně potřebných a nezbytných služeb si za tuto částku můžou pořídit? Příspěvek na péči v I. stupni závislosti - znovu opakuji, nezvyšoval se téměř devět let, ale hlavně, ještě v roce 2011, než jej tehdejší Nečasova vláda, kde byla ODS i TOP, významně snížila, byl tento příspěvek na úrovni 2 000 korun za měsíc - částka 880 korun těmto osobám při současných cenách postačuje v průměru na maximálně 6 hodin asistenčních či pečovatelských služeb.

Za SPD za lidi se zdravotním postižením budeme bojovat i nadále, nikdy tento boj nevzdáme, a já proto navrhuji tento bod, tedy bod číslo 32, sněmovní tisk 9, zařadit dnes jako první bod, případně zítra jako první bod. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další na řadě je pan poslanec Farhan. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, chtěl bych zde navrhnout bod, který se bude týkat destabilizace českého zdravotnictví. Máme zde takovou disciplínu o nejnebezpečnějšího ministra Fialovy vlády. Já jsem přesvědčen, že nejnebezpečnější ministr pro tuhle zemi je Vlastimil Válek, který tuto soutěž vede na plné čáře. Jeho vítězství pak umocňuje i fakt, že není vůbec schopný sebereflexe. Jeho včerejší prohlášení, že je se svojí prací spokojen v úřadu, nabízí otázku, zda by se neměl nad sebou zamyslet nebo vyhledat pomoc u některého ze svých kolegů.

Od začátku roku je Česká republika vystavena vůbec největší nákaze černého kašle za posledních šedesát let. Podobně jako v případě chybějících antibiotik, i tady ministr absolutně selhal, od začátku popíral realitu a odmítal učinit jakýkoliv zásadní krok. Mimo jiné připomínám, že s černým kašlem souvisí další možné komplikace, jako je zápal plic nebo onemocnění mozku, opravdu tu nejde o žádnou marginální záležitost. Ministerstvo nebylo schopné pod vedením Vlastimila Válka za více než čtvrt roku vytvořit žádnou kampaň na očkování. Nebyl schopný na to připravit ani žádnou komunikaci směrem ke školám, kde se nákaza rychle šířila. Za čtvrt roku nebyl schopný sehnat vakcíny. A jen připomínám, že je úplně absurdní, že doktoři tu říkají, že vakcíny nejsou, ale ministr zdravotnictví říká: Vakcíny jsou. Tvrdit, že výpadky léků byly vždy, je sice pravda, to je asi jediná pravda, ale jen zčásti platná. Nyní totiž chybějí základní léky, a to na štítnou žlázu, která se dotýká 60 000 pacientů, vysoký tlak, chybí Framykoin a další, a my se nemůžeme spoléhat na plánování TOP 09 a ministra Válka, že přijde zlepšení se zlepšením počasí. To už jsme tady zažili v minulých desetiletích.

Ministr se také dušoval, že jeho zázračná novela vše změní - myslím tím novelu o léčivech. Ve skutečnosti se však nezměnilo vůbec nic. Prohlašoval, že je to největší novela, která všechno vyřeší. A jak vlastně můžete důvěřovat ministrovi, který v obecné rozpravě ani v prvním čtení, ani ve druhém čtení, ani ve třetím čtení nevystupoval a celou novelou se promlčel? Když si uvědomíme, že to měla být ta nejdůležitější ministerská novela, a on mlčí, tak já tomu prostě nerozumím, proč se promlčel.

Ještě bych zde chtěl říct, že nyní zde máme další novelu - novelu o léčivech, která měla jít zítra do třetího čtení, a co udělal ministr? Ministr neudělal nic. Tento bojovný ministr je ministrem akorát na Twitteru. Tam je bojovník, tam všechno říká, co dělá dobře, jak to dělá, ale není schopen v rámci vlády, aby prosadil její zařazení. Ona měla být - a najednou zase není. Čeho se ten ministr stále bojí? Vždyť stačí, když to tady promlčí, my nic vlastně jiného nečekáme. A teď, já si vlastně myslím, že jediné na celé této situaci je, že pan ministr zmizel někam, že to promlčí, a to já vnímám jako jeho hlavní klad a pozitivitu. Ale na druhou stranu bychom si měli všichni uvědomit, že stále je to ministr zdravotnictví, že stále by měl bojovat za pacienty, měl by se zajímat o malé lékárny, které hodil přes palubu, měl by nebýt ministrem řetězových lékáren, ale měl by být ministrem v čele celého českého zdravotnictví, a toto ministr Válek jednoznačně nedělá a nedává.

Takže bych poprosil o zařazení nového bodu Destabilizace českého zdravotnictví pod vedením ministra Válka za TOP 09 a prosím o zařazení jako poslední bod dnešního jednání. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další je přihlášen pan poslanec Vondráček. Vy máte dva body, takže předpokládám, chcete 10 minut. Nebo to zvládnete?

 

Poslanec Radek Vondráček: Já to možná zvládnu rychle. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, začal bych tím, že jsem byl v Brně, a ptali se mě návštěvníci mé přednášky, co je s tiskem 400, návrhem zákona o zemských znacích a vlajkách, který disponuje neutrálním stanoviskem vlády, který už tu leží dlouho a pod který se podepsalo neobvyklých více jak 70 poslanců napříč všemi politickými stranami a hnutími a jehož výsledkem by měla být tady tato možnost (Ukazuje papír s vlajkami.) při slavnostních příležitostech vyvěšovat krásnou českou - ta se mi moc líbí, krásnou moravskou - ta se mi líbí nejvíc, ale i moc hezkou žlutou slezskou vlajku. My jsme na to téma následně uspořádali s Karlem Smetanou seminář, který, myslím si, byl velmi úspěšný. Vyslyšeli jsme některé námitky heraldiků a vexilologů, došli jsme k nějakému kompromisu a já bych byl moc rád, kdyby se nám podařilo tento tisk v rozumné době zařadit na pořad schůze Poslanecké sněmovny, protože vzhledem k tomu, kolik poslanců ho podepsalo, by si minimálně zasloužil debatu v rámci druhého čtení. Chtěl bych vás poprosit, abyste ho propustili skrze první čtení, a proto navrhuji, aby tento tisk, pro paní předsedající, byl předřazen jako první v bloku prvních čtení, zákonů v prvním čtení, aby byl první v rámci bloku prvních čtení. Jde o to, že od té doby se stala spousta věcí. Měli jsme tu třeba den krojů, který jsme si tady všichni náležitě užili - aspoň doufám, na kterém opakovaně zaznívalo, že všechny okolní země, všechny země Evropy, možná i světa, si svých tradic váží mnohem víc než my sami Češi, že někdy sami vlastně ani nedokážeme prezentovat, jaké kulturní dědictví máme, měli bychom být na něj pyšní. A když třeba některá země předsedá Evropské unii, vyzdvihuje některé ze svých regionů, a to je něco, co se u nás neděje. Já bych byl rád, kdyby tento zákon byl pozitivním podnětem pro to, abychom s tím něco udělali. Nedávám proto pevné zařazení na určitý čas. Já jsem taky dlouho už tady nebyl s tímhle zákonem, ale mám pocit, že pořád přichází nové a nové problémy, nové a nové výzvy, nové a nové neodkladné záležitosti a na tento zákon se trochu pozapomnělo. Má krásné kulaté číslo - tisk 400 - a já vás poprosím napříč politickým spektrem o podporu při hlasování o zařazení tohoto bodu. Tak vidíte, stihl jsem to pod 5 minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP