(18.40 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Za třetí, sám Jindřich Vobořil, s kterým jsem mluvil, když jsem se ho na to přímo ptal, mně řekl, že netuší, kdo a jak tyto produkty bude kontrolovat, že zatím nejsou akreditované komise, o kterých se píše v novele, ustanoveny, nemají ty analyzátory a tak dál.

Za čtvrté, on-line prodejem není možnost zabránit, aby se tyto látky nedostaly zase k dětem a k mladistvým.

Za páté, je to otázka identifikace intoxikovaných, a to je to myslím nejdůležitější, co mě tedy nejvíc štve, a to je intoxikovaných v dopravě, v povoláních vyžadujících zvýšenou pozornost, třeba mašinfírové. Důležitá vlastnost THC totiž spočívá v tom, že u pravidelných kuřáků nebo u pravidelných uživatelů marihuany zůstává v krvi mnohem déle než alkohol a naměřené hodnoty mohou být relativně vysoké, i když se jedinec konopí třeba nedotkl několik dní. Naopak u rekreačních uživatelů cannabisu může naměřena hladina THC klesat velmi rychle. To znamená, že pokud je proveden odběr po havárii několik hodin z odběru krve v nemocnici nebo ve zdravotnickém zařízení, může tato hladina být velmi nízká, protože u člověka, který to bral jednou a byl ovlivněný při řízení, se prakticky najde minimální hladina.

Já bych se chtěl v této souvislosti zmínit ještě o tom zákonu, který nyní od 1. dubna začal platit v Německu, kde se umožnil prodej a pěstování konopí. Němci si to ještě navíc doplnili tím, že si Ministerstvo zdravotnictví vymínilo, že se musí udělat studie, která určí, jaké množství té látky THC v krvi je ještě bezpečné a nemůže ovlivnit řízení motorového vozidla. Původně to bylo v Německu tak, že to bylo do 1 nanogramu na kubík krve. Jejich nynější novela to zvedla z 1 na 3,5 nanogramu na kubík krve. Po dosažení tohoto limitu, to znamená po vyšší dávce, už je řízení motorového vozidla nebezpečné a začíná se zvyšovat nebezpečí nehody.

Dál tam je: "Pro splnění bezpečí je expozice smíšeného užívání konopí a alkoholu doporučeno zajistit absolutním zákazem alkoholu pro uživatele konopí." Proč? Protože konopí a alkohol nemá jenom sumační účinek, co se týká ovlivnění kognitivní funkcí, ale má současně potenciální - nebo se potencuje ten účinek. Proto pokud kterýkoliv uživatel konopí bude přichycený s tím, že bude mít určitou hladinu alkoholu, bude to mnohonásobně závažnější, to bude trestný čin přímo. K prokázání intoxikace jsou vyžádány nejdřív testy ze slin a potom teprve se dělá screening z krve - tak to platí v Německu. Zákon byl přijatý teď 23. února 2024 Bundestagem a určili tam tu hodnotu koncentrace tetrahydrocannabinolu, té účinné látky v krvi, která podle stavu vědy zaručuje bezpečné vedení motorového vozidla v silničním provozu, na 3,5 nanogramu na mililitr krve. Z toho důvodu, že tady existuje individuální odbourávání THC nebo prostě té toxické látky u lidí, kteří jsou dlouhodobými uživateli na rozdíl od rekreačních uživatelů, nelze tady toto jednoznačné stanovení hladiny v případě kontroly nebo v případě havárie nebo v případě nějaké jiné příhody hodnotit, že je rozumné, označovat jakoukoliv hranici za bezpečnou, protože působení drogy se u každého jedince projevuje individuálně, jak už jsem řekl. Současný beztrestný limit pro THC v krvi u řidiče v Česku je stanoven na 2 nanogramy na mililitr krve, a to podle nařízení vlády z února 2014, pod kterým je podepsán Sobotkův kabinet. Nad touto hodnotou jde o přestupek až do hranice 10 nanogramů na mililitr. A já se ptám, jakým způsobem je ošetřena tady tato hranice? Němci říkají, že 3,5 nanogramů na kubík a vyšší hranice už je nebezpečná pro řízení, a u nás je to pořád ještě vedené jenom jako přestupek a až nad 10 nanogramů na mililitr je to bráno jako trestný čin.

Jak dlouho však trvá, než se THC v krvi odbourá? Odborný portál ScienceDirect přináší alespoň orientační časy a vysvětluje celý proces. THC se rychle vstřebá plícemi, což má za následek nárůst koncentrace látky v krvi s maximálními hladinami během 10 minut. Následně však THC stejně rychle proniká do tělesného tuku, což současně vede k rychlému poklesu jeho koncentrace v krvi. Uvedené však neplatí u častých uživatelů konopí. U nich se látka hromadí v tělesném tuku dlouhodobě, odkud se pomalu uvolňuje zpět do krevního oběhu, a tím může působit podstatně delší dobu. Výsledkem je detekovatelné THC dlouho po posledním užití.

Já jsem na zdravotním výboru měl projev a chtěl jsem vyjádřit tyto myšlenky - nebo těch myšlenek mám víc z té novely, kterou jsem prostudoval. Chtěl jsem vyprovokovat diskusi na zdravotním výboru, ale bohužel můj projev byl přerušen, takže jsem nemohl tyto námitky vznést. A proto tímto navrhuji, aby byl celý tento zákon nebo celá tato novela vrácena zpátky do zdravotního výboru k znovuprojednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní je na řadě pan poslanec Zlínský. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, vážený pane ministře, navážu na svého ctěného kolegu, pana doktora Sílu. Já se přiznám, že my jsme to nějakým způsobem nekoordinovali, každý jsme si připravili to své vystoupení zvlášť. Pravda je taková, že mé vystoupení bude ještě odbornější než vystoupení jeho, takže vás předem varuju, že je třeba znát některé termíny a způsoby uvažování přírodovědného.

Já si posvítím na hlavní dva podezřelé, a to jsou látky HHC, tedy hexahydrokanabinol, který je derivát THC, což je hlavní účinná látka konopí neboli marihuany, a kratom. Pan doktor Sila už tady o kratomu hovořil, já ho jenom doplním, ale nejprve bych začal tím HHC.

Abyste pochopili, jak HHC působí, tak vás musím nejprve seznámit s takzvaným endokanabinoidním systémem, což je systém, který byl objeven teprve nedávno - je to asi takových třicet, čtyřicet let - a který nějakým způsobem ovlivňuje mnoho funkcí v lidském organismu. Já některé tady budu jmenovat, abyste pochopili, že tím, že dodáváme do těla polosyntetické kanabinoidy, ovlivňujeme vlastně systém, o kterém ještě nemáme, jak bych řekl lidově, ánung, co přesně dělá v organismu, na co tam je a k čemu je. Tak vám řeknu, co ovlivňuje - možná to pro vás bude překvapení, je to takové trochu pel-mel: ovlivňuje spánek, kdy podporuje zdravý spánek, náladu. To už jsme tady říkali, že v podstatě omezuje nějakou úzkost nebo stres, omezuje bolesti, tlumí bolesti, zvyšuje chuť k jídlu, ovlivňuje pozitivně funkce imunitního systému, ovlivňuje pozitivně paměť a učení. Pořád se bavíme o endokanabinoidním systému. A co je velmi zajímavé, ovlivňuje reprodukční funkce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP