Neautorizováno !


(10.30 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Takže já jsem přesvědčen, že ty naše návrhy, které jsme představili, tak povedou ke zjednodušení toho systému, k dalšímu snížení počtu lidí, kteří nesplácí svoje exekuce a měli by jít do oddlužení a splácet všechny svoje dluhy věřitelům poměrně, a že to pomůže výrazně vyřešit ten nastřádaný nešvar, který tady vedl k tomu, že máme nějakých 630 tisíc lidí v exekucích a z toho velká část jsou lidé, kteří by dávno měli být v insolvenci, mají deset a více exekucí a tento návrh pomůže tento klíčový problém vyřešit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dovolte, abych vás všechny pozdravil a máme zde několik faktických poznámek. Jako první se hlásí paní poslankyně Malá a připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová, poté Patrik Nacher. Máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Pane kolego, k té vaší výzvě, abychom splatili ten dluh Evropské unii, já jsem pro, a já jsem dokonce pro, abychom ho splatili ze 100 %. A to je ta implementace té směrnice. Ale můžeme ho splnit klidně na 14 %, tak jak bude plnění věřitelům po schválení této novely. To znamená, že bychom třeba implementovali jenom první tři odstavce? Myslíte, že je to takhle v pohodě? Protože vy tady vyzýváte k tomu, abychom jako zákonodárci splnili svůj dluh, my vám nabízíme, že ho splníme ze 100 %, a ani to vám není dost.

A potom, co se týká těch exekucí. My předkládáme pozměňovací návrh, který ty lidi z exekuce dostane, protože bude naprosto motivační, protože bude délka oddlužení odstupňována podle výše dluhu. To znamená, že si ten dlužník bude hlídat to, jak na tom je. A pokud bude mít dluh do zhruba 600 000, tak bude oddlužen za tři roky, pokud do 1,2 milionu, bude to za čtyři, a pokud bude mít ten dluh vyšší protože bude nezodpovědný, tak to bude mít prostě za pět. Nástroje pro to, abychom ty lidi z exekucí do insolvencí dostali, tady mohou být a můžeme je nastavit, jenom vy byste to museli poslouchat. V tom vašem vystoupení nebylo jediné relevantní číslo, ani reakce na to, co tady už zaznělo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Ožanovou.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já si také dovolím zareagovat na kolegu Michálka, vaším prostřednictvím. Ano, ona to už částečně řekla kolegyně Malá, vaším prostřednictvím, mohla být čistá implementace. Nicméně řekněme si, jak to bylo. Předložili jste návrh, který svým způsobem upřednostňoval dlužníky tak, že by splatili maximálně šest až deset procent a bylo by všechno v pořádku. Protože to bylo velmi nevyvážené, ten předložený návrh, tak jste se v rámci koalice nedohodli, přeli jste se sami mezi sebou a my jako opozice jsme si říkali, tak co z toho vyjde, jak se koalice dohodne? A to je ta prodleva! Takže kdyby byla čistá implementace, mohla být dávno schválená a mezitím se mohl projednávat jiný návrh, který by tuto problematiku řešil, řádně by se vydiskutoval a nehrozily by žádné sankce. Tak to je jedna věc.

Za další, p předložený návrh vycházel z toho, jak já jsem říkala na ústavně-právním výboru, že všichni věřitelé jsou ti zlí. Vy jste upozorňoval, že my jsme říkali o těch bytech, družstvech a vy zase jenom ti, kdo půjčují. Ale prosím vás, bavíme se i o bytové politice. Chcete sami řešit na svém ministerstvu bytovou politiku. Jak? My pořád na obci odepisujeme pohledávky. Za co? Lidé šli do insolvence, do exekucí, nebo už nám stihli zemřít. Protože máme pohledávky z bydlení. Kdybychom to nemuseli za ty lidi platit, nejenom obce, bytová družstva, společenství vlastníků, bylo by na další investice a na rozvoj bytového fondu. My se pořád zabýváme touto otázkou. Prosím vás, i toto s tím souvisí. Bytová problematika souvisí s insolvencemi. Je třeba najít vyvážený návrh.

Ale je pravda, že se to tak dlouho prodlužuje, protože se v rámci koalice prostě nedohodnete. Co my s tím jako opozice máme dělat? My jsme se snažili vás popostrčit!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času a poprosím pana poslance Nachera, poté s faktickou pan předseda Michálek.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych také rád reagoval na ta slova kolegy Michálka. Za prvé, a říkaly to moje kolegyně, to zdržení je tady vaší vinou, protože vy se mezi sebou dohadujete a nejste schopni se domluvit. Tak to takhle tady popište, ale neříkejte, že ten dluh je všech poslanců. Není. Jestli to tady někdo tlačí dopředu, tak jsme to naopak byli my.

Pak je tady varianta, že když se nedohodnete, že se může udělat prostá implementace a ten zbytek se udělá potom v nějaké novele insolvenčního zákona. To je bod dvě.

Bod tři, na to také musím zareagovat, protože kolega Michálek se pochlubil, že došlo ke snížení počtu lidí v exekuci, byť to není úplně tak, abychom mohli slavit, a že to je kroky této vlády. Tak to bych poprosil pana kolegu, aby to tady uvedl na pravou míru, protože ze všech statistik to snížení počtu lidí v exekuci a snížení počtu exekucí je dáno mým pozměňovacím návrhem na zrušení marných bagatelních exekucí. To vám všichni dodají, což bylo z minulého volebního období, protože to má obrovskou setrvačnost a doteď se ruší desítky tisíc nebo stovky tisíc exekucí, tak by bylo dobré to tady možná říct.

Když jsem tady prezentoval milostivé léto nebo milostivý podzim, tak jsem vždycky říkal, že to je projekt s Markem Výborným, tak by bylo dobré, abyste tady fakt byli gentlemani a kavalíři a říkali, jak ty věci jsou. Snížení počtu exekucí je díky tomuhle pozměňovacímu návrhu, nikoliv díky fungování této vlády. To vám tady dám písemně ještě s notářským ověřením. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana předsedu Michálka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Já myslím, že se vyhýbáme trochu podstatě této otázky. Souhlasím s tím, že vláda řekla, že bude oddlužovat jak podnikatele, tak nepodnikatele stejně. Vy byste chtěli, abychom splnili jenom to minimum, abychom oddlužovali ve tříleté lhůtě podnikatele. Takže když má nějaký podnikatel 20 milionů dluh, za tři roky bude oddlužen, zatímco když se podíváme na člověka, který má dluh ze spotřebitelských úvěrů, z toho nezodpovědného půjčování, z toho půjčkového letadla, kdy mu půjčovaly ty různé úvěrové společnosti, takovýto člověk by tam tedy měl to oddlužení o dva roky delší. Samozřejmě, k čemu by to vedlo? Ti lidé by si zakládali podnikání, někdy možná fiktivní, někdy možná ne, ale musíme to stavět s ohledem na realitu. To pětileté oddlužení už tady dneska máme a ukazuje se, že vůbec nefunguje. Dokonce nefunguje rekordním způsobem. Máme rekordně nízký počet lidí v oddlužení. To je všechno změřené a pokračování v tomhle způsobu by vedlo akorát k tomu, že to budou dál platit daňoví poplatníci, že to dál budeme sanovat prostřednictvím sociálních dávek a že ti lidé budou dál žít v šedé ekonomice a nebudou platit daně a odvody. Takže to není žádná benevolence, to je čistě racionální přístup, který k tomu máme.

A jinak samozřejmě k tomu pozměňovacímu návrhu. Souhlasím s tím, že to byla společná iniciativa, ale současně připomeňme, že klíčovou věc schválila tato vláda, a to byla motivační částka pro exekutory, aby ty věci opravdu dokončovali, aby ty věci odsýpaly. A to je věc, která také nebyla jednoduchá, ale kterou jsme přispěli k tomu, aby to v reálu fungovalo. Takže jenom tak, abychom si popsali tu situaci vcelku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím s další faktickou paní poslankyni Ožanovou. Poté paní poslankyně Malá a poté už bude prostor pro Helenu Válkovou.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Byla jsem asi rychlejší, nicméně to předchozí vystoupení - požádám kolegu, ať nepodsouvá něco, co tam není. To bylo manipulativní vystoupení. Prosím vás, my se zabýváme tím, aby věřitel, kterým je důchodce, je to samoživitel, aby dostal nějaké peníze, a vy řeknete, že nám jde o podnikatele. Prosím vás, kolego, to fakt je přes čáru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP